Sayfa 1229/2451 İlkİlk ... 2297291129117912191227122812291230123112391279132917292229 ... SonSon
Arama sonucu : 19608 madde; 9,825 - 9,832 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

1.  Alıntı Originally Posted by tantrum Yazıyı Oku
    Erdoğan’dan Suriyelilere vatandaşlık açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kilis’te şehit aileleri ve Suriyelilere verilen iftarda “Türkiye, Suriye’den gelenlerin de vatanıdır” dedi. Cumhurbaşkanı, “Kardeşlerimizin içerisinde inanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak isteyenler de var. Konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanlığımızın attığı adımlar var. Ellerinden geleni bakanlığımız oluşturduğu ofisle takip etmek suretiyle bu kardeşlerimize, bu yardımı, bu desteği yaparak onlara vatandaşlık imkanını vereceğiz” diye konuştu.

https://www.paraanaliz.com/2022/gund...amasi-g-28419/
     Alıntı Originally Posted by pit Yazıyı Oku
    nedir bu suriyeli sevgisi anlamış değilim. Bizim ülke olarak yeni vatandaşa ihtiyacımız var mı? bence yok. sadece içerideki insanlarımızı iyi ve doğru alanlarda yetiştirip üretime yönlendirmeliyiz.
    ayrıca ev satılarak vatandaşlık verilmesine de karşıyım. Böyle bir paraya da vatandaşa da ihtiyacımız yok.
    Birçok şehirde emlak fiyatları ve kiraları uçmuş durumda. Gençlerin çalışıp kazanarak ne ev ne de araba alabilme hayalleri bile bitti şimdiden. Neden kendi vatandaşımızı düşünmeyiz anlayamıyorum.
    Yıllardır planlı bir şekilde toplumu araplastırma üzerine kurulu toplum mühendisliğinden sanırım istedikleri verimi alamayınca, direk dışarıdan Arap ithal etmeye karar verdiler.

Sınırları sonuna kadar açıp sorgusuz sualsiz önüne gelene gel-gel demenin başka bir nedenini göremiyorum.

Azalan oylarını da bu yeni ithal seçmenle telafi etmeleri de cabası.

Bir taşla iki kuş.

Hadi Suriye sınır komşumuz. Peki arada iki ülke olmasına rağmen rahatça içeriye giren Afgan ve Pakistanlılara ne demeli.

Mültecilik benim bildiğim sınırdaki komşu ülkeye olur.

Buna bildiğin fırsattan istifade göç etmek denir.

Göç edilen ülke içinse anlamı savaşsız işgaldir.

2.  Alıntı Originally Posted by tantrum Yazıyı Oku
    Yıllardır planlı bir şekilde toplumu araplastırma üzerine kurulu toplum mühendisliğinden sanırım istedikleri verimi alamayınca, direk dışarıdan Arap ithal etmeye karar verdiler.

Sınırları sonuna kadar açıp sorgusuz sualsiz önüne gelene gel-gel demenin başka bir nedenini göremiyorum.

Azalan oylarını da bu yeni ithal seçmenle telafi etmeleri de cabası.

Bir taşla iki kuş.

Hadi Suriye sınır komşumuz. Peki arada iki ülke olmasına rağmen rahatça içeriye giren Afgan ve Pakistanlılara ne demeli.

Mültecilik benim bildiğim sınırdaki komşu ülkeye olur.

Buna bildiğin fırsattan istifade göç etmek denir.

Göç edilen ülke içinse anlamı savaşsız işgaldir.
    İnsanın üzülmekten başka elinden birşey gelmiyor. Demokrasi anlayışımız seçimden seçime oy kullanmak olunca yekiyi alan da her istediğini yapıyor maalesef. Göç sorunu ülkenin tüm yurttaşlarını ilgilendiren bir sorundur ve toplumsal mutabakat olmadan 8-10 milyon insan ülkeye getirilmemeliydi.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

Wednesday April 13 2022 Actual Previous Consensus
    03:30 PM
    US
    PPI MoM MAR 1.4%
    0.9% ® 1.1%
    03:30 PM
    US
    PPI YoY MAR 11.2%
    10.3% ® 10.6%

Wednesday April 13 2022 Actual Previous Consensus
    05:00 PM
    CA
    BoC Interest Rate Decision 1%
    0.5% 1%

Kanada merkez bankası Fed'den önce faiz artırımına gitti.

sn.deniz43 ,

Buna benzer soruyu daha önceden de sormuş , o zamanki şartlara göre cevap vermiştiniz , sağolun.

Ülkemizde yabancı sermaye gerek DİBS , gerekse Bist de diplerde. Keza doğrudan portföy yatırımları da öyle. Belki de daha da diplere inecek , şaşırtıcı da olmaz . Yabancıların portföy durumlarının azlığı ve bunun sonucu piyasayı etkileme gücünün sınırlı olmasından dolayı , Fed faiz artımları çok da etkilemeyebilir döviz fiyatını. Borçlanma maliyetlerimizin daha da artması sonucunu vermesi açısından Fed faiz artışları elbette önem arz ediyor. Asıl , bilanço daraltmanın faiz artışlarına göre daha etkin olacağı yadsınamaz bir gerçek döviz fiyatlarında sanki.

Sizce , Fed in kaç puanlık artışından itibaren ülkemizdeki döviz seviyesindeki basınç , artık dayanılmaz boyutlara gelir, öngörüden ziyade bunun matematiksel bir hesaplama mantığı olabilir mi ?
    (Atıyorum , mesela %2 ye kadar idare edebiliriz ama %3 ü geçerse bu güneşe kar dayanmaz gibi ..)

Saygılar

Alıntı Originally Posted by roxette Yazıyı Oku
    sn.deniz43 ,

Buna benzer soruyu daha önceden de sormuş , o zamanki şartlara göre cevap vermiştiniz , sağolun.

Ülkemizde yabancı sermaye gerek DİBS , gerekse Bist de diplerde. Keza doğrudan portföy yatırımları da öyle. Belki de daha da diplere inecek , şaşırtıcı da olmaz . Yabancıların portföy durumlarının azlığı ve bunun sonucu piyasayı etkileme gücünün sınırlı olmasından dolayı , Fed faiz artımları çok da etkilemeyebilir döviz fiyatını. Borçlanma maliyetlerimizin daha da artması sonucunu vermesi açısından Fed faiz artışları elbette önem arz ediyor. Asıl , bilanço daraltmanın faiz artışlarına göre daha etkin olacağı yadsınamaz bir gerçek döviz fiyatlarında sanki.

Sizce , Fed in kaç puanlık artışından itibaren ülkemizdeki döviz seviyesindeki basınç , artık dayanılmaz boyutlara gelir, öngörüden ziyade bunun matematiksel bir hesaplama mantığı olabilir mi ?
    (Atıyorum , mesela %2 ye kadar idare edebiliriz ama %3 ü geçerse bu güneşe kar dayanmaz gibi ..)

Saygılar
    24.03.2022 ABD Doları 2 milyar 24.09.2027 8,600 99,892 8,625 UST + 645,1 bp
    Hazinenin 24 Mart tarihinde 5 yıl vadeli son borçlanmasının maliyeti =ABD 5 Yıllık Hazine tahvil faizi+645.1 baz puan,ihale tarihindeki gün itibariyle %8.625'ten borçlandı.Ancak borçlanma ABD Hazine tahvili faizine göre değişen değişken faizli borçlanma olduğu ve ABD tahvil faizleri hızla yükselme trendinde olduğu için çok daha yüksek faiz ödemeleri yapılacak.Borçlanmayı yapan ekonomi yönetimi,"Nasılsa kendi cebimden yapmıyorum,vadesi gelince ödeyecekler düşünsün" diye maliyetine bakmadan borçlanabilirler ve borçlanmaya devam edebilirler ama "kendi cebinden ödeyen" özel sektör için durum böyle değil.Bu maliyetlerden borçlanma şirketleri batırır.Vadesi gelen borçlarının hepsini ödeyebilecek güçleri yoksa o zaman -mecburen- kısmen çevirip "net borç ödeyici" olacaklardır.
    Matematik net;Bu sene tahminen 50 milyar doların üzerinde cari açık olacak,yıllık 173 milyar dolar dış borç ödemesinin de çoğu yüksek maliyetlerden yeniden çevrilse de,bir bölümü için net dış borç ödemesi yapılacak.Doğrudan dış yatırım girişi yok,dışarıdan portföy girişi yok,yükselen enflasyon paniği ile majör merkez bankaları para politikalarını sıkılaştırınca uluslararası piyasalarda döviz likiditesi azalacak,borçlanma maliyetleri daha da yükselecek , merkez bankasının döviz rezervleri perişan.İçeride ise merkez bankası dışında piyasada döviz arzeden yok geri kalan oyuncular alıcılı, çok yüksek enflasyon var yılın ilk 3 ayında %36.6 kümülatif enflasyon olmasına rağmen(ENAG) merkez bankası borçlanarak aldığı dövizleri satarak döviz kurlarını frenlemeye çalıştığı için kurlar üzerinde büyük basınç birikmiş durumda.
    Bu tabloda ,yani sisteme döviz giriş ve çıkışlarını dikkate aldığımızda , arz talep dengesini dikkate aldığımızda,döviz fiyatlamalarının patlaması ve fiyat oluşumunun arz talep eğrilerinin kesiştiği çok daha yüksek bir seviyede oluşması kaçınılmaz.Ne zaman olur.Benim tahminime göre %99 ihtimalle en geç 1 yıl içinde,muhtemelen de bu yıl bitmeden olur.
    Son düzenleme : deniz43; 14-04-2022 saat: 05:53.

Salı günü ABD'de gelen enflasyon verisinden sonra tahvil faizlerinde düşüş gördük.Ekran yorumcuları bunu çekirdek enflasyonda yükselişin beklentinin altında olması ve ABD'de enflasyonun tepe noktayı görmüş olabileceği şeklinde yorumladı.

Kesinlikle bu yoruma katılmıyorum.Çekirdek enflasyon yani enerji ve gıda dışındaki enflasyon oranı eğer gıda ve enerji emtialarında yükselişin geçici olduğu düşünülüyorsa ve fiyatların uzun olmayan bir süre içinde yükselişini geri vereceği düşünülüyorsa dikkate alınır.Ama gıda ve enerji emtialarında bir düşüş beklentisi yok,aksine bu yıl daha da yükselmesi bekleniyor.Bu ay ABD'de çekirdek enflasyonun beklenenden düşük gelmesi çok yükselen(yıllık %35.3) ikinci el araç fiyatlarının %3.8 düşerek fiyatlarda düzeltme yapması ve endekste %31.5 ağırlığı olan kira fiyatlarının ,piyasada kira fiyatları yıllık %17 artmasına rağmen henüz endekslere yansımaması sona erecek kira sözleşmeleri yenilendikçe önümüzdeki 1-1.5 yıl içinde yansıyacak olmasından kaynaklanıyor.

Maliyet enflasyonu açısından enerji ,üretimde temel girdidir elektrik gaz ve diğer enerji fiyatlarının yükselmesi hem ürünlerin üretim maliyetini yükseltir,hem de nakliye maliyetleri üzerinden dağıtım masrafları artar ürün fiyatları artar enflasyon oranı yükselir.
    Talep enflasyonu olarak ise,gıda ve enerjide fiyat artışları talep de en az değişiklik yaratacak ürünlerdir,maliyet artışları doğrudan fiyata yansıyarak enflasyonun yükselmesine sebep olur.
    Fed'in sıkı para politika uygulamasının faiz yükseltmesinin bilanço küçültmesinin tüketici talebi kaynaklı enflasyonu frenleyeceğine tüm ekonomistlerin mutabakatı var ama arz kaynaklı bir enflasyonu frenlemeye faydası olamayacağı da yanlış.Daha önce de yazmıştım;:1)Ucuz ve bol para politikası tüm varlıklarda olduğu gibi emtialarda da balon fiyat yaratır.2)Emtialar dolar ile fiyatlandırılıyor,ölçülüyor,dolayısıyla dolar enflasyonu demek örneğin 1 varil petrol ile satın alınan hizmet ve mal miktarının azalması demektir,bu da aynı miktarda mal ve hizmet almaya devam etmek için dolar enflasyonu kadar emtia fiyatlarını yukarı çeker.
    Dolayısıyla şu anda Rusya'nın Ukrayna'yı istilasıyla etkisi sınırlı da olsa, Fed'in sıkı politikasıyla emtia fiyatlarının yönünü aşağı çekecek en azından frenleyecek etki yaratması beklenir.

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    https://pbs.twimg.com/media/FP6YLAWW...g&name=900x900

ABD'de yenilenen kira sözleşmelerinde ortalama fiyat artışı %17,TÜFE'de ise şimdilik sadece %4.5 gözüküyor,önümüzdeki 1-1.5 yıl içinde tüm kira sözleşmeleri yenilenince enflasyon sepetinde %31.5 ile en yüksek ağırlığa sahip kira ödemelerinin yıllık enflasyona 3.5-4 puan ilave getireceği tahmin ediliyor.
    Bir ilave yapayım ABD'de kira fiyatlarındaki yılık artış şimdilik %4.5,eğer kira fiyatlarındaki artış enflasyon sepetine manşet enflasyon kadar yansısaydı 1.085/1.045=1.0383; *0.315=1.2
    ABD'de çekirdek enflasyon %6.5 yerine %7.7 açıklanırdı.

Yok kira artışları enflasyon sepetine tam yansımış olsaydı:
    1.169/1.045=1.1186;/*0.315=3.74
    ABD'de çekirdek enflasyon %6.5 yerine %10.24 açıklanırdı.

Henüz yansımadı ama önümüdeki 1-1.5 yıl içinde kira artışları tamamen çekirdek enflasyona yansıyacak,belki de çekirdek enflasyon manşet enflasyonu geçecek.İstatistiksel olarak ABD'de geçmiş dönemlerde hep böyle olmuş,çok muhtemel ki önümüzdeki dönemde de böyle olacak.

Not: Alıntı yazıyı yazdığımda Mart ayı enflasyon verisi henüz yayınlanmamıştı ve o zaman kira enflasyonu yıllık %4.2 idi,onu son enflasyon verisindeki %4.5 ile revize ettim.

Sayfa 1229/2451 İlkİlk ... 2297291129117912191227122812291230123112391279132917292229 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •