https://www.bloomberg.com/news/artic...rule#xj4y7vzkg
Lira Weakens as Corporates Keep Buying Dollars Despite New Rule
28 Haziran 2022 13:28 GMT+3
-The Turkish currency retreated on Tuesday as companies continued to buy dollars for a second day after a new rule imposed restrictions on extending lira loans to foreign-exchange-rich corporates.
-Corporates purchased dollars even as state lenders moved to defend the local currency, according to three traders who asked not to be identified because they're not authorized to speak publicly.
-State lenders sold more than $1 billion in two days to support the currency, they said
Bloomberg'e göre ,merkez bankası piyasayı yönlendirmek için kamu bankaları üzerinden 2 günde 1 milyar dolardan fazla döviz satışı yapmış,şirketler ise yeni BDDK kararı nedeniyle merkez bankası satışını takip etmek bir yana ,tersine bu satışı döviz pozisyonlarını artırmak yönünde kullanmış...
Ama şimdi kafama bir soru takıldı,merkez bankasının analitik bilançosunda bu satış gözükmüyor..Acaba Bloomberg'in haberi mi yanlış ,yoksa TUİK'ten sonra merkez bankası da mı verilerle oynamaya başladı,artık merkez bankasının yayınladığı verilere de mi güvenemeyeceğiz...(Tabii bu 2 güne rastlayacak şekilde ,ihracatçıların döviz gelirlerinden %40'ından merkez bankasına yüklü döviz girişi olmuşsa ,merkez bankası onu satmış olabilir ve rezervinde önemli bir değişme olmamış da olabilir, o da bir ihtimal)
Hocam MB verileri gecikmeli yayınlanmıyor mu? Dünün verileri hemen görünebiliyor mu?
BDDK kararını desteklemek için satış yapılması çok akla yatkın, aksine beni inandırmaları zor.
Varlık fonu diye bir aktör daha var mesela, ne yapıyor ne ediyor bilemiyoruz ama piyasalara çekidüzen vermek için çok işler karıştırmış olabilir özellikle ilk kurulduğunda. Umarım bir gün öğrenebiliriz.
Dünün verisini,"altın miktarında Perşembeye göre bir değişiklik olmadığı varsayımıyla ve dünün dolar/ons fiyatıyla güncelleyerek günlük analitik bilançodan ve günlük swap verilerinden çok büyük bir yaklaşıkla hesaplayabiliyoruz.
Ama yukarıda yazımı edit ettim, bir ihtimal daha var;(Tabii bu 2 güne rastlayacak şekilde ,ihracatçıların döviz gelirlerinden %40'ından merkez bankasına yüklü döviz girişi olmuşsa ,merkez bankası onu satmış olabilir ve rezervinde önemli bir değişme olmamış da olabilir, o da bir ihtimal)
Aşağıdaki verilerin yardımıyla:
https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?...2BA8YwOo%3D/tr
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...7aaec3-o6BHjlH
Biraz once baktim, 507 de yayinlamis. Satis gozukmuyor.
https://twitter.com/e507/status/1541...9J0yB7Wdw&s=19
Net hata kalemi ve ihracat girdilerini de gormek, Persembe aciklanacak tam veri setine de bakinca netlik kazanir.
Benim piyasadan aldığım bilgiler de kamu bankalarının yoğun satış yaptığı şeklinde.Piyasanın kapalı olduğu saatlerde döviz fiyatlarında bir anda büyük barlar halinde düşüşler buna işaret ediyor.Elimizde çapraz kontrol edebileceğimiz başka araçlar da var,örneğin şirketlerin döviz varlıklarında artış mı olmuş,azalma mı olmuş gibi...
Tuesday June 28 2022 Actual Previous Consensus
04:00 PM
US
S&P/Case-Shiller Home Price MoM APR 2.3% 3.1%
04:00 PM
US
S&P/Case-Shiller Home Price YoY APR 21.2% 21.1% ® 21% 21%
ABD'de ev fiyatlarındaki rekor yükselişler soluksuz bir şekilde devam ediyor.
https://tradingeconomics.com/united-...me-price-index
Ev fiyatlarında son 1 yıldaki artış %21.2,son 2 yıldaki artış ise %37.6
Ev fiyatlarındaki bu astronomik artışın henüz çok küçük bir bölümü ev kiraları kaleminde enflasyon verilerine yansıdı.Geçmiş istatistiklere göre ev fiyatlarındaki artış kira kontratları bittikçe 1.5 yıl içinde enflasyon sepetinde kira fiyatlarına
yansıyor.ABD'de enflasyon sepetimde kira fiyatları %31.5 ile açık ara en büyük ağırlığa sahip kalem.
Yer İmleri