
Originally Posted by
Mi16
POLHO Telekonferans Toplantı Notları
• Şirketin net borçluluğu hem çeyreksel hem de yıllık bazda artış gösterdi. Ancak, KKM’ye yatırılan nakit kadar, uygun faiz oranında krediler kullanıldı. Muhasebeleştirmede KKM nakit olarak değerlendirilmediği, finansal varlık olarak nitelendirildiği için net borçlulukta artış olarak yansıdı. Yönetim, KKM vadesinde tekrardan borçluluk oranının 0,8x’in altına gerileyeceğini vurguladı.
• Şirket, boya sektöründe “Polisan Kansai Boya” markasıyla faaliyet gösteriyor. KansaiPaint ürünleri otomotiv, endüstriyel, dekoratif, koruyucu ve oto tamir boyalarıdır. Boya’nın hammaddesi petrol ve dolaylı olarak dövize endeksli oluşu, maliyetleri artırarak marjları bu çeyrek özelinde baskıladı. Boya satışlarının %90’nı konvansiyonel kanallardan gerçekleşirken, Rusya’dan ciddi talep gerçekleştiği ifade edildi. Şirket, satış kanallarını çeşitlendirerek, boya ihracatını artımayı hedefliyor. Boya talebi 1H22’de kuvvetli seyretti. Alım gücü kaynaklı perakende satışlarda bir azalış olması durumunda, şirket inşaat projeleri kanalına yönelmeyi alternatif olarak görüyor.
• Poliport; dökme sıvı depolama, kuru yük ve kargo, antrepo hizmeleri sunmaktadır. Kurdaki yükselişle döviz bazlı gelirler, şirketin operasyonel performansına olumlu yansıdı. Artan kur farkı gelirleri ise net karlılığı destekledi. Poliport, 2Ç22’de 138mn TL gelir elde ederken, %57,4 Favök marjıyla 79,5mn TL FAVÖK elde etti.
• Polisan Holding kimya sektöründe Polisan Kimya ve Polisan Hellas şirketleriyle faaliyet göstermektedir. Yılın ilk yarısında kimya tarafında güçlü talep devam ederken, döviz bazlı hammadde artışlarını şirket mevcut sözleşmelerine yansıttı. Polisan Hellas’ın satışları avro bazındadır. Özellikle büyük müşteriler yerine daha çok spot ve niş olarak çalışılması şirketin esnekliğini artırırken, karlılık marjlarını destekledi. Polisan Hellas’ın, Balkanlardaki tüketicilere yakınlığı, Yunanistan’daki görece düşük finansman maliyeti şirkete avantaj sağlarken, Polisan Hellas’ı daha rekabetçi kılma adına yatırımların devam edeceği vurgulandı.
• Şirketin Pendik’te yer alan 173 bin m2 boyutundaki arsası imara girdi. Bu arsa yeniden değerlemeye tabii tutulacak olup, gelecek dönemlerde gayrimenkul değer artışı olarak finansallara yansıması bekleniyor.
*
2Ç22 Finansallar: Polisan Holding - 2Ç22 sonuçlarını 186 milyon TL net kar ile açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, yıllık bazda yüzde %355 artarken, çeyreksel bazda ise yüzde %42 arttı. Net satışlar 1.137 milyon TL olarak açıklandı ve geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %164 arttı. Şirketin yurtdışı satışları, yıllık ve ABD doları bazında, %66 artış kaydetti ve net satışlardaki payı %26 oldu. (2Ç21: %22) Şirket, 2Ç22'de 222 milyon TL FAVÖK açıkladı ve bu rakam geçen senenin aynı dönemine göre yüzde %185 artış gösterdi. FAVÖK marjı ise, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 149 baz puan artarak %20 oldu.
Faaliyet Konusu: Polisan Holding, boya, liman işletmesi, kimya, gayrimenkul sektörlerinde faaliyet göstermektedir.
Satışlar: Şirketin 2022 ilk yarı yıl konsolide satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre %150 oranında artışla 1.963mn TL’ye ulaştı. Konsolide gelirlerin %81,3’ü kimya, %12’si liman, %6,7’si ise diğer faaliyetlerden oluşmaktadır. Şirketin döviz bazlı gelirleri ve artan hammadde fiyatlarını ürünlerine yansıtabilmesi gelirlerdeki artışı destekledi.
FAVÖK: Şirketin 2022 ilk yarı yıl konsolide FAVÖK’ü, bir önceki yılın aynı dönemine göre %298 oranında artışla 317 milyon TL’ye ulaştı. Konsolide FAVÖK’ün %60’9’u kimya, %34,5’i liman ve %4,6’sı diğer faaliyetlerden oluşmaktadır. Yükselen enerji maliyetlerinin operasyonel karlılık üzerindeki baskısına rağmen, tedarik zinciri ve güçlü maliyet yönetimiyle FAVÖK marjı geçen senenin ilk 6 ayına kıyasla 1,5 y.p. artarak %19,4’e ulaşmıştır. Tacirler menkul
Yer İmleri