Originally Posted by
ActuallyMelik
Ben, Türkiye'de finansal okuryazarlık gelişmedikçe döviz ve gayrimenkulün hiçbir zaman kaybettirmeyeceğini düşünmeye başladım.
Bu düşüncem hükümetin politikalarından ıvır zıvırdan bağımsız biraz.
Şöyle örnek vereyim: Benim bir arkadaşım var, iki işte çalışıyor; birinden 9 bin birinden 3 bin kazanıyor. 9 bini masraflarına gezmesine vs harcıyor. 3 bini napıyor her ay? Dolar kurunun seviyesine bakmadan gidiyor ne kadar yetiyorsa dolar alıyor, bankada hesabı var, oraya yatırıyor. İki buçuk yıldır falan ara ara altın alsa da tek yaptığı bu. Ve maalesef iki buçuk yıldır 5 liralardan 14 liraya gelen dolar yüzünden kendine güveni çok artmış durumda.
İşin komik yanı ben onu aylardır fonlara, borsaya ısındırmaya çalışıyorum. Ama onun görüşüne göre "yaya kalan ben oldum" çünkü nispeten daha düşük dolarım var, ve o durduk yere zenginleşirken ben borsayla vs.yle zaman kaybettim.
Bizim burada fonlarla kafayı yediğimiz gibi her gün dolar ne olmuş ne olmamış bakmıyor, hesaplamıyor. İnanıyor ki kasım aralık gibi yine patlayacak. Anca doların 7 6 liraya gelmesi lazım ki canı çok yansın, buna da hiç ihtimal vermiyor. Ha borsadan uzak kalmasının bir sebebi de borsanın biraz bilgi gerektirmesi. Mesela bitcoin'e de sıcak bakıyor, çünkü orada da kafa çalıştırması gereken bir durum yok. Al koy, bekle nasıl olsa yıllardır hep yükselmiş; türlü "bitcoin mucizesi" şehir efsanesi okumuş.
Bu mentalite değişmedikçe, uzayda bono da çıkarsalar çoğunluğun fikri altın, dolar, ev ekseninde dönüp duracak.
Yer İmleri