- Abi, hisse bir ay içinde gözaltı pazarından Yıldız Pazar'a zıpladı. Bu sence yeterince iyi bir gelişme değil miydi?
- Çok iyiydi, ama nedense bize faydası olmadı. Hisse o tarihten itibaren düştükçe düştü.
- Neden düşmüş olabilir.
- Ya, borsada "beklenti alınır, gerçekler satılır" derler ya, o oldu galiba...
- Yani 30 TL üstü fiyatlarda bu beklenti vardı, şu an yok öyle mi?
- Şöyle diyelim: Pazar yükselmesi beklentisi kalmadı. Çıkabileceği en yüksek yere çıktı.
- Bana ilginç geliyor, ama ne yapalım. Yavaş yavaş öğreneceğiz bu işi. Peki diğer beklentiler gerçekleşince de böyle mi olacak?
- Olabilir... Ama bak şimdi, sesli düşünelim: Dardi'nin pazarı yükseldi de ne oldu? Cebine bir kuruş ekstra para girdi mi?
- Hayıııır!...
- Peki, şirket bedelli sermaye arttırırsa girecek mi?
- Eveeet!...
- Peki, şu Yunanistan'ın en büyük üreticisi dedikleri şirketi satın alırsa ne olacak?
- Ne olacak?
- Yunanistan AB'ye üye mi?
- Evet...
- Peki biz üye miyiz?
- Hayır...
- Bir AB'ye Yunanistan gibi kotasız, gümrüksüz, -daha doğrusu gümrük yok, ama onun yerine geçecek bir sürü koruma tedbiri var- mal satabiliyor muyuz?
- Ne gezer...
- İşte o adım Dardanel'e sınırsız koşulsuz Avrupa'ya mal satma imkânı verecek.
- Abi bir de bu Avrupalılar Yunanistan'ı nedense çok seviyor.
- Aynen öyle. İşte Dardanel bundan faydalanmış olacak.
- Ama abi, bu biraz uzun vadeli bir iş.
- Aynen öyle. Zaten bakarsan, Dardanel uzun vadeli bir yapılanma içinde. Baksana, Enez OSGB'de yebni bir üretim tesisi açacaklardı, şimdi Kepez'deki fabrikalarını bile oraya taşımayı planlıyorlar.
- Neden öyle yapıyorlar sence?
- Tam olarak emin değilim, ama şu anki fabrika şehir içinde kaldığından arsa değeri artmış olabilir.
- Peki bunun faydası olur mu? Zaten arsa değeri değerleme olarak bilançoda yer almıyor mu?
- Yer alıyor tabii, duran varlıkların içindedir sanıyorum; ama tamamen boşaltıp, burada AVM, konut, işyeri yapılacağı zaman daha da değer kazanabilir. O bakımdan faydası olur. Ayrıca, Edirne Enez'de fabrika kuruyorlar, Dudullu'da ikinci fabrika bitti dediler, sözde 3 hafta önce açılışı bile yapılacaktı. Yani şirket büyüyor.
- Abi, büyüse ne olur? Alt tarafı ton balığı değil mi? Daha fazla mı satacak?
- Oğlum, sadece ton balığı olur mu? Dondurulmuş deniz ürünleri, sandviç vs. işlerine de girdiler. Ürün çeşitliliğini arttırıyorlar.
- Abi, böyle ataklar başarılı olabileceği gibi, başarısız olup ölü yatırım da olabilir. Sonuçta girdikleri yeni alanlarda başka firmalar var.
- Bak onda haklısın. Ama bir avantajları var: İmajı güçlü bir marka ile piyasaya çıktıkları için, daha baştan avantajlılar.
- Abi sen raflarda böyle ürünler gördün mü?
- Doğrusunu istersen görmedim. Dondurulmuş deniz ürünü alıyorum, ama hiç Dardanel'e rastlamadım. O Mr. NO dedikleri sandviçleri ise hiç görmedim.
- Ben de görmedim. Dur bakalım, markete gittiğimde özellikle bakacağım. Sana da söylerim.
- İyi olur. ben de bakarım...