Yabancı garantide Mayıs Haziran arası 340 milyondan fazla almış ortalama 8 TL bunlar nasıl bir öngörü ile bu kadar almış ve bunu nasıl bir ortam oluşturup satacak aldığı miktar Mayıs'ta ki miktarın %50 si. Mantıken ülkedeki tüm riskler siyaset ekonomik görünüm hukuk vs bunları bu şartlarda alacak para ve durum var. Ülkedeki neyi gördü de bunlari aldı. Naci agbala güvenip almış olabilirler. Şuan ki görünüm de erken seçimden başka bir iyi beklenti yok. Bana göre gelenin işi çok zor. Bu damadın kurnazca TÜİK verilerini oynayarak çalışan kesimin hakkını gasp etmesinin telafisi nasıl olacak. Ülkede ki tüm çalışanlar emekliler %50 daha az para alıyor. Bu şekilde Kredi kartı ve kredi ile bir yere varamaz. İç piyasa ile de yürümez. Dünya ile bu maliyet ile de sınırlı kalır. Bence bu durumun düzelmesi çok uzun yıllar alır. Çalışan ve emeklilet altın dolar bazında ki borsaya dolar altın bazında bakıyoruz ya. Benim maaşım altın olarak hesaplarsam 9600 dolar olarak hesaplasam 5000 TL olmalıydı gerçek enflasyon farkı ile de bu olmalıydı. Bu %50 Lik kayıp memurda da var emekli de de tüm SGK li çalışan da da o enflasyon rakamını düşük gösteren TÜİK memurunda da var. Bana göre ekonomi den kredi ve k kartını çıkardığında yani onu çevirerek yaşamını sürdüren rakamı çıkardığımız da bir o kadar ekonomi küçülür. Örnek vereyim asgari ücret ile çalışan bir yakınım var 85 bin kredi ve k kartı borcu var evi kira üç çocuklu. Bu şartlarda bunun faizini ödese üstüne kira çocuklar yürüyerek okula gitse Makarna yeseler giyim ayakkabı kırtasiye almadan faturalarida azaltsalar yıllık 20 bin açık verir. Pandemide buna benzer bir çok kişi bu duruma düştü. Kredi kartı ve kredi de tıkandığında patlar bu. Şuana kadar üç dört kredi çekmiş esnafın durumu da bu. Esnafın bir kısmı kredileri ödemeden sadece işletme masraflarıni zor çıkarıyor. Bu adam çocukların düğünü yapacak. Velhasıl üç beş kişiyi çık maaşlı kesim üretenler işletme sahipleri para kazanmadan bu yürümez. Göreceğimiz yer kartın ve kredi limitinin biteceği yere kadar. Adam kredi ve k kartı ile limit artıkça gidiyor bu adam bu borcu öylede böylede ödeyemez extra eşi çocuğu çalışmadan. TÜİK in en güzel hediyesi bu. Araba fiyatları uçmuş eski model Tofaşlar bile 30-40 bin. Piyasada araba yok. Bunun bir sebebi de ev arabaların sahibi artık banka. İpotekli olduğu için akan satan çok az o da piyasayı şişiriyor tıpkı benim burada uzun uzun yazarak sisirdigim gibi. Ev araba uygun bir fiyata almak için gideceksin bankaya adamın ne kadar borcu varsa ödeyeceksin ipotek kalkacak sonra tapu yada noterden devir alacaksın. Tabi birde bu adamın vergi borcu sebebiyle haciz çıkmazsa. Biz buna benzer tesadüfen iyi biri ile karşılaşıp devir aldık. Miktar çok azdı. Bugün kapora bile verip bu riski almam.
Yer İmleri