Sayfa 17/1312 İlkİlk ... 7151617181927671175171017 ... SonSon
Arama sonucu : 10492 madde; 129 - 136 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım 2

1. Emeklilik sistemi maalesef böyle.
    Sistem hakkında konuşulacak çok şey var ama sistemi bireysel olarak değiştirebilme şansımız yok.
    Ama kişi sisteme göre kendi pozisyonunu ayarlaması gerekir.
    İşler iyi giderken "ya eve bu para verilir mi" parayı şurada burda değerlendireyim" dediğinizde işler bizim gibi ülkelerde her zaman istediğimiz gibi gitmediği için ilerleyen yaşlarda çok daha zor durumda kalabiliriz.
    Bugün gelirinin %30-40ını vermekte imtina eden kişiler gün gelir emeklilik gelirinin %70-80 ini vermek zorunda kalabilir.
    Ytd

Alıntı Originally Posted by thron Yazıyı Oku
    asgari ücretlinin emekli maaşının yükseltilmesi ne demek, en kabaca primini yüksek ödeyenin maaşı düşürülüyor.

yani atıyorum asgari ücretli 1000 yüksek primli 4000 olması gerekirken,
    asgari ücretli 1500 yüksek primli 3000 oluyor.

asgari ücretli sayısı fazla olduğu için orayı yükseltebilmek için diğerinden maximum çalmak gerekiyor.

muhtemelen 2030 gibi tablo şöyle olacak
    asgari ücretli 1800
    yüksek primli 2200

işin sosyal denge vs. kısmına girmeyeceğim ama çoğu insan bu tabloyu öngöremiyor hazırlık yapmayanı ciddi zorluklar bekliyor.

2.  Alıntı Originally Posted by Turnike Yazıyı Oku
    İnşaat maliyetleri arttığında bir müteahhit ne yapar?
    Eğer maliyetleri arttığı oranda satış fiyatına yansıttığında satamayacağını hesaplamışsa:

Öncelikle daha ucuz ince yapı malzemelerine yönelir ve o yönde bir teklif sunar arsa sahiplerine.

Çatı katı kullanımını almaya çalışır(istanbul için bazı semtlerde çok değerli olabiliyor), olmazsa arsa payını az vermeye çalışır. %50 ile yaptığı yeri arsa sahiplerine %40-45 vererek yapmaya çalışır.
    Olmazsa, iş kentsel dönüşümse hak sahiplerinden para almaya çalışır.
    Olmazsa şehir içini bırakıp, dışındaki arsalara yönelir ki orada arsa payı düşüktür.

Devamlı böyle teklifler alan arsa sahipleri de ekonominin gidişatına boyun eğmek zorunda kalır. Müteahhide çözüm çoktur.

Kişiler inatçılık yapabilir, 10 yıl geçse de der ki ben %60'ını almadan vermem. Toktur ihtiyacı yoktur. Direnir. Ama herkes bu konumda olamaz. İstisnaidir.

Gelelim ev fiyatlarına, satıcılar için daha kötü günler gelebilir eğer ki faizler bu seviyede kalırsa.

Kredi büyümesi sıfıra gelmek üzere, 2018 yılındaki gibi eksiye gelirse konut fiyatları reel olarak düşmeye devam eder. Ancak her bölge için bunun olmayacağını emlak sitelerinden fiyat endekslerini incelemenizi tavsiye ederim.

Aşağıya bilgi açısından yıllıklandırılmış kredi büyüme hızı grafiğini koyuyorum, konut fiyatlarını yakından takip edenler kredi büyümesi yada düşüşlerinin "genel olarak" konut fiyat artış-düşüşlerine nasıl etkidiğini rahatça göreceklerdir:
    Konut sektörü şuan tamamen saçmalamış durumda kıyaslama diye birsey yok abuk sabuk rakamlar söz konusu böyle giderse çok güzel muhitler cazip ligini kaybeder ki bence kaybediyor söyle ki sırf muhitin den kaynaklı fiyat artışına giden müteahhitler sinek avlıyor daha yenilikci ama muhit olarak gözde olmayan mekanlar ileride iyi kazanç sağlayacak

3.  Alıntı Originally Posted by Turnike Yazıyı Oku
    100 liranız daha varmış ki koyabiliyorsunuz. Bu da bilançonuzda mevcut, karınızdan da düşülür. Umarım anlaşılmıştır.
    Sizin gibi birinden böyle bir cevap (daha doğrusu yanlışta ısrar) gelmesi beni şaşırttı.

Hocam eğer kredi geri ödenmemişse batmıştır.
    Siz isterseniz batma ihtimali olan 10 liralık kredinin yerine kenara 500 lira koyun fark etmez.
    Batığı hangi adla muhasebeleştirdiğinizin de bir önemi yok. İster "görev zararı" yazın, ister "ben buna karşılık ayırmıştım" yazın, ister "canım sağolsun" yazın.
    10 lira battı mı? Battı.

10 lira batmasaydı 510 liranız olacaktı.
    10 lira battığı için 500 liranız var.
    Bilançoda batık olarak görünse de görünmese de 10 lira batmış hocam. Açık ve net.

Tartışmanın asıl çıkış noktasına geri dönersek.
    Karşılığında 10 liralık konut teminat alınan kredi batarsa, ve o konut ta sadece 5 liraya satılabilirse,
    yine de karşılığında hiç teminat alınmayan 10 liralık batık krediden bin kat iyidir.
    Çünkü günün sonunda elinizde kalan toplam para birinde 500+5'tir, diğerinde 500.

Batık kredi karşılığında konut haczedilebilmesi, hiç bir şey haczedilememesinden daha iyidir.
    Buna niye muhalif oldunuz cidden anlayamadım.
    Son düzenleme : djoz; 14-02-2021 saat: 21:59.
    Evi tutarken herkes iyidir. Yeni kiracı adayınız iyi birine benziyor olsa da, DAVA GEÇMİŞİNİ mutlaka isteyin.
    https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/...nir-mi-6994969

Sn djoz yazdıklarınız elbet doğru.Konut kredilerinde bireysel olarak aslında ödeme sıkıntımız genelde yoktur,bizim millet aldığı emlağın kredisini mutlaka ödemeye çalışır.Emlaktaki batık krediler bireysel olarak batan alıcılardan daha çok kurumsal.Asıl buzdağı orda.Şikayetvar sitesine gidin ,aklınıza gelen herhangi bir çok büyük inşaat şirketi hakkındaki şikayetlere bakın.Çok acaip bir durum göreceksiniz,evini teslim alan ama tapusunu 5 yıldır 6 yıldır alamayan insanlar var.Bu projelere bankalar proje ipoteği adında çok adaletsiz bir ipotek koyarak kredi vermiş.Tüm proje ipotekli,e şirketde de nakit yok ev satamıyor ,bankaya parasını verip ipoteği çözemiyor,bu durumdaki şirket yeni proje yapmaya başlıyor.İstanbulda tapu veremeyen anlattığım durumdaki suryapıya 19 000 konut ve yüzlerce ticari içeren kentsel dönüşüm projesi verildi,üstelik bu proje için bile suryapı ziraatdan dünyanın kredisini çekti,şimdi evler satılmıyor,proje ilerlemiyor.Dikkatinizi çekerim,19 bin evden bahsediyorum.Bu çaplı bir projenin batması ne demek düşünebiliyormusunuz.Bu tek bir proje.İnnovia 4 de yeşil inşaat gümledi halkbankın ipoteği vardı,inşaat yarım kaldı,ama yeşil insaat kağıt üstünde batık değil,o halkbank kredisi hala canlı kredi.Bu saçmalıklar varken bankanın elindeki emlaklar o parayı etmiş bu parayı etmiş inanın önemsiz,turpun büyüğü heybede.Uzun süredir yazıyorum bu iş banker faciasına dönecek,ev alanlar hemen davalarını açsın diye de bizimkisi boş çabalar tabi.

5.  Alıntı Originally Posted by djoz Yazıyı Oku

Batık kredi karşılığında konut haczedilebilmesi, hiç bir şey haczedilememesinden daha iyidir.
    Buna niye muhalif oldunuz cidden anlayamadım.
    O konuda bir şey yazmadım. Heralde ona karşılık yazdığımı düşündünüz.

Bir çok kişi bilmez karşılık ayırma diye bir şey söz konusudur. Bunu belirtmek istedim.
    Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.

6. Türkiye genelinde konut satışları yıllık bazda %37,9 azaldı.

7. Merhabalar. Gecen yil konut kredisi cekmiş, Daskı 180 lira olarak ödemiştim(105 m2). Bu yil mesaj geldi Dask 160 liraya yenilenmis. Fiyatın yukselmis olmasını beklerdim. Bu nasıl olur ?

Alıntı Originally Posted by Turnike Yazıyı Oku
    O konuda bir şey yazmadım. Heralde ona karşılık yazdığımı düşündünüz.

Bir çok kişi bilmez karşılık ayırma diye bir şey söz konusudur. Bunu belirtmek istedim.
    Hakikaten karşılık ayırma normal şirketler için manalı,sen aslında etmediğin bir kardan,riskli bir durumundan dolayı temettü falan verme ,o para şirkette dursun falan.Bankalar zaten temettü vermiyor ki,son durumda zaten ellerinde patlamış patlak emlaklar bile eksper değeri üzerinden semayede duruyor,yüzdürülen krediler keza öyle bu karşılık ayırma devede kulak saçma sapan bir şey haline gelmiş durumda ,bence manasız.Banka bilançoları her manada patlak, karşılık ayırdı diye ben bir bankayı sağlam görmem,benim aklıma göre hemen hepsi zor durumda.

Sayfa 17/1312 İlkİlk ... 7151617181927671175171017 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •