Merhaba Forumdaşlar..
Bist U100 sizce bu yılı nasıl kapatır??
Buyrun yarışmaya.. Kazananları hem bol kazanç bekliyor.. hem de sürpriz hediye var.
https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=51782
Merhaba Forumdaşlar..
Bist U100 sizce bu yılı nasıl kapatır??
Buyrun yarışmaya.. Kazananları hem bol kazanç bekliyor.. hem de sürpriz hediye var.
https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=51782
İhtimal vermem,hem İstanbul'u finans merkezi yapacağım diye milyarlarca lira harca, hem de vadeli dolar/tl işlemlerine son ver.Bunu yapmak zaten vadeli işlemleri kapatmak manasına gelir.
Ama merkez bankası bir oyuncu gibi bu piyasada işlem yapmaktan vazgeçebilir,sonuçta burada işlem yaparak edinilen zararların hukuki bir sorumluluğu var ve bir iktidar değişikliğinde bunun hesabı kendilerine sorulur.
Yılbaşında bir hesap yapmış ve geçen yılın sonu itibariyle usd/TL için adil kurun 8.5 TL olduğu hesabını bu başlığa koymuştum.Hesaplamada basitlik için onun üzerinden gidelim:
31.12.2021 tarihi itibariyle:
1usd:7.4327; 1euro:9.1329
kur paketi:7.4327+9.1329=16.5656
Ekim ayı sonuna kadar yılın ilk 10 ayında usd enflasyonu:276.724/261.560=%5.7975
Ekim ayı sonuna kadar yılın ilk 10 ayında euro enflasyonu:109.41/105.15=%4.0513
ABD+Euro bölgesi enflasyon ortalaması;(5.7975+4.0513)/2=%4.9244
Ekim ayı sonuna kadar yılın ilk 10 ayında Türkiye enflasyonu(ENAG):%43.42
Bölgeler arası enflasyon farkı:143.42/104.9244=%36.6889
Kur paketinin olması gereken seviye:16.5656*1.36689=22.6433
Son usd/euro paritesi 1.1289'dan: 1 usd:10.6362; 1 euro:12.0071 çıkıyor,Ekim ayı sonu itibariyle satın alma paritesi gücüne göre hesaplama.
Tabii,bu hesaplama Ekim 2021 sonunu yansıtan bir hesaplama,her ay bölgeler arası enflasyon farkı kadar yeniden güncellenmesi gerekir.
Daha önce söylediğim şeyleri söyleyeyim.Siyasi ve siyaset dışı değişkenlerle özellikle çoğu gelişmekte olan ülkelerde döviz kurları ,serbest piyasa kurallarına müdahale olmasa bile,genellikle denge kurundan saparak değerli olarak veya değersiz olarak piyasada işlem görebilir.Belirleyici olan sistemdeki döviz miktarıdır.Herhangi bir nedenle sistemden döviz çıkış varsa dövizin fiyatı artar,sisteme mevcuta ilave döviz girişi olursa dövizin fiyatı düşer.
Bir diğer husus, geniş halk kitleleri için önemli olan serbest piyasa koşulları içinde dövizin dalgalanması değil,bu dalgalanmanın yarattığı enflasyondaki değişimin dürüst olarak ölçülerek ,emeği ile geçinenlerin ücretlerine yansıtılarak satınalma güçlerinin korunmasıdır. 1990'lı yıllarda da yüksek enflasyon vardı ama TUİK enflasyonu dürüst bir şekilde ölçüyor ve döviz kurlarının yükselmesinden kaynaklanan enflasyon geniş halk kitlelerinin satınalma güçlerini bozmuyordu.
Şu anda ise ,emeği ile geçinenlerin ücretleri "gerçek" enflasyon kadar artmadığı için,satın alma güçleri çok azalmış,ülkede gelir dağılımı aşırı ölçüde bozulmuş,küçük bir kitle emeği ile geçinenlerden yapılan servet transferi ile aşırı zenginleşirken,orta sınıf eriyerek yoksullaşmış,yoksul kesim ise aşırı yoksul hale gelmiştir.Öncelikli olarak düzeltilmesi gereken budur.
NOT:Döviz kurlarındaki artış enflasyona ne ölçüde yansıyor.Bu konuda Prof.Hakan Kara merkez bankası baş ekonomisti iken merkez bankası tarafından yapılan bir araştırma var:
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...flasyona_gecis
"İş Çevrimine Göre Geçişkenlik
Bulgularımız döviz kuru geçişkenliğinin ekonominin soğuma (çıktı açığının negatif olduğu) dönemlerinde zayıfladığına, ısınma (çıktı açığının pozitif olduğu) dönemlerinde ise güçlendiğine işaret ediyor.[8] İktisadi faaliyetin potansiyeline yakın olduğu ara dönemlerde ise genelde tarihsel ortalamalar düzeyinde bir geçişkenlik olduğu gözlenmekte.
Grafik 1'de görüldüğü gibi, ekonominin potansiyel düzeyinde seyrettiği (çıktı açığının sıfıra yakın olduğu) durumda döviz kuru geçişkenliği yüzde 15 civarında gerçekleşiyor; öte yandan aynı grafik iktisadi faaliyetteki konjonktürel dalgalanmaların bu esnekliği farklılaştırabildiğini de gösteriyor. Aşırı ısınma dönemlerinde döviz kuru geçişkenliği yüzde 25'lere ulaşırken soğuma fazlarında yüzde 10'un altına inebiliyor. Alternatif bir yöntemle, genişleme ve daralma dönemlerine atfedilen olasılıklar üzerinden bir tahmin yaptığımızda da benzer bulgulara ulaşıyoruz (Grafik 2)."
NOT2=Benim hesaplamalarım döviz kurundaki artışın enflasyona yansıma oranını daha yüksek olarak ifade ediyor,kabaca %50 civarında ,-ama bazılarının söylediği gibi-,döviz kuru ne kadar artıyorsa enflasyon da o oranda artmaz.
Son düzenleme : deniz43; 21-11-2021 saat: 08:40.
Sevgili hocam
Sn Durmuş Yılmazin açıklaması ve Dolardaki stres
Bir hazırlık var gibi duruyor.
O nedenle
Şöyle bir soru soralım.
DTH lar ortadan Kalksa veya sabit kur rejimine geçilse.
Dolarlar TL ye çevrilse
Yanı Dolarla işi olanlar hariç tabii
Durum ne olur
Kine yarar
Piyasaya etkisi ne olur
En önemlisi
MB rezervleri o zaman nasıl olmuş olur
Diğer topikte hayal gücümü kullanarak bir şeyler de yazdım
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Son düzenleme : yemekci; 21-11-2021 saat: 12:13.
Deniz Hocam
Merak ettiğim konu
Olabilir mi kısmı değil
Olursa etkileri
Ve yıllardır hareketsiz duran o para nereye gider
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bankada yabancı para cinsinden mevduat tutmak yasaklansa ve döviz tevdiat hesapları TL'ye çevrilse;
-Küçük tutarlı hesaplardaki para büyük ölçüde altına kayar.
-Büyük tutarlı para da çok büyük ölçüde ABD Hazine tahvillerine kayar(Euro ve Yen cinsinden tahvil faizleri negatif olduğu için).Bu tahvillerin faizi düşük ama zaten bizim bankalardaki dolar ve euro mevduat hesaplarına verilen faizler de çok düşüktü. (1 yıl vadeli sırasıyla %0.87 ve %0.28 brüt).Esasen büyük tutarda paraya sahip olup ,şu anda da ,yönetime güvensizlik nedeniyle parasını ABD Hazine tahvillerinde tutan birçok kişiyi biliyorum.Bu şekilde bir tercih kullanmak için finansal piyasaları yakından bilen biri olmak da gerekmiyor.İş bankası akbank,garanti bankası gibi yerli kurumların herhangi birinde uluslararası yatırım bölümünden bu işleri kolaylıkla yapmak mümkün,alınan varlıklar müşterinin mülkiyetinde yurt dışında takasta tutuldukları için de alanlar için güvenli bir yatırım olarak kabul görüyor.
-Hemen karaborsa ve ikili döviz fiyatı oluşur.
-Birikimlerini dövizde tutan kimseler çok büyük ölçüde, bunu büyütmekten ziyade,birikimlerini reel olarak korumak isteyen ve risk almak istemeyen kişiler.Örneğin borsa gibi riskli yatırımlara uzak profile sahip kişiler.Bu nedenle kendileri için güvenli ve düşük riskli gördükleri başka kanallara kayacaklardır.
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Son düzenleme : deniz43; 21-11-2021 saat: 13:17.
Teşekkür ederim hocam
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Deniz bey iyi aksamlar dilerim
Anladigimiz kadariyla bir faiz indirimi patikasina girdik .. bu durum cari acigin kapatilmasi ve uretim ekonomisine gecilmesi seklinde sunuluyor görünen o ki asgari ucrete de ciddi bir zam yapilip halkin tepkisi de azaltılacak ... belki d zoraki olarak boyle bir yol izleniyor bilemiyoruz... ancak sizce bu nasil bir plan bu yolun sonu nerelere cikar hesaplar carsiya uymazsa neden olur sonucunda neler olur diye sormak istedim
Degerli yorumlariniz icin cok tesekkurler Deniz bey mutlu saglikli aksamlar dilerim
yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...
Yer İmleri