Sayfa 23/503 İlkİlk ... 1321222324253373123 ... SonSon
Arama sonucu : 4021 madde; 177 - 184 arası.

Konu: AKENR - Akenerji Elektrik Üretim A.Ş.

9 aralık 2021deki fiyatına gelmeyen tek enerji sirketi bu kaldı.

At sahibine göre kişnermiş.

Her dakika koka kola içmekten kafa ayık gezemiyorlar ki.
    Yerlisi yabancısı alayı bir s.... olup gitseler hissenin önü açılacak da

Biz o günleri görür müyüz bilemiyorum

Ithal kömür ve gaz için tavan 2500tl olarak belirlendi.

Kömürcü 1-2 ay hatta 1 yıl sonraki maliyetini biliyor

Doğalgazcı yine aybaşında gece yarısı botaş ne yumurtlayacak, 15inde fiyati revize edecek mi diye istiareye yatacak..

Basit matematikle tavan 1750ten 2500e çıktığına göre doğal gaza

%40 zam yapabilir demektir.

%40 altındaki oranlarda santral para kazanabilir. Umarım %25i geçmez. Bize de %15 brüt marj kalır.

Başlangıç olarak belirlenen azami uzlaştırma fiyatlarının; doğal gaz santralleri ve ithal kömür santralleri için (MW başına) 2500 TL, diğer santraller için 1200 TL olduğunu açıklayan Yılmaz, bu rakamların EPİAŞ’a gönderileceğini ve o rakamlar ışığında destekleme bedellerini kapsayan bir havuz oluşturulacağını söyledi.

EPDK Başkanı Yımaz, "Destekleme bedeli adil ve şeffaf şekilde paylaştırılarak hem bütün tüketicilerimizi kapsayacak şekilde faturaların yükselmesi engellenecek hem de piyasamızdaki arz güvenliğine katkı sunulacak. Bazı Avrupa ülkelerinde de uygulanan bu tip bir geçici mekanizma ile üretim santralleri de tüketicilerin elektrik faturalarındaki maliyet yüküne ortak olacak." dedi.******

Kömürcüler gaza geldi, yil boyu 170 dolardan elektrik satacagiz diye havaya girdiler bile.

31martta 1700liraya satarken hemen çakal mahalle esnafı gibi %50 zammı geçiriverdiler.

Milletin bu açgözlülüğü beni benden alıyor.

Bir senaryo çalışalım:

1nisanda gelecek botaş zammi diyelim ki %20olsun. Gaz=9000tl.
    28000mw santral asker gibi kapinin önünde bekliyor.

%58verimle çalışsa 1600tl gaz maliyeti

Kömürcülerin alayı yazabiliyorsa yazsınlar 2500tl tavana...

Gelelim ithal kömür maliyetine
    (Yine cengiz hariç konuşuyorum)

Mart ayında 400dolar ile 250dolar arası fiyatlar gördük. Hadi nakliye dahil , dip fiyat olan 250den bagladilar diyelim. 15tl kur. 1500tl yakit gideri.
    10dolar da opex desek. 1650tl'den aşagi satamaz.

I.kömür ile gaz kafa kafaya gelir

Yerli kömürcüler için durum kötü.... bugüne kadar el .... gerdeğe giriyorlardı, biraz da sıkıntıyı onlar çeksin bakalım....

Alıntı Originally Posted by meteor78 Yazıyı Oku
    Benim anladığım yüksek tavan fiyat falan yok galiba. Ptf yine standart şekilde belirlenecek. Ama yenilenebilir enerji santralleri ile yerli kömürcülerlerden toplanan paralarla oluşturulan fondan ithal kömürcüler ve doğalgaz santrallerine ödeme yapılacak. Ama o ödeme nasıl hesaplanacak payımıza ne düşecek orasını hesaplamak zor. Bugün duyurulan bu yönetmelikteki AUF.

https://www.epdk.gov.tr/Detay/Downlo...d=uBpt4NPydyg=
    Formülasyon gayet makul gözüküyor.

Geçmiş dönem verilerine bakarak bunu hesaplayabiliriz.

En can alıcı nokta, toplanan paranın dağıtılacak paradan düşük olması durumu ki. Bu bana göre çok yüksek bir olasılık. Çünkü azami fiyatları biraz fazla yüksek tutmuşlar. Ptf tavan 2000desek
    Aşağıdan 800alıp yukarıya 500transfer edecek.

Ama 800ü verecek adam sayısı oldukça sınırlı...
    Yekdem yok, eüaş yok, eüaşa satanlar yok...geriye ne kalıyor bakmak lazım

Kabaca bakarsak ocak şubat ortalaması 28000gwh aylık üretim var, bunun 14000i ithal kömür, dogalgaz ve fuel oilden geliyor .
    7000lik kısım yekdem. 3000lik kısım eüaş.

Bu Usul ve Esaslar lisanslı üretim tesislerini kapsamaktadır. Ancak, 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun kapsamında YEK Destekleme Mekanizmasına dahil olan üretim tesisleri ile Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ)’nin portföyünde yer alan üretim tesisleri ve EÜAŞ ile doğrudan veya tedarikçi üzerinden dolaylı olarak enerji satış anlaşması yapmış olan üretim tesislerinin anlaşmaya konu satış miktarları bu Usul ve Esasların kapsamı dışındadır.

Yönetmelikte eüaş ve yekdemden kesinti yapmayacagim dedigine göre 14bin gwh ureten termik santrali, 4bin gwh ureten diger santrallerle destekleyecek.
    Tabi onlar uretime devam ederse!

4000 x 800tl / 14000 =~ 200tl/mwh bir pay düşüyor

Dogalgaza %20 zam gelirse (9000tl) örneğinden yola çıkarsak. 1600tl gaz maliyetim olacak , 1978tl tavandan sattigimi farz edeyim, 378+200=578tl kar elde ederim.

Doğalgaza %40 zam gelirse (10500tl) 1900tl gaz maliyetim , tavandan satsam 250tl kar elde ederim ki bu fiyat beni kurtarmaz.

Nisanda egemer zaten tatil. Mayıs için konuşmak lazım

7.  Alıntı Originally Posted by Siesta Yazıyı Oku
    Formülasyon gayet makul gözüküyor.

Geçmiş dönem verilerine bakarak bunu hesaplayabiliriz.

En can alıcı nokta, toplanan paranın dağıtılacak paradan düşük olması durumu ki. Bu bana göre çok yüksek bir olasılık. Çünkü azami fiyatları biraz fazla yüksek tutmuşlar. Ptf tavan 2000desek
    Aşağıdan 800alıp yukarıya 500transfer edecek.

Ama 800ü verecek adam sayısı oldukça sınırlı...
    Yekdem yok, eüaş yok, eüaşa satanlar yok...geriye ne kalıyor bakmak lazım

Kabaca bakarsak ocak şubat ortalaması 28000gwh aylık üretim var, bunun 14000i ithal kömür, dogalgaz ve fuel oilden geliyor .
    7000lik kısım yekdem. 3000lik kısım eüaş.

Yönetmelikte eüaş ve yekdemden kesinti yapmayacagim dedigine göre 14bin gwh ureten termik santrali, 4bin gwh ureten diger santrallerle destekleyecek.
    Tabi onlar uretime devam ederse!

4000 x 800tl / 14000 =~ 200tl/mwh bir pay düşüyor

Dogalgaza %20 zam gelirse (9000tl) örneğinden yola çıkarsak. 1600tl gaz maliyetim olacak , 1978tl tavandan sattigimi farz edeyim, 378+200=578tl kar elde ederim.

Doğalgaza %40 zam gelirse (10500tl) 1900tl gaz maliyetim , tavandan satsam 250tl kar elde ederim ki bu fiyat beni kurtarmaz.

Nisanda egemer zaten tatil. Mayıs için konuşmak lazım
    sayin siesta
    tatilden geri dondugunde gaz fiyati bu seviyelerde kalirsa yanlis hesaplamadiysam 200 milyon usd uzeri bir kar potansiyeli mi var?

Alıntı Originally Posted by miami Yazıyı Oku
    sayin siesta
    tatilden geri dondugunde gaz fiyati bu seviyelerde kalirsa yanlis hesaplamadiysam 200 milyon usd uzeri bir kar potansiyeli mi var?
    Sayın miami
    Gaz fiyatınının bu seviyede kalacağının dayanağı nedir? Şirket 1 yıllık tüketimini sözleşmeyle bağlamış mı?

Sayfa 23/503 İlkİlk ... 1321222324253373123 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •