Evet dogru. Her isin bir zor yonu vardir. Ozellikle Turkiye de Konut segmetininde en buyuk sikintisi kiracilaridir. Avrupaada kiraci ile ev sahibi goz goze gelmiyor. Kiralama isi yapan ve butun sorumlulugu yuklenen ev kiralama sirketleri vardir. Hem kiracinin hemde ev sahibinin hukukunu savunurlar. Kiraci sorunmu cikartti. Firma kiraciyi hemen tahliye ediyor. Ne kirayi, nede aidat ve faturayi odemeden cikip kacabilir. Firmanin avukatlari pesine duser alacagini tahsil ederler. Ev sahibinin kafasi rahat oluyor.
Turkiye de bu sektorde bir bosluk var. Kiralama isini ustlenen firmalar kurulursa Turkiyede cok talep goreceklerini ve iyi ciro edeceklerini dusunuyorum.
Ama bu ani hizli kira artislarina ev sahipleri cok sevinmesin. Kiralari duzenli tahsil etmek her zamankiden cok daha zor olacak. Bu agir ekonomik sartlarda gecmise gore Kiraci sorunu ve davaliklar cok daha fazla yasanacakyir. .
10 sene olayini ilk defa sizden duydum. Kira, fatura odemiuorsa avukat araciligi ile ihtarname cekersin.
Yine odemiyorsa Bir ay sonra 2.ihtarname ve tahliye tebligati gonderebiliyorsunuz. Bir ay sonra cikmiyorsa avukat polis esliginde kiraciyi zorla cikartir. 3 aylik bir sure. Ben bu sekilde biliyorum.
Ayrica kiraci ile yapacaginiz kira sozlesmesindeki ozel maddelerde cok onemli. Mesele sozlesmeye yilda iki defa duzensiz yada iki ay kira odemedigi takdirde otomatik olarak kira sozlesmesi fesih olunur seklinde bir madde ekliyebilirsiniz.
Ev satildiginda yeni ev sahibi kiraciya tahliye icin bir aylik sure tanimakla yukumludur. Bunuda tebligat ile resmi yoldan bildirmesi gerekir. Bir ay sure bittikten sonra Kiracinin yeni bir ek sure talep etme hakki olmuuor.
Yer İmleri