Sayfa 122/506 İlkİlk ... 2272112120121122123124132172222 ... SonSon
Arama sonucu : 4041 madde; 969 - 976 arası.

Konu: AKENR - Akenerji Elektrik Üretim A.Ş.

1.  Alıntı Originally Posted by gyocu Yazıyı Oku
    Sürekli burada yazan biri olarak kendinizin araştırmasını isterdim aslında. Öncelikle AKSEN'in yarısı yurtdışında olmak üzere 2700MW üzerinde kurulu gücü var. AYEN'in ise 111MW'ı Avrupa'da HES olmak üzere 410MW kurulu gücü var.
    Evet, haklısınız. Bunlar benim baktığım tabloda yazmıyor. Benimki daha bir bakkal hesabı. Siz bu konuları bildiğinize göre Ayen'in $450M ettiği yerde, borcunu dikkate almadan, Akenr kaç eder sizce?

Alıntı Originally Posted by gyocu Yazıyı Oku
    Termik santrallerde zaten her yıl belirli zamanlarda bakımlar yapılır. Doğalgaz santrali çalışsaydı da en fazla 150 milyon katkı yapabilirdi.
    Gene de 3-4 ay abartı bir süre. Her yıl bu kadar süre bakım yapılmıyor herhalde...
    Dil aslandır, yatar eşikte...

2.  Alıntı Originally Posted by gyocu Yazıyı Oku
    Ne kadar üretmiş verimlilikleri kaç ? Doğu Karadeniz'de HES ile Akdeniz, Ege'de HES bir değildir. Rezarvuarlı HES ile Akarsu HES bir değildir. Muğla, AYDIN, Çanakkale'de RES ile Güneydoğuda RES bir değildir. Avrupa'da HES ile hiçbiri bir değildir.

AK Enerji 9 ayda 1035 milyon faaliyet karı üretebilmiş, Ayen Enerji 6 ayda 955 milyon üretmiş. 9 aylıkta da büyük ihtimal 1400 milyonlarda falan olursa AKENR'e göre 35% daha ucuz olur ya da AKENR AYEN'e göre 30% daha pahalı olur.
    Avrupa'daki HES 2 sene önce anlamsızdı. Avrupa'da 20-30 euro/MWh satıyorlardı enerjiyi..

Ucuz kömür, ucuz doğalgaz, bol miktarda nükleer (orda serbest bizde tukaka)... Kıtadaki kapasitesi sonuna kadar kullanılmış HESler (bizde yapılmasına karşılar), bırakın offshore'u tarlalarına bile diktikleri binlerce rüzgar kulesi (bizdekinin aksine kuşları önemsemeden) ile enerji ucuzdu Avrupa'da...

Aynı dönemde Türkiye'de YEKDEM 73 $/dolar idi... Bu sene krizle birlikte kısa süreliğine de olsa 200 Euro/MWh değerinin çok üstlerini gördüler.. Ancak genel ortalama şu anda 130 euro/MWh civarı... Türkiye'de YEKDEM 73 $/MWh, AUF 83 $/MWh, doğalgaz 200$/MWh civarı.. Bir HES'in değeri enerji fiyatlarının maksimumda olduğu döneme göre yapılmaz doğal olarak. Gelecekte ne olacak acaba? Tekrar dengeye gelip, düşecek mi, daha da yükselecek mi?

Yani Avrupa'da, (Arnavutluk) HES olmasının katma değerini anlayamadım ???
    Son düzenleme : anyoranza; 05-11-2022 saat: 13:22.

3. Elinize sağlık Hocam... :ok:

Ben bu yazdıklarınızın hiçbirini bilmiyorum dediğim gibi ama mantığım Türkiye'deki ve Dünyadaki şu ortamda, borsadaki bu fiyatlarla $150M'a 1250MW enerji şirketi olamaz diye haykırıyor...

Film daha yeni başlıyor. İzleyip, tadını çıkartalım... :wave:

4.  Alıntı Originally Posted by anyoranza Yazıyı Oku
    Avrupa'daki HES 2 sene önce anlamsızdı. Avrupa'da 20-30 euro/MWh satıyorlardı enerjiyi..

Ucuz kömür, ucuz doğalgaz, bol miktarda nükleer (orda serbest bizde tukaka)... Kıtadaki kapasitesi sonuna kadar kullanılmış HESler (bizde yapılmasına karşılar), bırakın offshore'u tarlalarına bile diktikleri binlerce rüzgar kulesi (bizdekinin aksine kuşları önemsemeden) ile enerji ucuzdu Avrupa'da...

Aynı dönemde Türkiye'de YEKDEM 73 $/dolar idi... Bu sene krizle birlikte kısa süreliğine de olsa 200 Euro/MWh değerinin çok üstlerini gördüler.. Ancak genel ortalama şu anda 130 euro/MWh civarı... Türkiye'de YEKDEM 73 $/MWh, AUF 83 $/MWh, doğalgaz 200$/MWh civarı.. Bir HES'in değeri enerji fiyatlarının maksimumda olduğu döneme göre yapılmaz doğal olarak. Gelecekte ne olacak acaba? Tekrar dengeye gelip, düşecek mi, daha da yükselecek mi?

Yani Avrupa'da, (Arnavutluk) HES olmasının katma değerini anlayamadım ???
    3-4 sene önce Türkiye'de de PTF'ler 30 cenmiş. O zaman geçmişe göre bu enerji şirketlerinin çok daha düşük fiyatlarda olması gerekiyor. Kıtanın uzun bir süre enerji ihtiyacı yüksek olacağı için ve şu an 150-250 centlerde PTF leri dolaştığı için. Katma değeri varın siz hesaplayın. Doğalgazdan elektrik üretme maliyeti ne kadar ? HES'ten ne kadar ? Kar marjları kaç acaba? Satış fiyatına değil kar marjlarına odaklanın. En verimli zamanında yani 3.Ç'te 400 milyon bırakmış. Elektrik tekrar 30 cente gelse zaten doğalgaz PTF de 30 cente gelir. Hatta belki üretemeyecek duruma gelir.

mevzuata bak beri gel, üzerine çay demle... kervan yolda düzülecek

bu dediğinizden zorenin de, bedelli sermaye artisi oncesi, laf ola beri gele bir duyuru yaptigini teyit etmiş olduk. bilançoya da baktim, paraya da ihtiyaci yok, tüm parasini grup sirketlerine borç vermiş. güzel tezgah kurmuşlar.

benim asıl merak ettiğim, depolama tesisinin ne olduğu. batarya istasyonları mı kuracaklar, süperkapasitör teknolojisi mi, yoksa mekanik potansiyel enerji depolaması mı..

1mw'a 1mwh da iyiymis... zaten onun tamamini da dasarj edemez... gece depolayıp sabah pik saatlerde verebilmesi lazım. böylece bir hes gece 10kuruşa elektrik satmak zorunda kalmaz

tesla sistemleri üzerinden gidersek

3mwh megapack 0.8mw 4hr performans veriyor
    mevzuat 1'e 1 diyerek kısıtlamaya gitmedigine göre ilerde kapasitör veya daha hizlı deşarj olabilen sistemlere bir kısıtlama getirmemiş oluyor.

Bu açıdan mantıklı. Teknoloji her gün ilerliyor.
    mesela kurşun asit aküyle bu sistem kurulsaydı belki 4 degil 10 katı kapasite gerekecekti.

Bugünkü teknolojiyle , akşam ucuz elektrik depolayıp sabah satmayı hedeflesek ,

1mw tesisin maliyeti 350bin dolar.

ömrü de 1500 cycle olsa...

kaça alıp satarsa kendini amorti eder. bir bakmak lazım

olayın bir de şu boyutu var.

bankaların döviz kredi vermesine ciddi kısıtlamalar getirildi.

misal 125mwe/500mwh tesis kuracaksak
    170milyon dolar kredi bulmamız lazım.

proje fizibıl olsa bile bankayı ikna etmemiz zor olacak.

belki hukümet bu konuda enerji sirketlerine bir muafiyet getirir, belli olmaz...

8. Kısıtlama olmasa bile zaten bu kadar kredi borcu olan şirket için yeni kredi almak zor ve riskli olur herhalde. Belki sadece lisansı alır, kademeli olarak 4 fazda yapar...

Son 3 ayda 900M Lira nakit yaratmış. Amerika'da şirketin yarattığı nakit kardan daha önemli görülüyor genelde.

Eğer enerji fiyatları bu düzeylerde kalacak olursa krediye girmeden kademeli yapması da olası...

Tabii diğer borçsuz enerji şirketleri bu bakımdan Akenr'den daha avantajlı ama bu tamamen bakir bir pazar...

Sayfa 122/506 İlkİlk ... 2272112120121122123124132172222 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •