Demirbank iyi günler diler...
Dolar bugünde 17,96...
Sabit kur sistemi devam ediyor...
Demirbank iyi günler diler...
Dolar bugünde 17,96...
Sabit kur sistemi devam ediyor...
KESÝNLÝKLE YATIRIM TAVSÝYESÝ DEÐÝLDÝR.
Sadece Kendi Düþüncelerimdir. Buna göre iþlem yapmayýnýz.
Sn Dudu,
Benim yazýklarým neredeyse en az 25 yýllýk borsa deneyiminden sonraki görüþlerim.
Çok barideler atlattým.
Çok iflas durumuna geldim.
Ancak acil paraya ihtiyacým olmadýðýndan bekleyerek ne kar ne zararla çýkabildim.
En son 13 TL den ne kar ne zararla yýllar önce sattýðým Halkbank hala 5 küsurdan iþlem görüyor.
Yani popüler denilen o bankada satmadan bekleyen parasýný dolar bazýnda yüzde 95 oranýnda kaybetti.
Türkiyede borsa kurumsal bir yapýsý olmadýðýndan zaten batakhane gibiydi.
Þimdi yabancýnýn bile regüle edemediði ortamda bul karayý-al parayý oyununa döndü.
Þu an yaþanan TAM BÝR SAADET ZÝNCÝRÝ...
Kazandýrmýyor mu, þu an için kazandýrýyor.
Ancak 30-40 TL den Ford alan biri ile 340 TL den yeni alan biri ayný olamaz.
Borsa goy goyu ile çok ocaklarýn söndüðünü görebiliriz.
Çok basit bir hesap.
BÝST çok artmasýndan dolayý karda olanlar (yurt dýþý ve iç geliþmelerle) aðýr satýþa geçseler 10 TL lik hisse 5-6 ya bile düþebilir.
Böyle bir ortamda Türkiye gibi geliþmekte olan ülkelerde sýk sýk gördüðümüz gibi (seçim sonrasý veya öncesi) yerel para da aþýrý deðer kaybederse
örn. dolar 25-30 TL ye çýkarsa oturduðu yerden sýnýf atlamak için zirveden borsaya dala o kiþinin hisse deðer dolar bazýnda 2-3 Tl yer düþer
ve servetinin yüzde 75 ini 1-2 ayda kaybeder.
Hele bir de kredi almýþsa dervet diye bir þey kalmaz, aracý kurum otomatik herþeyini satar.
Bu olay Türkiyede bir kaç kez yaþanmýþtýr.
En az birini þahsen yaþadým.
Hiç unutmam. 2000 di sanýrým. Kredi desteði ile girdiðim Halkbank her gün taban yaparak 10 TL den 6,5 taban alýcýsýz olmuþtu.
Borsada herþey mümkün olduðu için doðrudan yalan demek zor ama piyango gibi bir durum. Beceriyle yetenekle yapýlacak iþ deðil çünkü, iki yýlda 170 kat artan hisse de yok, ordan oraya süper þanslý bir þekilde parayý çevire çevire olabilir ama insanýn þansý o kadar yaver gitmez ve para katlandýkça tüm parayla ayný þekilde risk almak aptallýk olur.
Bence palavra. Doðruysa da devam etsin beþ seneye ülkenin en zengini, on seneye dünyanýn en zengini olur. Diyelim ki doðru, böyle paylaþým yapmanýn anlamý yok çünkü bu örnek alýnacak bir durum deðil herkes böyle kazanýrsa kim kaybedecek?
Þurda enflasyonu yeneceðim paramýn deðerini koruyacaðým diye yýllardýr ebem öpülüyor, halbuki doðru hisseyi seçseymiþim paramý 170'e katlarmýþým kabýzlýk bendeymiþ, peh peh..
Evet Rusya'dan geldi, ben de bunu çok düþündüm, adamlar savaþýn ortasýnda, ambargo yediler, ve bu ortamda baþka ülkeye 6-7 milyar dolar para gönderiyorlar, Ruslar aptal deðildir bunu yapmasý için gerçekten iyi bir karþýlýk almasý gerekir. Erdoðan'la Putin sýk görüþüyor, elbette bilemeyeceðiz neler olduðunu, belki ileride netleþir.
Yer Ýmleri