Bunları yaptıktan sonra iktidar olsan veya ülkenin hepsi senin olsa neye yarar.Redmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bunları yaptıktan sonra iktidar olsan veya ülkenin hepsi senin olsa neye yarar.Redmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Perşembe günü itibariyle:
(+) 24,463,615 milyar dolar altın varlık;(-)90,275,943 milyar dolar döviz yükümlülük=(-)65,812,329 milyar dolar merkez bankası net döviz rezervi vardı.
-Merkez bankasının altın varlığını satıp karşılığında döviz alabilmesi için yurt dışında satması gerekiyor,iç piyasada TL verip dolar satın almak ile ,altın verip dolar satın almak arasında bir fark yok her ikisi de doları fırlatır.
Yurt dışında ise ancak Londra Metal Borsası gibi işlem hacmi yüksek bir borsada altınlarını takasa koyup satış yapabilir,satışı dövizi anlık olarak satması gibi kolay değil.
-Döviz satışına gelinirse ise şu anda nette merkez bankasının (-)90,275,943 milyar dolar döviz borcu var,kendisine ait brüt rezervlerden ne kadar daha satıp,döviz borcunu daha da yükseltebilir.
Merkez Bankasının altın hariç brüt döviz rezervleri 78.367 milyar dolar:
Orada vitrinde gözüküp ama pratikte satılamayacak kalemler var:
Ana kalem olarak,Yabancı merkez bankalarından gelen swaplar 12.5 milyar dolar,ve IMF SDR çekme hakkı 7.8 milyar dolar= toplam 20.3 milyar dolar, "daha çok" vitrin malzemesi olarak değerlendirmek lazım,bilançosunda bir miktar da hazinenin ihraç ettiği döviz ve altın cinsi tahviller var.
Geri kalan kısmı,-zorunlu karşılıkların hepsi dahil- satmaya engel bir durum yok.
Ne olacağı çok sayıda değişkene bağlı,ama rekabetçi bir döviz kuru hala isteniyorsa ne olması gerektiği aşağı yukarı belli.Çok yüksek enflasyon ,"rekabetçi kur " seviyesini de oldukça yukarı itmiş durumda.
Rekabetçi kur derken sadece bölgeler arası enflasyon farklarına bakmamak lazım,verimlilik artış oranlarına da bakmak lazım,verimlilik artışıyla diğer ülkeler daha ucuza üretim yapıyorsa rekabet dengesini korumak için döviz kurlarının da ona göre ayarlanması gerekiyor.(Verimlilik artışı için, teknolojik yatırımlar,üretimde innovasyon,nitelikli işgücü için eğitim kalitesinin yükseltilmesi gerekiyor)
ABD'de 2008 başından bu yana %21.7(112.279/92.258),Euro bölgesinde %10.3(104.3/94.6) kur paketi ortalamasına göre %16 verimlilik artışı sağlanırken,bu artış Türkiye'de sıfır olmuş.
https://tr.sputniknews.com/20200107/...040977133.html
Dolayısıyla eğer ekonomi yönetimi bizim arzumuz "rekabetçi kur" diyorsa şu anda doların 14-15 bandından düşük bir seviyede olmaması,ve her ay bölgeler arası enflasyon farkı kadar ayarlanması gerekir.
Ocak sonu itibariyle muhtemelen çok daha yüksek döviz kuru seviyelerini göreceğiz, çünkü hem enflasyon şu anda olan seviyelerin üzerinde olacak,hem yabancılar noel ve yılbaşı tatilinden dönüp piyasa işlemlerine aktif olarak katılacak,hem de ABD'de yıllık enflasyonun %7'ler bandına gelmesiyle,Ocak ayı sonu toplantısında(26 Ocak) Fed'den daha agresif mesajlar küresel piyasalarda dalgalanma yaratacak.
Son düzenleme : deniz43; 26-12-2021 saat: 07:54.
Sn. Deniz yukarıdaki hesabı yapmıştı,
Cumhurbaşkanı cuma 15:30'da şunu söylemiş : "Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün katıldığı televizyon canlı yayınında ‘Kur Korumalı TL Mevduatı’na ilişkin olarak, “Programın açıklanmasından beri Türk Lirası mevduatlar bugün saat 15.00 itibarıyla 23.8 milyar liranın üzerinde arttı ve ivmelenerek artmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı."
Yani yaklaşık 2 milyar dolar ediyor. MB nin programın duyurulmasiyla üç günde 7 milyar dolar sattığını düşünürsek bu hesaplarla o miktarı geri rezervine koyabileceği bile şüpheli. Benim tahminim 3-5 milyar dolar gibi dengelenir bu yeni mevduata olan talep.
Birkaç yerde dolar kuru hedefi 9 lira diye gördüm, oraya indirebilirler mi bilmiyorum ama imkanları varsa bile bence indirmemeliler, daha önceki verirlerden biliyoruz ki kurun düşüşü döviz hesaplarını artırıyor, kurun düşmesiyle bu son çıkışta dövizi olmayıp da tırnaklarını yiyerek seyredenlere (hala almadilarsa) fırsat verilmiş olur, kur düştükçe dolarizasyon bence daha da artacaktır.
Bence yapılması gereken kuru buralarda tutup enflasyon kadar artışına müsade etmektir. Elbette akıl mantık dinlemeyen bir piyasa ve kripto para gibi fiyat hareketleri var, ne desek boş.
Varlığının üçte ikisi dolar ve altında olan biri olarak geçen hafta yediğim zararı unutmayacağım, piyasa koşullarında olsa sorun etmem ama gece gece piyasa kapalıyken yangından mal kaçırır gibi kurun 18.3 ten 10.3 lere düşürülmesi yutulacak lokma değil. Durumu değerlendirebilmek için büyük bir zararla kol kesmek zorunda kalmıştım. Şimdi kararımı verdim, sattıklarımı bu hafta sakin sakin tekrar yerine koyacağım, kur daha da düşerse ya da sabit devam ederse zamanla pozisyon artırmaya devam edeceğim. Kendi düşüncelerimi yazdım, lütfen tavsiye olarak almayın herkes kendi kararını versin, ne olacağını bilsem geçen haftaki zararı görmezdim.
eger Turkiyenin yapısal sorunlarında bir çözüm çabası varsa kamuda harcamalarda tasarruf varsa yada yapılmaya başlanmışsa, enflasyonda kalıcı bir düşüş görülüyorsa, hukuk kuralları her kesime aynı şekilde ve adil uygulanıyorsa, ifade özgürlüğü herkese varsa, vatandaşın altın yada usd cinsi varlıkları almasının önü kendiliğinden kesilir..eğer bu unsurlarsan hiçbirinde iyileşme yoksa usd ve altındaki düşüşler vatandaşın kendini korumaya devam etmesi için çok güzel bir alım fırsat oluşturacaktır. yapılanlar kısa vade işe yarar gibi gözükse de uzun vadede daha yıkıcı olarak dönecektir.
Yer İmleri