Sayfa 731/1024 İlkİlk ... 231631681721729730731732733741781831 ... SonSon
Arama sonucu : 8185 madde; 5,841 - 5,848 arası.

Konu: Banka Mevduat Faizleri (ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları)

1. İlk önce dediniz ki, altın sudan çıkarsa altın miktarı aşırı artar, altın değersiz olur. Şu anda bunun önündeki engel de altını sudan çıkarmak için gerekli olan finansmanın, çıkarılan altından elde edilecek kazançtan çok çok fazla olması.

Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Düşünceme göre altın yaratılan algı kadar güçlü değil. Daha önce de yazmıştım. Okyanus suyunun içinde ciddi miktarda altın var. Durum şu ki, insanoğlunun sahip olduğu ayrıştırma teknolojisi altının bugünkü fiyatından yüksek.
    ok. No itiraz.

Ben de o an dedim ki, hakkaten çok olan şeyin fiyatı düşer. Düz mantık.

Sonra bir aydınlanma geldi:

Ya altını fiyatladığımız şey komple dağılırsa? (USD ve göbekten bağlı olduğu diğer kağıt paralar)

Alıntı Originally Posted by Patrick Bateman Yazıyı Oku
    Şu da geldi şimdi aklıma.
    Eğer altın'ın sudan çıkışını dolar değil de altın finanse ederse ne olur? Yani amaç zaten altını elde etmek olursa, fiyata dayalı engeller otomatik olarak ortadan kalkmayacak mı?
    O zaman altın/usd paritesi çalışmaz hale gelir. Belirleyici olan altının dolar cinsinden değeri değil, altını çıkarmak için seçilen yöntemin zorluk derecesi olur. Altını çıkarmak için şu an mümkün olan yollar zorluk derecesine göre kolaydan zora doğru tükenmeye başlar. Yani önce madenlerden başlar, en sonunda karada çıkarılacak altın kalmayınca sıra deniz suyuna kadar gelir.

Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Evet farklı düşünüyoruz. Ben parayı gerçek ilerlemenin geldiği noktanın bir gölgesi yan etkisi olarak görüyorum . Siz de ilerleme ve entellektüel sermayeyi para'nın bir gölgesi olarak.

İsterseniz dünyadaki bütün parayı bir araya getirin, ulaşabileceğiniz nokta akıl ve bilimin doğal ilerleyişinin ötesine geçemez.
    Benim yazdıklarımdan böyle bir anlam çıkması mümkün değil. Konu ile de en ufak alakası yok.

2. insanlığın elinde şu anda 180 bin ton altın var diyelim. Peki ya dünya kütlesi içinde sadece okyanus suyu içinde fiziki olarak 25 milyon ton altın varsa (sadece okyanus suyu diyorum magma ve tüm dünya kütlesi demiyorum).

Yani altının teknolojik gelişmeye göre oluşacak arzı bugünkünün 1000 katına çıkarsa, söylediğiniz zorluk derecesine göre frenleme ve arz kesintisi geçerli olur mu ?

Teknolojik bir kırılım olarak düşünün olayı. zira bilimsel çalışmalara göre orada insanoğlunun şu an sahip olduğu altın miktarının (180 bin ton yanlış okumadıysam) belki 1000 katı var. Fiziksel olarak duruyor, sadece *şu an* onu oradan alamıyoruz.

ekleme: bilimsel raporlara göre okyanus suyunun 1 tonunda 2 mg altın var. Ortalama değer ise 1mg/ton.

Şu anda gemilerin altına yerleştirilecek devasa elektroliz üniteleri ile bunun 0.1mg/tonunu çıkarabileceklerini hesaplıyorlar.

Daha önce okuduğum raporlara göre okyanus suyundan 25 milyon ton altını ayrıştırmak önümüzdeki 50 yıl içinde mümkün olabilir.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

3.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    insanlığın elinde şu anda 180 bin ton altın var diyelim. Peki ya dünya kütlesi içinde sadece oksanus suyu içinde fiziki olarak 25 milyon ton altın varsa (sadece okyanus suyu diyorum magma ve tüm dünya kütlesi demiyorum).

Yani altının teknolojik gelişmeye göre oluşacak arzı bugünkünün 1000 katına çıkarsa, söylediğiniz zorluk derecesine göre frenleme ve arz kesintisi geçerli olur mu ?

Teknolojik bir kırılım olarak düşünün olayı. zira bilimsel çalışmalara göre orada insanoğlunun şu an sahip olduğu altın miktarının (180 bin ton yanlış okumadıysam) belki 1000 katı var. Fiziksel olarak duruyor, sadece *şu an* onu oradan alamıyoruz.
    Tek kısıtlayıcı faktör zorluk derecesi.

Altını sudan çıkarmak kolay olsaydı şimdiye kadar tamamı çıkarılmış olur; her ev, eşya araba altın kaplama halinde imal edilirdi. Bir akıllı çıkar da bunun kolay bir yolunu bulursa evet, altın değerini kaybedebilir.

Benim yazdığım senaryoyu çalışmaz kılacak tek ihtimal budur. Ne zaman ki sudan çıkarılacak altın, madenden çıkarılacak altından çok daha kolay elde edilir o zaman altın değersiz olur.

Ben şahsen o riski göze alıyorum altın alırken.

Edit: Mevduat topiğinin ırzına geçtik bu arada.

4.  Alıntı Originally Posted by Patrick Bateman Yazıyı Oku
    Tek kısıtlayıcı faktör zorluk derecesi.

Altını sudan çıkarmak kolay olsaydı şimdiye kadar tamamı çıkarılmış olur; her ev, eşya araba altın kaplama halinde imal edilirdi. Bir akıllı çıkar da bunun kolay bir yolunu bulursa evet, altın değerini kaybedebilir.

Benim yazdığım senaryoyu çalışmaz kılacak tek ihtimal budur. Ne zaman ki sudan çıkarılacak altın, madenden çıkarılacak altından çok daha kolay elde edilir o zaman altın değersiz olur.

Ben şahsen o riski göze alıyorum altın alırken.
    Bende zaten böyle bir teknolojik kırılmanın ihtimalinin yüksekliğinden bahsediyorum. Yoksa şu anki parasal ve bilimsel imkanlar ile olacak demiyorum. Ama böyle bir ihtimal gün geçtikçe artıyor ve bunun ihtimali bile bence dayanak varlık olarak altını sarsabilir. Zira teknolojik ilerleme exponansiyel ilerliyor. insanoğlu son 100 yıldaki ilerleme oranı kadar ilerlemeyi belkide son 2-3 yılda gerçekleştirdi.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

5. O halde en saglam yatirim araci Hisse Senedi oluyor.

Cimento Fabrika'sinin sahibi olursaniz, yeni teknoloji ne degisim araci getirirse getirsin, ona gore bir degeri olur.

Cimento Fabrikasi ornektir.

6.  Alıntı Originally Posted by HISIM Yazıyı Oku
    O halde en saglam yatirim araci Hisse Senedi oluyor.

Cimento Fabrika'sinin sahibi olursaniz, yeni teknoloji ne degisim araci getirirse getirsin, ona gore bir degeri olur.

Cimento Fabrikasi ornektir.
    Hissenin sağlamlığı da şirketin sağlamlığı ile doğru orantılı.

Şirket taş gibi ise, hisse alayını tokatlar. Kuşaktan kuşağa yüzyıllardır başında kim olduğundan bağımsız olarak aynı işi en iyi şekilde yapan şirketlerin hisseleri pahabiçilemez.

Kurucusu ölünce dağılan şirketler yatırımcısının da elinde patlar. Bir kalp krizi hooop bitti

Elon Musk öldüğünde TESLA'nın aynı şekilde ilerici devam edebileceğinin garantisi var mı?
    Steve Jobs öldükten sonra Apple görünürde iyi idare etti durumları ama yeniliklerin yetersiz olduğundan şikayetçi olanlar da az değil. Bunların geleceği belirsiz.

Ama misal coca-cola, ne olursa olsun dünyada her zaman kendine yer bulabilecek bir şirket.

7. Dunyada her donemde bu tartisma yapildi.

Bretton Woods oncesi tartismalar bu yondeydi, ancak orada dikkat edilen, ABD'nin bugun kavustugu guce kavusabilecegi endisesiydi.

Sonucta ABD yine verdigi sozleri tutmadi.

Bugun altin'in degerini ABD belirliyor, ne kadar fiziki altin oldugunu da kimse bilemiyor.

Bu fiyat ABD'nin jeopolitik cikarlarina uygun belirleniyor.

1999'da Rusya MB'si altin satmaya basladiginda, fiyati 280 dolara kadar dusurebildi ABD.

O zaman da, altinin degeri uzerinde sozde, arz talep degerleri vardi.

Ozetle dunyalinin kaderini ABD belirler.

Turkiye'linin kaderini malum sahis belirledigi gibi.

8.  Alıntı Originally Posted by Patrick Bateman Yazıyı Oku
    Hissenin sağlamlığı da şirketin sağlamlığı ile doğru orantılı.

Şirket taş gibi ise, hisse alayını tokatlar. Kuşaktan kuşağa yüzyıllardır başında kim olduğundan bağımsız olarak aynı işi en iyi şekilde yapan şirketlerin hisseleri pahabiçilemez.

Kurucusu ölünce dağılan şirketler yatırımcısının da elinde patlar. Bir kalp krizi hooop bitti

Elon Musk öldüğünde TESLA'nın aynı şekilde ilerici devam edebileceğinin garantisi var mı?
    Steve Jobs öldükten sonra Apple görünürde iyi idare etti durumları ama yeniliklerin yetersiz olduğundan şikayetçi olanlar da az değil. Bunların geleceği belirsiz.

Ama misal coca-cola, ne olursa olsun dünyada her zaman kendine yer bulabilecek bir şirket.
    Isi bilenler icin altindan degerli sirketler var dunyada.

Bugun hicbir sirket bastaki adam oldu diye batmaz, gecmiste ornekler olabilir.

Ne var ki, bu sirketlerin hangileri olduklarini en once ABD bulur ve dolari basip satin alir.

Yok efendim dolar duser soylemleri de, bu tur 3.dunya ulkelerinde Trollere kalir.

Diger taratan altin ve dolar fiyatlarinda yaratilacak bir sarsintidan, bizim 50 bin dolara kadar cok daha zenginlerin cani yanar.

Bunu birakalim, onlar dusunsun..

Sayfa 731/1024 İlkİlk ... 231631681721729730731732733741781831 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •