Eğer satış olmadığı sürece vergi çıkmıyorsa şirket kurup kurumlar vergisi ödemek temettü kovalayan uzun vade yatırımcıları için daha avantajı diye düşünüyorum. Avantajlarının bir kısmını yukarıda saydım.
Bireysel yatırımcıyla karşılaştırıldığında dezavantaj olarak görülen satış anında ödenen değer artışı vergisi ise satış olmayacağı ya da minimum miktarda olacağı için önemsiz.
Mottomuz: "Alınmış, alınmıştır."
şimdi olayı kabaca şematize edersem, resim şu halde:
1- Bireysel yatırımcı:
Bist yatırımları üzerinden değer artış vergisi ödemiyor. Temettülerden gelen gelir brüt 140bin tl (net 70bin tl) altında olduğu sürece vergi yok. Bu 70bin tl limite eurobond gelirleri de dahil.
Bunun yanında eurobond ve yabancı hisse satışları bu değer artış vergisinden muaf değil fakat bu değer artış (kambiyo) vergisini yıllık enflasyon oranında düşürmek mümkün.
Yurtdışı hisselerden gelen temettüler için de limit 2000-2500 tl civarı bir şey. Üstü yine vergi beyanına tabi.
Bireysel yatırımcının vergi dilimleri 15% gibi başlayıp 35% e kadar çıkıyor.
2- Kurumsal yatırımcı:
Yukarıda saydığım bireysel yatırımcıya özel avantajların hiçbiri yok. Bireyselcilerin ödemediği Bist'teki al/sat vergisi burada var. Yabancı para cinsinden yatırımlardan doğan gelirlerin vergilendirilmesi bireyseldeki ile aynı. (mantık aynı, sadece oranlar farklı)
Avantajları yukarıda bahsettiğim gibi. Kredi çekme kolaylığı. Oranların daha düşük, limitlerin daha yüksek olması ve kredi faizlerinin gider olarak yazılabilmesi.
Bunun dışında kullanılan aracın masrafları, yediğin içtiğin, benzin mazot, hatta kiranı gider olarak gösterebilirsin. Kredi ile satın alıp ofis olarak kullandığın villanın kredisinin faizini ya da kirasını, ödediğin elektrik su, telefon, internet faturalarını gider olarak yazabilirsin.
Kurumsal yatırımcının gelirinden ödediği vergi oranı sabit 20-23% civarı.
Muhasebe, bağkur, damga vergisi ıvır zıvır benim hesabıma göre 5000tl aylık minimum gideriniz olur başlangıç pakette.
Var mı kaçırdığım bir şey?

Yer İmleri