Sayfa 1473/2460 İlkİlk ... 473973137314231463147114721473147414751483152315731973 ... SonSon
Arama sonucu : 19678 madde; 11,777 - 11,784 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

  1.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Tabii ki yazdıklarım belirli bir matematiğe dayanıyor,uygulanan ucube para politikası ile hem enflasyon hem de cari açık patlamış rekor kırıyor.Üretici fiyatındaki yıllık artış %143.75(TUİK),tüketici enflasyonu ise %181.37 (ENAG) çıkmış durumda.Temmuz ayında 10.690 milyar dolar gelen dış ticaret açığı,Ağustos ayında ise 11.277 milyar dolara çıkmış durumda.Cari açık ise Temmuz ayında turizm gelirlerinin en yüksek olduğu ay olduğu halde 4.010 milyar dolar,yılın ilk 7 ayında ise 36.672 milyar dolar.Dış ticaret açığımız ise yılın ilk 8 ayında 73.454 milyar dolar.Yıl sonuna kadar geri kalan aylarda ısınma amaçlı doğalgaz giderleri de devreye gireceği için aylık dış ticaret açıklarımızın daha yüksek olması ve yılı "120 milyar dolar civarında dış ticaret açığıyla kapamamız,turizm mevsiminin geride kalmasıyla önümüzdeki aylarda cari açığın da artması yıllık 70 milyar dolara yaklaşması beklenir.

    Peki niye hem enflasyon hem de cari açık patladı,tamamen çok büyük yanlışlar içeren ve ehil olmayan eller tarafından yönetilen para politikası nedeniyle.Enflasyon niye patladı aşağıdaki yazıyı yazmıştım.



    Cari açığın patlamasının birçok sebebi vardır ama en temel nedenlerinden biri Türk lirasının bir tasarruf aracı olmaktan çıkarılmasıdır.Bunun teorik açıklaması için daha önce bu başlığa bir link koymuştum,şimdi yeniden koyuyorum.

    https://www.mahfiegilmez.com/2013/03...-iliskisi.html

    İç Tasarruflarla Cari Açık İlişkisi

    Teorik temellerini ve tabloyu ortaya koyduktan sonra duruma bakalım.Her ay 10 milyar doların üzerinde finanse edilmesi gereken bir dış ticaret açığımız ve önümüzdeki aydan itibaren yoğunlalaşacak dış borç ödeme takvimimiz var(yıllık 182 milyar dolar kısa vadeli dış borç ödemesi).İlk sınav Pazartesi günü ,Hazinenin 10 yıl vadeli 2.5 milyar dolar dış borç ödemesinin itfa günü.Şu anda piyasanın bütün gözü Hazinenin ne yapacağında.Fed'in para politikasında sıkılaştırmaya gitmesiyle vadesine göre değişmekle beraber ABD Hazine tahvil faizleri %4'ü aşmış durumda,bunun üzerine ilave gelecek 750 puan civarında bir de CDS risk puanı var.Hazine kredibilitesine hasar verecek şekilde %11-%11.5 dolar faiziyle borçlanmayı deneyecek mi, yoksa hazine borcunu çevirmeyi denemeyip merkez bankası rezervlerinden mi ödeme yapacak.Gelecek aylarda borçlanma maliyetleri Fed'in sıkılaştırmaya devam etmesi nedeniyle daha da yükselecek(Yıl sonuna kadar piyasalar Fed'in politika faizini 125 baz puan daha yükselterek %4.5'a yükseltmesini bekliyorlar.Bu durumda piyasada işlem gören ABD Hazine tahvillerinin faizi de bunu referans alarak artacaktır,ayrıca Fed'in önümüzdeki aydan itibaren bilanço küçültmesini aylık 97.5 milyar dolara yükseltmesi dolar likiditesinde azalma borçlanmayı zorlaştırıcı bir etki yapacaktır).Bu çok yüksek maliyetlerden daha önce garanti bankası ve yapı kredi bankası sendikasyon kredilerin çevirmeyeceklerini ve ödeme yapacaklarını duyurmuştu,ben de bu başlığa haber linklerini koymuştum.Zaten TL tahvil faizleri neredeyse dolar tahvil faizleri seviyesine geldiği için, çok yüksek maliyeti nedeniyle döviz cinsinden kredi talep eden bir müşteri kalmamış durumda,şirketlerin hepsi TL kredi talep ediyor,,banka sendikasyon kredisi alsa yapabileceği ancak ,merkez bankasına dövizi swap yoluyla verip ,aldığı TL ile kredi vermek ama orada da bankanın verdiği krediyle orantılı enflasyona oranla çok düşük faizli TL tahvil tahsis etmesi isteniyor ki,bu ileride faizler yükselince hem bankanın bekasını tehdit eder hem de banka için küllüyen zarar getirecek bir işlem.Bu nedenle bankaların ve özel şirketlerin bu kadar yüksek maliyetlerle borcunu çevirmesi intihar olur, borçlarını ödemek isteyeceklerdir.Ama Hazine çok yüksek maliyetine rağmen,-nasılsa ekonomi yönetiminin kendi ceplerinden çıkmayacağı için- dış borcu çevirmeyi deneyecekleri muhtemel olur.

    Hesaplamam cari açık finansmanı+net dış borç ödemeleri için döviz rezervlerinin ne kadar yetebileceği projeksiyonuna dayanıyor.Peki duvara çarpmayı önlemek değil ama geciktirmek mümkün mü,2 yolu var:Birincisi aylık net 6.65 milyar dolar civarında net enerji ithalatımız var(yılın ilk 7 ayının ortalaması).Erdoğan,Putin ile görüşerek ,enerji ithalatı ödemelerinin bazı siyasi tavizler karşılığı, seçimler sonrasına ertelenmesi konusunda anlaşırsa o zaman seçime kadar bir ödemeler dengesi krizi yaşanmaz.İkinci yol ise bankaların yurt dışındaki muhabir bankalarda ithalat ödemeleri ve dış borç ödemeleri için tuttuğu kabaca 38 milyar dolar var.Merkez bankası ,bankaları bu dövizi yurt içine getirmeye zorlayabilir.Bu durumda sadece merkez bankasının izin verdiği ithalat ve dış borç ödemeleri yapılabilir.İthalatına izin verilmeyen ürünler Türkiyeye getirilemez, ham madde ve ara girdi yokluğu nedeniyle bazı sektörlerde üretim durabilir.Merkez bankasının izin vermediği dış borç ödemeleri yapılmayabilir,bu durumda şirketin bankada ödeme yapabilecek döviz hesabı olsa da temerrüde düşebilir.
    Demokrasi yokluğu, toplumsal ve siyasal olarak demokrasiyi sindirememiş olmamız bizi dünyaya karşı her alanda yavaş yavaş kapatıyor. Olanı da askeri darbeler vb. ile yok ettik yıllarca. Asya’da farklı işbirlikleri gibi içi boş retorikler ise anlamlı değil. Dünyanın insani ve teknolojik gelişmişlik standartlarına karşılık gelmeyen, toplumsal ve insani gelişmişliği hedefleyen bir kültür temelinde olmayan hiçbir birliğin uzun erimli yaşama ve üyelerini geliştirme, iyiye götürme potansiyeli yok. Yavaş yavaş ilerleyen bu süreci sanki dışındaymışız kafasıyla yaşıyoruz. İronik olan ise demokrasiye isim anası olmuş, içeriğini en başında biçimlendirmiş topraklar üzerinde olmamız. Olan bu aslında, sanki.

  2.  Alıntı Originally Posted by tantrum Yazıyı Oku
    Deniz bey, bu durumda Hazine Eurobondlarında temerrüt riski vardır diyebilir miyiz?
    Hazinenin eurobondlarının yıllık kupon ödemeleri 12 milyar dolar civarında ediyor. Ülke normal ekonomi yönetimiyle yönetiliyor olsa bu 12 milyar doları Türkiye gibi bir ülke her koşulda ödeyebilir derim ama malum durumdan dolayı zaten CDS lerimiz böyle bir riskin olduğunu göstermekte.
    Deniz hoca dışında bende fikirlerimi yazayım dedim.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

  3. #11779
    Deniz bey brent petrol 87 doların altına, ham petrol de 80 doların altına gerilemiş... bunun sizin projeksiyonunuza , abd enflasyonuna etkileri ne kadar olur diye merak ettim... değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim... iyi haftasonları dilerim
    https://tr.investing.com/commodities/crude-oil
    https://tr.investing.com/commodities/brent-oil
    yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...

  4. #11780
     Alıntı Originally Posted by HATAKE Yazıyı Oku
    Deniz bey brent petrol 87 doların altına, ham petrol de 80 doların altına gerilemiş... bunun sizin projeksiyonunuza , abd enflasyonuna etkileri ne kadar olur diye merak ettim... değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim... iyi haftasonları dilerim
    https://tr.investing.com/commodities/crude-oil
    https://tr.investing.com/commodities/brent-oil

    Friday September 23 2022 Actual Previous Consensus
    10:30 AM
    DE
    S&P Global Manufacturing PMI Flash SEP 48.3
    49.1 48.3
    10:30 AM
    DE
    S&P Global Services PMI Flash SEP 45.4
    47.7 47.2
    10:30 AM
    DE
    S&P Global Composite PMI Flash SEP 45.9
    46.9 46
    11:00 AM
    EA
    S&P Global Manufacturing PMI Flash SEP 48.5
    49.6 48.7
    11:00 AM
    EA
    S&P Global Services PMI Flash SEP 48.9
    49.8 49
    11:00 AM
    EA
    S&P Global Composite PMI Flash SEP 48.2
    48.9 48.2


    04:45 PM
    US
    S&P Global Manufacturing PMI Flash SEP 51.8
    51.5 51.1
    04:45 PM
    US
    S&P Global Services PMI Flash SEP 49.2
    43.7 45
    04:45 PM
    US
    S&P Global Composite PMI Flash SEP 49.3
    44.6


    Dün petrol fiyatlarını düşüren oldukça kötü gelen avrupa PMI verilerinin resesyonun kapıda olduğu ve bunun petrol talebini azaltacağı düşüncesi oldu. Petrol fiyatları düştü,küresel borsalar sert satış yedi.ABD'nin PMI verileri avrupaya göre göreceli olarak daha iyi olduğu için dolar euro'ya karşı değer kazandı.Normalde borsalar sert satış yediğinde "güvenli liman" olarak paranın ABD Hazine tahvillerine akması ve yüksek talep ile tahvillerin değer kazanması yani faizinin düşmesi beklenirdi ama buna rağmen dün ABD 2 yıllık tahvilinin sert yükselişle günü %4.203'ten kapattığını gördük.Piyasa gözlemcilerine göre bunun nedeni,Japonya'nın para birimi Yen'in daha da değer kaybetmemesi için yaptığı dolar satışını ,ihtiyaç duyduğu doları elindeki ABD Hazine tahvillerini satarak karşılamaya çalışmasından kaynaklanıyor.Önümüzdeki dönem aynı operasyonu Çin'in de yapması ve tahvil faizlerini yükseltici etkide bulunması beklenebilir.

    Petrol fiyatlarının düşüşü tabii ki ABD enflasyonuna düşüş yönünde etkisi olur.Ama bir rakam verebilmek için önce fiyatların belli bir bandda oturmasını beklemek gerekiyor.
    Ama benim baz senaryom hala yılın son çeyreğinde petrol fiyatlarının yükselmesi şeklinde.Bu konuda argümanlarım:

    -Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de kapanmalar azalmaya başladı,önümüzdeki dönem talep artışı gelecektir.
    -Avrupa Birliği yıl sonu itibariyle Rusya'dan deniz yoluyla aldığı petrolü tamamen durduracak.Karadan boru hattıyla küçük miktarda petrol alan macaristan ve slovakya dışında Rusya'dan avrupaya petrol akışı durmuş olacak.Böylece küresel ölçekte Rusya'dan kaynaklı bir arz eksikliği olmuş olacak.Başka ülkelere rus petrolünün ihracatında ise zorluklar var,sigorta şirketleri abd ve avrupa şirketleri onlar sigorta etmeyecek,tanker bulmakta zorluk olacak,sonuçta bir arz eksikliği olacak.

    https://tr.euronews.com/2022/09/08/a...l-gaz-azaliyor

    -Petrol fiyatı doğalgaz fiyatına göre çok ucuz kaldı.Boru hattıyla gelen rus doğalgazı yerine LNG ile ikame etmek zor,hem kaynaklar kısıtlı hem de sıvılaştırma ve gaza dönüştürme terminallerinin inşası uzun zaman gerektiriyor.Doğalgazın ikame ürünü petrolden fuel oil santrallarını 1 yıldan kısa bir zamanda kurmak mümkün hem de petrole göre fiyatı çok daha ucuz,şu anda başta Almanya olmak üzere çeşitli avrupa ülkelerinde fuel oil santralları inşa ediliyor daha önce hizmette olan 2 tanesi de yeniden hizmete açıldı ve bunlar devreye girdiğinde petrol talebi artacak.
    https://oilprice.com/Latest-Energy-N...-Save-Gas.html

    -Sahada Ukrayna'dan güçlü bir direniş gören Rusya'nın yönetimi ,avrupa'ya karşı, Ukranya'ya verdiği destekten dolayı çok öfkeli,bu kış avrupa'nın enerji eksikliği ile sıkıntı çekmesi için elinden geleni yapıp,arzı azaltması beklenir.


    -OPEC ülkeleri petrol fiyatının düşmesini istemiyorlar,gerekirse üretim kısıtlamasına gidebilirler.

  5. #11781
    Haftalık piyasa kapanışları

    DJIA
    29.590,41 -486,27 -1,62
    NASDAQ
    10.867,93 -198,88 -1,8
    S&P 500
    3.693,23 -64,76 -1,72


    USD INDEX
    113,02 +1,67 +1,5
    EUR/USD
    0,969 -0,015 -1,507
    USD/JPY
    143,32 +0,97 +0,68
    GBP/USD
    1,086 -0,04 -3,694

  6. #11782
    https://www.patronlardunyasi.com/hab...le-oldu/269583

    Merkez Bankası'nın faiz indirme kararından sonra dolardaki hareketi frenlemek için yaklaşık 3 milyar dolarlık toplam müdahale olduğu öne sürüldü

  7. #11783
    Yakın zamanlarda Merkez Bankasının nasıl rezerv biriktireceği, rezervlerini nasıl arttıracağı yapılıp çiziliyordu. Artık bu konu konuşulmaz oldu.
    3 milyar dolar ciddi bir rakam. Rusya’dan , net hata noksandan gelen paralar ile durum idare edilmeye çalışılıyor anlaşılan.

  8. #11784
     Alıntı Originally Posted by EGEDUK Yazıyı Oku
    Yakın zamanlarda Merkez Bankasının nasıl rezerv biriktireceği, rezervlerini nasıl arttıracağı yapılıp çiziliyordu. Artık bu konu konuşulmaz oldu.
    3 milyar dolar ciddi bir rakam. Rusya'dan , net hata noksandan gelen paralar ile durum idare edilmeye çalışılıyor anlaşılan.
    Merkez bankasının Cuma günü yayınladığı Perşembe gününe ait analitik bilançosunda, Perşembe günü kamu döviz mevduatının 1 günde 163.5 milyar TL'den 113.4 milyar TL'ye indiği dikkati çekiyor.(50.1/18.34=2.73 milyar dolar)

    https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?...2BA8YwOo%3D/tr

    Ayrıca merkez bankası Perşembe'den Cuma'ya yerel bankalardan swap yoluyla 1.040 milyar dolar döviz borç almış.

    https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...7aaec3-odGTdYf

Sayfa 1473/2460 İlkİlk ... 473973137314231463147114721473147414751483152315731973 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •