sevgili maslak1,
sizi ilk defa sakinliğini kaybetmiş görüyorum..neden bu kadar sert tepki verdiniz bu duruma?
saba ilaç ile ilk iş ilişkisi değil bu, daha önce üretimi yaptırılan(taşere edilen) ürünler de vardı, bunlar için bu tip bir endişe yaşamadınız bildiğim kadarıyla.
burada kritik nokta şudur, şirket bu şekilde karını başka bir şirkete aktarıyor düşüncesi rahatsız edebilir...ama bunu yapacak başka pek çok yol var, göz göre göre bunu neden yapsınlar? yabancı bir firmanın bir ürünü tr de bir yerli firmaya ürettirmesi kar transferi mi oluyor mesela, sonuçta bu da bunun gibi bir işlem...bence aşırı süpheci olmaya gerek yok.
saba, bildiğim kadarıyla deva dışında başka firma üretimi yapmıyor, ya da ağırlıklı devanın ürünlerini üretiyor..satış/pazarlama açısından bazı ürünleri saba üzerinden piyasaya sürmeleri çok da tuhaf değil...belli konularda sabayı ön plana çıkarmak istemiş olabilirler...bir sürü şirketin, bu şekilde yan şirketi, ya da ilişkide olduğu şirket var.
sonuç olarak, ortada kar transferi manasına gelebilecek bir alış-veriş olursa buna devlet müdahale eder...vergi avantajı olup/olmaması çok önemli değil...saba nın yurt dışında olduğunu düşünün, bu durumda sıkıntı olmayacak mıydı? yani şirketin bulunduğu ülkeye göre hareket edilmez..ortada makul kar marjları dışında bir durum olursa bu durum sıkıntı oluşturur...yani deva halka açık bir şirket olmasa bile, böyle bir işlem sorun oluşturur. Kaldı ki deva 10 binlerce ortağı olan bir firma, böyle bir geri zekalı hareketi yapacaklarını düşünmüyorum ben.
Hissenin borsa fiyat performansı ortada, şirket 20-30 fk ile fiyatlansa bu tür suistimaller belki çok göze batmaz, zaten son iki yıl hisse performansı nedeniyle şirket yönetimine tepki var...yeterli paylaşım yapılmadığı için zaten kara listede şirket..bu şartlarda bahsettiğiniz tarzda bir kar transferi intihar gibi bir şey olur...dediğim gibi ben normal kar marjları dışında bir transfer yapılacağına ihtimal vermiyorum.
şunu da düşünün..sabanın da bir kapasitesi var, belki atıl bir kapasiteleri var, deva onkoloji ve biyoteknoloji alanına yoğunlaştığı için bazı ürünleri saba üzerinden pazara vermeyi düşünmüş olabilirler.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri