Sayfa 1194/2455 İlkİlk ... 1946941094114411841192119311941195119612041244129416942194 ... SonSon
Arama sonucu : 19635 madde; 9,545 - 9,552 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

Thursday March 17 2022 Actual Previous Consensus
    03:30 PM
    US
    Initial Jobless Claims 12/MAR 214K
    229K 220K

04:15 PM
    US
    Industrial Production YoY FEB 7.5%
    4.1%
    US
    Industrial Production MoM FEB 0.5%
    1.4% 0.5%
    US
    Manufacturing Production MoM FEB 1.2%
    0.1% 0.6%
    US
    Capacity Utilization FEB 77.6%
    77.3% 77.8%
    US
    Manufacturing Production YoY FEB 7.4%
    2.5%

https://twitter.com/haskologlu/statu...HCKrRv-Tg&s=19
    Rusya bosnayi natoya uye olmasi halinde isgal etmekle tehdit etti..bunu gurcistan isvec ve finlandiya icin de soylemisti ... .tabi burada ordusunu kara yoluyla gondermeyi degil sirplarin yaptigi katliamlara bir yenisini daha eklemekten soz ediyor... ortamlarda nato sınırıma geldi yapacak birsey yoktu dersin kim bilecek .. icimizdeki ruscular buna da bir kilif bulur zaten
    yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...

3. Deniz hocam size bir şey sormak istiyorum. Malumunuz yönetenler kolay bir yol, TÜİK ile enflasyonu düşük gösterdi. Ülkede çalışan büyük bir kesim TÜİK in enflasyon oranında zam aldı. Bu doktordan işçiye memura emekliye kadar herkesi geçinme telaşına düşürdü. Bu durum nasıl düzelir aklım mantıklı bir yol bulamıyor. Gerçek enflasyon şu dese bütçe açığı patlar çoğu özel sektör veremez işsizlik patlar. Mantıklı tek yol devletin tasarruf etmesi oda mümkün değil şuan. Bu konuda ki fikrinizi merak ediyorum teşekkür ederim

Alıntı Originally Posted by Ayasofya 2005 Yazıyı Oku
    Deniz hocam size bir şey sormak istiyorum. Malumunuz yönetenler kolay bir yol, TÜİK ile enflasyonu düşük gösterdi. Ülkede çalışan büyük bir kesim TÜİK in enflasyon oranında zam aldı. Bu doktordan işçiye memura emekliye kadar herkesi geçinme telaşına düşürdü. Bu durum nasıl düzelir aklım mantıklı bir yol bulamıyor. Gerçek enflasyon şu dese bütçe açığı patlar çoğu özel sektör veremez işsizlik patlar. Mantıklı tek yol devletin tasarruf etmesi oda mümkün değil şuan. Bu konuda ki fikrinizi merak ediyorum teşekkür ederim
    -Kamu harcamaları çok yüksek.İsraf,debdebe ,şatafat harcamaları en tepeden en alt düzeye kadar yaygınlaşmış durumda,bir tabela üniversitesinin ya da kasaba belediye başkanının altında bile halkın vergileriyle alınmış milyonlarca liralık araç var,makam odası lojman tefrişlerine milyonlarca lira harcanıyor,temsil harcamaları adında halkın vergilerinden kişisel tüketim harcamaları yapılıyor.(Almanyada 9 bin,Türkiyede 125 bin makam aracı var.).Bunlara bir son verilmesi gerekiyor.

-Kamu kadroları çok şişkin aynı işleri mevcutun yarısı kadar kişi ile de yapmak mümkün

-Kamunun yaptığı birçok yatırım fayda/maliyet kriterine göre verimsiz yatırımlar bunlara son verilmesi gerekiyor.

-Orta sınıfın satınalma gücünün erimesinin en önemli nedeni 4 milyon haneye yapılan sosyal yardımlar .Çoğu hayatında 1 gün çalışmamış üretmemiş 1 lira prim ödememiş vergi vermemiş üstelik çocuk sayısı da fazla iktidar partisinin kitlesi 4 milyon haneye hayat boyu karşılıksız sosyal yardımlar, orta sınıfın satınalma gücü eritilerek bunların sırtından sosyal transfer yapılarak sağlandı.
    Yıllarca çalışıp vergi veren,prim ödeyen kişiler işini kaybederse işsizlik fonundan sadece 1 yıl maaş alabilirken,bu kitleye hayat boyu orta sınıf yoksullaştırılarak onların sırtından gelir transferi yapılması hiç adil değil,dünyanın diğer yerlerinde olduğu gibi sosyal yardımların bir zaman sınırlaması olması,bu süreden sonra son verilmesi gerekiyor.

-Bir kesim hiç vergi vermiyor,SGK primi ödemiyor kamu kamu otoritesi bunların üzerine gitmiyor,göz yumuyor.Kamu otoritesi tüm mükelleflere eşit muamele yapmalı.

-Vergisiz kazanç olmamalı.Belli bir muafiyet sınırı olabilir ama şu anda vergilendirme kapsamı dışında olan tüm sermaye kazançlarına da adaleti sağlamak için vergi getirilmeli.Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ,18 yaşını dolduran herkes vergi beyannamesi vermeli,demokrasilerin gelişmiş ülkeler seviyesine çıkmasına ancak halkın vergi bilincine varmasıyla ulaşılabilmek mümkün oluyor.
    Böylece vergi tabanı yaygınlatırılırken vergi oranlarını da düşürmek mümkün hale gelecektir.

Sonuç olarak yukarıdaki yapılmaması gereken kamu harcamaları durdurulursa,yapılması gerekenler yapılırsa,dolaylı vergilerin düşürülmesi yoluyla halkın satınalma gücü artacaktır.

-Geniş halk kitleri yoksullaşırken,dar bir çevre ise kısa zamanda aşırı zenginleşti,aşırı bozulan gelir dağılımında düzeltme sağlamak için batı ülkelerinde olduğu gibi ,nereden buldukları sorulmalı,servetlerinin kaynağı izah edilemiyorsa vergilendirilmeli.

-Halkın refahını artırmanın bilinen diğer yolu da ekonomiyi reel olarak büyütmek ve bu büyümeden herkesin hakça pay almasını sağlayan politikalar üretmek.Bunun nasıl yapılabileceği de belli.

Yani enflasyon üretmeden,bütçe açığı yaratmadan çalışan emekleriyle geçinen kişilerin ,emeklilerin durumunu düzeltmek eski satınalma güçlerini kazandırmak mümkün.Yeter ki bu iradeyi gösterebilecek bir yönetim olsun.
    Son düzenleme : deniz43; 18-03-2022 saat: 07:05.

5.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    -Kamu harcamaları çok yüksek.İsraf,debdebe ,şatafat harcamaları en tepeden en alt düzeye kadar yaygınlaşmış durumda,bir tabela üniversitesinin ya da kasaba belediye başkanının altında bile halkın vergileriyle alınmış milyonlarca liralık araç var,makam odası lojman tefrişlerine milyonlarca lira harcanıyor,temsil harcamaları adında halkın vergilerinden kişisel tüketim harcamaları yapılıyor.(Almanyada 9 bin,Türkiyede 125 bin makam aracı var.).Bunlara bir son verilmesi gerekiyor.
    en tepeden en alt düzeye israf gibi ciddi bir örnek vermek istiyorum. sorumluluk almama ve devletin gücünü kendi adına kullanma.

bir anadolu kentindeki vergi dairesi rahmetli babama tebligat yapmadan "vergi cezası" kesmiş. cezayı kesen memura telefon ile ulaştım gelip itiraz dilekçesi verin dedi. gittim ve memur yoktu ancak dilekçemi sunmak istediğimi belirttim - muhatap olduğum kişiler dilekçeyi kabul etmeyeceklerini söylediler. sebebini sorduğumda (aynı birimde çalışıyor bu kişiler) bu bizim görevimiz değil o kişi kabul edecek cezayı o kesmiş dediler. sonra muhasebecimi aradım postaneden taahhütlü olarak gönder kabul etmesinler göreyim dedi.

ceza iptal oldu.

daha önce aynı vergi dairesi (yaklaşık 10 - 11 yıl önce) sadece 1 yıl açık kalmış ve 1 kere bile ne fatura kesmiş ne de fatura almış bir Limited şirketimize(ortağıydım) 35.000 TL "vergi kaçırma" cezası kesmişlerdi. dava yaklaşık 6 yıl sürdü, yerel mahkeme bizi haksız bulurken bölge idare mahkemesi cezayı iptal etmişti.

mevcut düzende "memur" sizi incelemeye aldığı zaman mutlaka ceza kesiyor ve mükellefi zor durumda bırakıyor. burada mükellef kendisini savunma amaçlı olarak "güçlü" birilerinden "nüfus" kullanmasını ve "davasını" üstlenmesini rica ediyor.

bir kaç tane daha örnek var ancak uzun gider. bu sistem bir yerde sonlanacak ancak konuşmasam daha iyi

bu durumun ne getireceğini az çok siz de tahmin edebilirsiniz.

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Sabah borsa için uyarmıştım.Bu sabah yazdığım yazı aynı zamanda bu sene içinde 18 OCAK tarihindeki yazımdan sonra borsa hakkında yazdığım ikinci yazı.Yine "doğru" seviyede bir uyarı gibi gözüküyor.Döviz kurlarındaki bu yıl %100'ün üzerindeki artışın çok sayıda borsa şirketinin bilançolarında muhakkak yıkıcı etkileri olacak.
    Borsamızın bugün gördüğü en yüksek seviyenin en az 3 ay geçilemeyeceğini tahmin ediyorum.
    Takip etmek için, gün içinde görülen en yüksek endeks seviyelerini kayıt altına alalım:

BİST 100:2406.87
    BİST 30:2677.24

oldu.
    17 Aralık tarihinde yukarıda yazdığım öngörüm olmuştu.Dün 3 ay tamamlandı ve:

bist 100:2133.59
    bist 30:2394.94
    olarak kapandı.

3 ay boyunca 17 Aralık tarihinde görülen seviyeler hiç geçilemeyerek öngörüm gerçekleşti.

Geçen yıl başında borsa endeks seviyesi için yaptığım öngörü de gerçekleşmişti.

Çok uzun zamandır Türkiye borsasının yönü ve gideceği seviye ile ilgili hiç bir şey yazmadım,hiç bir öngörüde bulunmadım.
    Bugün ilk defa bir görüş yazıyorum.Kişisel öngörüm,borsamızın bu hafta göreceği en yüksek seviye en az 6 ay boyunca geçilemeyecek,bu seviyenin altında kalınacak.
    Bakalım öngörüm ne ölçüde isabetli olacak...Bekleyelim görelim...

Not:Bu öngörümün elbette sebepleri var ama öngörüm gerçekleşirse yazacağım,öngörüm gerçekleşmez ise demek ki sebepler geçerli değilmiş veya yeterli değilmiş manasına gelecek...
    Geçen hafta Pazartesi günü yukarıdaki yazıyı yazmıştım.Kayda geçmesi ve bundan sonra öngörümdeki gidişatı takip etmek için ,geçen hafta görülen en yüksek endeks seviyelerini de buraya yazalım:

BİST 100:1582.04
    BİST 30:1705.82
    Yukarıdaki yazıyı bu başlıkta 18 Ocak tarihinde yazmıştım,6 Aylık süre doldu.18 Temmuz itibariyle kapanış değerleri aşağıdaki gibi oldu ve hiç bir gün yukarıda verdiğim rakamların üzerinde günlük kapanış olmadı.:

BİST 100:1363.28
    BİST 30:1470.19
    oldu.

8.  Alıntı Originally Posted by HATAKE Yazıyı Oku
    https://twitter.com/haskologlu/statu...HCKrRv-Tg&s=19
    Rusya bosnayi natoya uye olmasi halinde isgal etmekle tehdit etti..bunu gurcistan isvec ve finlandiya icin de soylemisti ... .tabi burada ordusunu kara yoluyla gondermeyi degil sirplarin yaptigi katliamlara bir yenisini daha eklemekten soz ediyor... ortamlarda nato sınırıma geldi yapacak birsey yoktu dersin kim bilecek .. icimizdeki ruscular buna da bir kilif bulur zaten
    Ülkemizde demokratik ve katılımcı yönetim isteyen hiçbir kesim yok maalesef. Tüm siyasi partilerin içerisinde o partinin otokrat liderleri var. Uzun yıllar kadroları değişmiyor.
    Bu savaş özelinde de Rusları destekleyen öyle yazılar okudum ki sanki Ruslar dostane bir ülke, topraklarını ve halkını koruyan bir lider Putin. Ukrayna halkı yüzünü batıya dönmek istiyor, batıdan kastım daha çok demokrasiyi sindirmiş Avrupa ülkeleri. Çünkü bu halk yüzyılı aşkın süre Rus hakimiyetinde yaşadı. Artık Rusların dayattığı sistemi istemiyorlar. Rusların sistemi nedir? Başta bir otokrat, seçimle bile gitmemesini sağlamış, siyasi bağlantılarıyla zenginleşmiş bir oligarşik yapı, gelir dağılım adaletsizliği, baskıcı bir tek sesli yönetim, muhalefet partililer tutuklanıyor, sürgün ediliyor hatta zehirlenebiliyor.
    Ukrayna'nın şuan başında olan yönetim de halen Rus sistemine benzer hareket ediyor. Oligarşi orada da yoğun ama dediğim gibi halk bir şekilde AB ye girerek bu kötü gidişi tersine çevirmek istiyor. AB ye girseler de kolay mı tabiki zor. Uzun yıllar otoriter yapılarla yönetilen ülkelerde kurumlar yok olduğu için yeniden inşa edebilmek de zor bir yol. Ama mutlak yol güçlü liderlerle yönetilmek değil güçlü liderliğe ihtiyaç duymayacak güçlü sistemler kurmak bence. Bu konuyu ülke nüfusunun enaz %60 ına anlatamayız.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

Sayfa 1194/2455 İlkİlk ... 1946941094114411841192119311941195119612041244129416942194 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •