Artan

81,40 10 18:10
53,35 10 18:10
47,96 10 18:10
64,35 10 18:10
8,92 9.99 18:10
Artan Hisseler

Azalan

396,00 -9.95 18:10
6,83 -9.89 18:10
350,50 -9.66 18:10
13,30 -8.78 18:10
14,31 -8.15 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

9.428.142.204,32 18:10
7.982.994.221,40 18:10
7.707.652.141,35 18:10
7.384.879.248,75 18:10
7.165.647.520,95 18:10
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 10492 madde; 1 - 8 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım 2

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alıntı Originally Posted by boymatlı Yazıyı Oku
    Daha 2-3 yıl önce Ali Ağaoğlu'nun bile zorda olduğuna, borçlarını karşılamak için lüks arabalarını sattığına dair haberleri ne çabuk unuttunuz?
    2 yıldır uygulanan olağandışı düşük faizle varlık fiyatları ile şişti, müteahhitler de kurtarıldı. Konut fiyatlarındaki yükselmenin normal olduğunu sanıp, bu durumun böyle devam edeceğini sananlar var.
    kısmen dogru..durgunluk anlarında kriz anlarında likitte kalmak isteyenler olabilir...o yüzden ev fiyatları kısmen gevşeyebilir..ama kısmen ..3,5 milyonluk ev fiyatı 3,25 ye iner en fazla...kredi faizlerine gtirilen kısıtlamalar.. talebi dizginledi..bir nebze..ama ev fiyatlarında asırı düşüş beklemiyorum.. ama yukselecegini de beklemiyorum artık...mevcuttaki satılıklar kiralıga döner...diyelim ki sizin satılıkta eviniz var ve ederi 4 milyon..biri geldi dedi ki 2,5 milyon vereyim..aaa resesyona giriyoruz piyasa durulacak..ben bunu zaten 5 sene önce 600 bin e ealmıştım dermisiniz..çünkü sattıgınız zaman 2,5 milyonu baglayacagınız herhangi bir enstruman kalmadı..gidip kkm yaptınız..paranız degerini korudu sadece ..ama evi satmaktan vazgecip kiraya erdiginiz zaman bir kira geliri elde etmeye başlamış olursunuz...haa derseniz ki rasyonel ekonomi politakaları uygulanmaya başlanacak...yani resmi enflasyon %78 banka faizie %85 olursa.. o zaman.. sizin dediginiz gerçekleşebilir..çünkü artık tr de çok fazla gayrimenkul zengini var..10+ üstü tapuya sahip kişi çok..bunu makul seviye olan 2-3 e çekip geri kalanları satamya başlarlarsa o zaman düşer...ama bu hükümetle %85-90 faiz olmaz ..ben kendi çevremden biliyorum...izmirde köklü sanayici ailelerinden biri..babalar ölünce bir yegen fabirkada ki paylarına karşilik gayrimenkul verilmişti. klasör klasör tapu taşındı ayrılan kardeşe...her klasörede en az 10-15 gayrmenul vaardi..oyle 300-400 gayrimenkulu olan kişiler..likite geçmeye kalkarlarsa o zaman düşer.. ama likite geçmeleri için czip bir alternatifin olması lazım...

2.  Alıntı Originally Posted by cemsoy35 Yazıyı Oku
    kısmen dogru..durgunluk anlarında kriz anlarında likitte kalmak isteyenler olabilir...o yüzden ev fiyatları kısmen gevşeyebilir..ama kısmen ..3,5 milyonluk ev fiyatı 3,25 ye iner en fazla...kredi faizlerine gtirilen kısıtlamalar.. talebi dizginledi..bir nebze..ama ev fiyatlarında asırı düşüş beklemiyorum.. ama yukselecegini de beklemiyorum artık...mevcuttaki satılıklar kiralıga döner...diyelim ki sizin satılıkta eviniz var ve ederi 4 milyon..biri geldi dedi ki 2,5 milyon vereyim..aaa resesyona giriyoruz piyasa durulacak..ben bunu zaten 5 sene önce 600 bin e ealmıştım dermisiniz..çünkü sattıgınız zaman 2,5 milyonu baglayacagınız herhangi bir enstruman kalmadı..gidip kkm yaptınız..paranız degerini korudu sadece ..ama evi satmaktan vazgecip kiraya erdiginiz zaman bir kira geliri elde etmeye başlamış olursunuz...haa derseniz ki rasyonel ekonomi politakaları uygulanmaya başlanacak...yani resmi enflasyon %78 banka faizie %85 olursa.. o zaman.. sizin dediginiz gerçekleşebilir..çünkü artık tr de çok fazla gayrimenkul zengini var..10+ üstü tapuya sahip kişi çok..bunu makul seviye olan 2-3 e çekip geri kalanları satamya başlarlarsa o zaman düşer...ama bu hükümetle %85-90 faiz olmaz ..ben kendi çevremden biliyorum...izmirde köklü sanayici ailelerinden biri..babalar ölünce bir yegen fabirkada ki paylarına karşilik gayrimenkul verilmişti. klasör klasör tapu taşındı ayrılan kardeşe...her klasörede en az 10-15 gayrmenul vaardi..oyle 300-400 gayrimenkulu olan kişiler..likite geçmeye kalkarlarsa o zaman düşer.. ama likite geçmeleri için czip bir alternatifin olması lazım...
    Özetle siz diyorsunuz ki: TR de konut sahipleri zaten aşırı zengin, paraya ihtiyaçları yok onun için ellerindeki malı ucuza satmazlar.
    Ben de diyorum ki: Gayrimenkul zengini konutunu satmasa bile bundan sonra ilave konut talebinde bulunmayacak bu nedenle talep düştüğü için fiyatlar da düşecek, en azından dolar bazında düşecek.
    Enflasyon hızla yükselirken herkes panik halde mala saldırdı. Dar gelirli evine 3-5 teneke yağ aldı, orta gelirli araba aldı, yüksek gelirli de konut aldı. Bu durum böyle devam etmeyecek, bu bir tahmin değil, devam etmesi mümkün olmadığı için devam etmeyecek.
    Bu arada insanlar konutu satıp ille de TL faize koymak zorunda değil, son dönemde bankaların dolara %5-6 faiz verdiği konuşuluyor.

3.  Alıntı Originally Posted by boymatlı Yazıyı Oku
    Özetle siz diyorsunuz ki: TR de konut sahipleri zaten aşırı zengin, paraya ihtiyaçları yok onun için ellerindeki malı ucuza satmazlar.
    Ben de diyorum ki: Gayrimenkul zengini konutunu satmasa bile bundan sonra ilave konut talebinde bulunmayacak bu nedenle talep düştüğü için fiyatlar da düşecek, en azından dolar bazında düşecek.
    Enflasyon hızla yükselirken herkes panik halde mala saldırdı. Dar gelirli evine 3-5 teneke yağ aldı, orta gelirli araba aldı, yüksek gelirli de konut aldı. Bu durum böyle devam etmeyecek, bu bir tahmin değil, devam etmesi mümkün olmadığı için devam etmeyecek.
    Bu arada insanlar konutu satıp ille de TL faize koymak zorunda değil, son dönemde bankaların dolara %5-6 faiz verdiği konuşuluyor.
    yerine risksiz cazip bir teklif gelirse satmayı düşünerler diyorum..ben ev sahibi olsam evimi satıp dolara geçeyim ..dolar faizi alayım diye evimi satmam...bir dolar düşeblir...ikincisi ülkede döviz kıtlıgı var..hükümet dedidi ki bankadaki dolarlarınızı 18 den tl ye cevirdim derse ..böyle riskler varken neden satsın..verir kiraya ..heray alır kirasını.. aldıgı kirları dolar olarak biriktirir.. dediginiz durgunluktan dolayı talebin kesilmesinden dolayı sadece fiyat atış hızı yavaşlar yada durur.. ki şu an yaşadıgımız bu..ama karşiliginda cazip birşey olmalı ki insanlar satsın..

4.  Alıntı Originally Posted by boymatlı Yazıyı Oku
    Arzın olmayışını hesaba katmamışsınız. Arz yok gibi bir şey.
    Rezidans inşaatlarını bir kenara bırakalım. Çevrenizde normal vatandaşa hitap eden herhangi bir inşaat görebiliyor musunuz?
    Evi tutarken herkes iyidir. Yeni kiracı adayınız iyi birine benziyor olsa da, DAVA GEÇMİŞİNİ mutlaka isteyin.
    https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/...nir-mi-6994969

5.  Alıntı Originally Posted by djoz Yazıyı Oku
    Arzın olmayışını hesaba katmamışsınız. Arz yok gibi bir şey.
    Rezidans inşaatlarını bir kenara bırakalım. Çevrenizde normal vatandaşa hitap eden herhangi bir inşaat görebiliyor musunuz?
    Konut bu kadar canlı ve fiyatlar uçmuşken müteahhitler neden hırsla yeni projelere girmiyorlar diye düşündünüz mü? Girmiyorlar, çünkü :
    1. Ellerindeki stokları 2 yıldır devletin teşviği ile anca eritebildiler
    2. Bu piyasanın böyle devam etmeyeceğini en iyi onlar biliyor, yeni yapacakları konutu bu fiyatlara satamayacaklarını biliyorlar

6.  Alıntı Originally Posted by boymatlı Yazıyı Oku
    Konut bu kadar canlı ve fiyatlar uçmuşken müteahhitler neden hırsla yeni projelere girmiyorlar diye düşündünüz mü? Girmiyorlar, çünkü :
    1. Ellerindeki stokları 2 yıldır devletin teşviği ile anca eritebildiler
    2. Bu piyasanın böyle devam etmeyeceğini en iyi onlar biliyor, yeni yapacakları konutu bu fiyatlara satamayacaklarını biliyorlar
    Tüik'in yayınladığı istatistiklerde açıklanan, "yapı ruhsatı verilen daire sayıları" bir fikir verebilir.

Bir konutun, ruhsat alındıktan sonra satışa çıkması 1-1,5 yıl alacağı düşünülürse 2019 yılındaki ruhsat alım sayısı azlığının 2021 yılına arz sıkıntısı olarak yansıdığı düşünülebilir:

Yapı ruhsatı verilen daire sayısı:
    2019 yılında sadece 324.839
    2020 yılında 547.211
    2021 yılında 718.956

2023'ten itibaren arz fazlası olacağı düşünülebilir.
    2021 yılında 461bin adet sıfır konut satılmıştı. 2019 yılında alınan ruhsat sayısına bakılırsa arzın bu rakamın oldukça altında kaldığı görülüyor.
    Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.

7.  Alıntı Originally Posted by Turnike Yazıyı Oku
    Tüik'in yayınladığı istatistiklerde açıklanan, "yapı ruhsatı verilen daire sayıları" bir fikir verebilir.

Bir konutun, ruhsat alındıktan sonra satışa çıkması 1-1,5 yıl alacağı düşünülürse 2019 yılındaki ruhsat alım sayısı azlığının 2021 yılına arz sıkıntısı olarak yansıdığı düşünülebilir:

Yapı ruhsatı verilen daire sayısı:
    2019 yılında sadece 324.839
    2020 yılında 547.211
    2021 yılında 718.956

2023'ten itibaren arz fazlası olacağı düşünülebilir.
    2021 yılında 461bin adet sıfır konut satılmıştı. 2019 yılında alınan ruhsat sayısına bakılırsa arzın bu rakamın oldukça altında kaldığı görülüyor.
    istanbulu bilmiyorum ama izmir için konuşabilirim.. izmir depreminden sonra ..bir çok hasar kayıtlı bina yıkıldı..bunlarda oturanlar kiraya çıktılar..buda kiralık talebi yarattı..
    birde üstüne eski bina sahipleride korktukları için kentsel dönüşüm kararı aldı..sadece benim civarımdaki 4 sokakta yıkımı tamamlanmış 8 bina var.. ama inşaat başlamadı...sarı site de baktıgım zaman yine benim evimin civarında kentsel dönüşüm kararı alınmış...boşaltılmış..ama daha yıkılmamış bir sürü bina var..bornova tarafında manavkuyudan özkanlara dogru giderken yol boyunca halen daha yıkılmaya devam eden binalar görüyorum.. ama yapılan hiç bina yok neredeyse..bir şekilde bu binalar yapılırsa..burada oturan hak sahipleri evlerine geçtigi zaman ciddi bir kiralık ev açıga çıkacak...

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •