08/04/2025 itibari ile artik hisse.net e girmiyor ve okumuyorum
Gümüş madeni Dünyada ilk defa Altın ve Bakırdan sonra kullanılmaya başlanmıştır. Bunun başlıca sebebi Gümüş madenin toprağın çok derinlerde olması ve tek başına bulunmamasıdır. Yani gümüş elementi bakır, silisyum vb madenlerle beraber oluyor. İlk bakışta hafif parlak taş şeklinde görülmektedir. Mö 3100 ile Mö 2500 arasında Çinliler ve Persler tarafından Mö 800 yıllarda kullanıldığı bilinmektedir. İlk olarak nil nehri havzasının kenarında yaşayan toplumlar tarfından para olarak kullanılmıştır. Gümüş sümüksü sünebilen bir madendir. Elinizde bulunan 5 gramlık bir gümüş yüzükten tam 1 km uzunluğunda tel elde edilebilmektedir.
En büyük gümüş 1860 yılında 8 tonluk külçe olarak bulunmuştur. Bu da şuan ki gümüş fiyatı ile kıyasladığımızda 16,000,000 lira yapmaktadır. Gümüş madeni Altından sonra en iyi iletkendir. Bakıra Göre Daha Geç oksitlendiği için elektrik ve ısı iletiminde çok etkilidi
Yani ben gideyim bir gümüş madeni bulayım gümüş çıkarayım falan olmuyor sn delta.Gümüş bir yan maden diğer madenlerin yanında bulunuyor,dünyada çok fazla rezervi olan madende kalmadı.
Gumus konusu cok derin bir konu
Daha once bir yerde okumustum
Bugune kadar cikarilan gumusun %50 lik kismi son 50 yilda cikarilmis
senelik 8 birim gumus cikarilabiliyorsa 1 birim altin cikariliyormus
Ilerleyen zamanlarda Gumus kullaniminda artis ile birlikte madencilerin teknolojileri daha fazla uretime elverislimi ? Olusacak talebi karsilamaya yetecekmi ?
Gumusun kullanim alaninda %40-50 lik bir oranda donusum olayi yok vs vs vs bu konu uzarda gider .
Ben Delta Heavy gibi kotumser degilim ama cikis oncesi son bir dalis bekliyorum .
08/04/2025 itibari ile artik hisse.net e girmiyor ve okumuyorum
Yan ürün, asıl ürün sorusu, gümüşün artık parasal olacak şekilde kıt olmadığı argümanına cevap vermiyor. Meksika yıllık 190 milyon onsu isterse buğday ekerken yan ürün olarak alsın, gümüşün teknik olarak nasıl üretildiği kullanıcının sorunu değil. Konu ne kadar üretilebildiği.
Madenler bitecek iddiası içinse 40 yıldır petrolü doğalgazı bitiriyorlar, ama yıllar geçtikçe gelişen teknoloji ile elverişsiz maden sahaları çalıştırılabilir hale geliyor. Altın ve gümüş de bir maden olarak bu durumdan azade değil. Gelişmeler ışığında değil gümüş madeni bitecek üzerine, 2040’da petrol bitecek üzerine bile bet yapmazdım şahsen.
Zaten bugün gümüşün patlayacağını savunanların ana argümanı sanayi tarafından gelecek bir talep patlamasının gümüş kıtlığı yaratacak olma ihtimali. Koyun sürüsü çalıya takılacak da, bizim hatun yünleri dokuyacak da, nasreddin hoca da yünleri pazar da satacak. Biz de düğünlerde altın yerine gramlık gümüş takacağız filan.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Ne kadar GUMUS rezervi kaldı sorusuna farklı cevaplar var. NOT: Gumuste ALTIN ve PLATIN gıbı gerı donusum yoktur. Kullanılan gıder bır daha gerı gelmez!
ASIL SORU SU OLMALI. BU KADAR KARSILIKSIZ PARA BASILIRKEN KAYNAGI SINIRLI OLAN ve ILACTAN ELEKTRIKLI ARABAYA GUNES ENERJISINE KADAR, hatta CORONA ASISININ URETIMINE KADAR LAZIM OLAN GUMUS HANGI FIYATTA OLUR?
1) The US Geological Survey (USGS) has publicly stated that the world’s silver supply will be depleted by 2025. This will make silver the first widely used industrial commodity to have its in-ground supply exhausted.
2) Probably about the year 2030 World silver extraction will peak and the uses of new silver in technology will have to diminish. Recycling of silver in technological devices will become more important than it now is regarded.
http://www.roperld.com/science/PreciousMetals.pdf
3) BBC - Silver: The harsh realities behind diminshing supplies. Cerro Rico is emblematic of a wider malaise. Global reserves of silver are diminishing rapidly, and supplies could run out as soon as 2029. That is, if we consume silver at the rate we are today and no new deposits are found, according to Mansoor Barati, a metals production and refinery expert at the University of Toronto.
https://www.bbc.com/future/article/2...-silver-bullet
Yer İmleri