Sayfa 783/1000 İlkİlk ... 283683733773781782783784785793833883 ... SonSon
Arama sonucu : 7994 madde; 6,257 - 6,264 arası.

Konu: EuroBOND mevzusu hakkinda sohbet..

1. Lübnan konusu tartışılmış. Yanlış hatırlamıyorsam Lübnan EB'ları ödemiyorum dediğinde 90 milyar USD dış borcu vardı ve bu tutar yıllık gelirinin %170'ine eşitti. Yılda 4.6B USD kupon ödemesi yapıyordu. Yani Lübnan'ın borç yükü bizim ülkemize göre - ortantısal olarak - oldukça yüksekti.

Hazine'nin şu anda - 2022 itfalılar dahil - piyasada dolaşan toplam EB miktarı çok kabaca 70B USD + 4.75B EUR. Çok düz hesap 75B USD diyebiliriz. Yıllık ödediğimiz prim miktarı da, yine çok kabaca, 4.5B USD (Euro cinsi EB'ları USD'ye çevirdim). Ağırlıklı ortalama olarak baktığımızda USD EB'ları için %6.11, EUR EB'ları için %4.41 yıllık faiz ödüyoruz. Bu hesabı İş Yatırımın EB tablosu üzerinden kendim yapıyorum, bir hatam varsa affola.

Edit: 2022 yılında gerçekleşecek itfalar nedeniyle Hazine kupon ödemeleri yanında 4B USD daha ana para ödemesi gerçekleştirecek. Dolayısıyla 2022 yılı için toplam ödemesi 8.5B USD olacak.

Öte yandan CDS de kabul edilebilir seviyenin çok üstünde maalesef. Geçenlerde siyasi bir tartışmanın da konusu oldu, dünya haritasında kırmızı fener gibi yanıyoruz.

http://www.worldgovernmentbonds.com/sovereign-cds/

Türkiye hakkında "kimsenin konuşmak istemediği "siyah koyun" " şeklinde haberler çıkıyor. Önce 128B USD sonrasında 20 Aralık'da 20B USD daha rezerv yakmasaydık hiç bir endişemiz olmazdı. Bu ülke yılda 4.5B USD kupon primini her türlü öder derdik. Şimdi geldiğimiz noktada EB taşımaya devam ediyorum ama rahat mısın derseniz hiç değilim.

Edit 2: Yazdıktan sonra yanlış bir bilgi vermeyeyim diye tekrar kontrol ettim. USD cinsinden toplam ihracımız 65B değil 70B dolaylarındaymış. Hem toplam değeri hem de yıllık kupon ödemesi değerini düzelttim.
    Son düzenleme : Fabrice; 12-01-2022 saat: 12:16.

Duhul
    Mar 2017
    İkamet
    Akinonya Adası Kuzey Şato
    Gönderi
    3,990
     Alıntı Originally Posted by Dudu Yazıyı Oku
    Benim gordugum dunya orneklerinde su oldu.
    Odemeyecegim demez hic kimse.
    Odeyecegim param olunca der.
    Alacaklilarla masaya oturur.
    Der ki size bu alacaklariniz icin su onerim var.
    Mesela kuponlari oderim ama itfasi geleni 5 senelik yeni eurobondlarla degistiririm.
    Syg,

hocam slm

bence her eurobond yatırımcısı

almış olduğu eurobond un içeriğini yani prospektüsünü okuması lazim
    ben 2036 devlet aldım çünkü biliyorum ki

bunun içinde ödeme yapamazsa devlet bana herhangi bir dilimde
    benim kanunen paramı devletin işleyişi içinde aynı mal ve değerde başka bir şey olarak alabiliyorum.

arjantinde o önlerine sunulan teklifleri kabul etmeyip mahkeme sürecine giden akbaba fonlar
    çok büyük bedel ödettiler ve ödetmeye de devam ediyorlar.

arjantinde 4 yıl 2001-2005 arası ödeme yapılmadı ondan sonra imf ile anlaşılınca bonolar çok prim yaptı
    çok zarar eden olmadı diye biliyorum.

Bir çok şirket ve banka bonosunda varlıkları ile öder yazıyor ok
    ama ne kadar varlık kime yetecek

şirket banka iflas ettim su iç der
    devletler öyle değildir

devlet bonosu daha garanti bir yatırımdır
    yoksa neden bende 16 yıllık vadede %2.5 farkı almıyayım
    İŞ İŞ YAPMAZ. ADAM İŞ YAPAR. ms2026 Akinolu Kentuf.

3. Piyasada dolaşan USD cinsi devlet tahvilleri nelerdir diye merak eden olursa diye şuraya bırakayım;

Edit: Resim olarak koyayım dedim ama bir şeye benzemedi, aşağıdaki link'den meraklısı indirebilir;

https://foreks.com/haber/detay/61dd1...teniis-yatirim

4. eb riski konusunda benim karar kriterim önümüzdeki genel seçimler.

eğer mevcut yönetim devam ederse vergi v.s. önemsemeyip elimdeki eblerin hepsini satarım.
    ülke ekonomisi bir dönem daha mevcut yönetimle devam edemez, şimdilik seçimlere kadar idare eder ama sonrası çok çok belirsiz.

5. Madem Türkiye'nin iflası korkusuyla hareket ediyorsunuz, başka junk bond'lar ve junk EFT'ler var daha fazla getiren. Onu da deneyebilirsiniz. Ne de olsa Türkiye'de riskli. Size en uygun junk bond veya EM junk bond eft'leri seçebilirsiniz. Daha geniş düşünün. Riski de yayarsınız hem tek Eurobond'u almayarak.

https://www.investopedia.com/terms/h...yield_bond.asp

https://www.investopedia.com/article...s-hys-sjnk.asp

6. Junk bond'lar sadece şirket olmuyor. Ülke de oluyor

https://www.middel.co.za/articles/junk-status-explained

Size göre en az risklileri veya size en çok uyanları seçersiniz. Türkiye'de junk lardan biri işte diyip geçin. %13'ler veya daha fazla getirenler var. Temettüsü de %6.
    Son düzenleme : sathyz; 12-01-2022 saat: 17:07.

7.  Alıntı Originally Posted by kentuf Yazıyı Oku
    hocam slm

bence her eurobond yatırımcısı

almış olduğu eurobond un içeriğini yani prospektüsünü okuması lazim
    ben 2036 devlet aldım çünkü biliyorum ki

bunun içinde ödeme yapamazsa devlet bana herhangi bir dilimde
    benim kanunen paramı devletin işleyişi içinde aynı mal ve değerde başka bir şey olarak alabiliyorum.
    Ben de diyorum 2036 vadeliler neden çok talep görüyor getirisi görece diğerlerine göre düşük demek sebep buymuş.
    Peki sayın kentuf, bu eurobond içeriklerini nereden bulabiliriz? Link var mıdır?
    Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.

8. Lüksemburg borsasında prospektüs var hepsinin

Sayfa 783/1000 İlkİlk ... 283683733773781782783784785793833883 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •