Bence ondan ziyade piyasa henüz haberin büyüklüðünü anlamadý.
Ýþi profosyonelleri yada yatýrým danýþmanlarý 1-2 güne daha açýklayýcý bilgi verirler bu konuda.
Burada senelerdir yazýyoruz , Paynet'in kendisinin deðeri gün gelir Arena'nýn deðerini geçer diyorduk. Bunun için hedef tarihler 2024 ve sonrasý idi ama zaten bu tür þirket satýþlarý , geçmiþi deðil geleceði referans alýnarak yapýlýr.
Yani þirketin deðerini hesaplamak için geçmiþ senelerde elde ettiði karlardan çok , gelecek 10-15 sene boyunca elde edeceði karlar ve nakit akýþýnýn bugüne indirgenmesi formülü ile elde edilecek fiyat konuþulur.
Paynet 7 senelik bir þirket. Zaten ilk 4-5 sene emkekliyordu. Son 1-2 senedir biraz ayaða kalkýp sallana sallana yürümeye baþladý , 2023 ve sonrasý ise koþmaya baþlayacak diye konuþtuk burada. Satýlýrsa veya halka arz edilirse 2023 ve sonrasý olur bu diye defalarca yazdýk. Demek bu süreci 1 sene öne çektiler.
Çünkü açýk bankacýlýk devreye girince , bir sürü insan lisans için sýraya girmiþ. CEO 50 þirket sýrada dedi. Bunlardan bazýlarý , lisans sürecini ve sonrasýnda sýfýrdan þirket kurup senelerini vermek istemeyecektir. Mutlaka hazýr lisansýný almýþ olan ve pazarda pay sahibi olan var bunu alalým diyeceklerdir.
Fiyat konuþmak istemiyorum. Böylesine sektörlerde , olmasý gerekenin çok üstünde fiyatlarýn çýktýðýný biliyoruz.
Ama ben 50 milyon USD'dan aþaðý satýlacaðýný sanmýyorum. Bunu daha saðlýklý hesaplamak için Paynetin 2020 ve 2021 finansal tablolarýný görmek lazým. Ama biz en fazla 2019 yýlýna kadar gördük . O dönemde emekleme dönemi olduðu için bilanço büyüklüðü düþüktü.
Son 2 senedir biraz daha elle tutulur kar ve öz sermaye oluþmuþtur. Ama dediðim gibi satýþ fiyatýný 2021 bilançosu bile belirlemez , satýþ fiyatýný þirkerin önümüzdeki 10-15 yýl , bu büyüme hýzýyla nereye ulaþacaðý belirler.
Bir de bu iþe sinerji dahil olacaðýný düþünürsek , Paynet için 50 milyon dolar fiyat hayal olmaz. ma bu konuda süper yanýlýyor da olabilirim. Yani bunun çok altý yada üstü bile çýkabilir fiyat. Çünkü teknoloji sektöründe 3-5-10 sene kurulmuþ þirketlerin ne kadar büyük paralara satýldýðýný biliyoruz.
Paynet de 2022 itibari ile yaklaþýk 10-12 milyar liralýk bir ödemeye aracýlýk edecek. Buradan gelecek olan net kar 50-60 milyon TL'yi bulabilir , bu iþlem hacmi de her sene %50-100 arasý büyüyor. Türkiye bu iþte daha yolun çok baþýnda. Bu hýzla gidilirse Paynet 3-4 sene içinde belki de 100 milyar liralýk ödemeye aracýlýk edecek ve net karý belki de birkaç yüz milyon lirayý geçecek.
Rakamlarýn getmetrik olarak arttýðý bir þirketin bugünkü deðerini bulmak hakikaten zor. Ama bu paranýn Arenanýn tüm kredi borcunu ( Brightstar için alýnan dahil ) kapatacaðýndan eminim.
Arena da asýl iþine odaklanýr. Arenanýn 2021 9 aylýk gelir tablosunda finansal gideri 73 milyon. 420 milyon TL banka kredisi var. Yýlý da en az 100-110 milyon ile kapatýr. Buna Brightstar için alýnan 26,5 milyon USD kredinin faizi dahil deðil. O 2022 bilançolarýna yansýyacak.
Yani Arena tüm kredi borcunu kapasa yaklaþýk 100 milyon liralýk kredi faziznden kurtuluruz ve bu miktar net kara eklenir.
100 milyon fazla kar etmek , hisse baþý 1 lira fazla kar demektir. Bunu da 15 F/K ile fiyatlasanýz , Paynetin satýþýnýn hisseye en az 10-15 lira etkisi olur önümüzdeki 1 sene.
Yani sýrf PAYNET satýþý ile bile bu sene sonu 30 lira olabiliriz ( tabi satýþýn 50 milyon USD seviyesinde sonuçlanacaðýný varsayýyorum ) .
Normal ciro ve kar artýþýndan gelecek olan hisse fiyatý artýþý buna dahil deðil.
Yani bu sene sonu 30 lira hatta daha üstü bir fiyat çok daha kolay ulaþýlabilir bir fiyat oldu.
Tabi Paynetin tümden satýþý yerine ortak da alýnabilir. Bu da bir opsiyon ve hatta sinerji olacaksa daha da güzel bir opsiyon olabilir. Ama ben ya çoðunluk hissesinin yada tamamýnýn satýlacaðýný düþünüyorum. Bir þirketi iyi paraya satmak istiyorsanýz yönetim hakkýný devretmeniz lazým. Bu da en az %51'ini satmakla olur.
Hintlilerin yarýn öbür gün Arena'yý da satmak istemeleri gündeme gelebilir ama önce Paynet iþinin bitmesi laýzm.
Herkes malýna sahip çýksýn derim. Önümüzdeki 2 sene çok þeylere gebe.
Yer Ýmleri