Originally Posted by
playmaker
Bu İMTİYAZLI HİSSELER konusunda genel olarak bir düzenleme yapılması için spk ya ve bir yazı yazmıştım ama cevap alamadım.
Ben halka açık şirketler yönünden konunun yeniden kanunla düzenlenmesi gerektiğini yazmıştım.
Şöyle ki;
Halka açık şirketlerde imtiyaz olsun ancak, şirket eğer yüzde 50 den fazlasını borsada halka arz etmek isterse imtiyazlardan vazgeçme şartı getirilsin.
Yani MNDRS de şu satışları yapacağı zaman, SPK diyecek ki; dur kardeşim, önce imtiyazlardan feragat ettiğine dair yasal bildirimini yap, ondan sonra hisse satabilirsiin diyecekti.
Gerçekten borsada böyle bir salaklık var. Örnekleri var. Adam hisselerin yüzde 95 ini halka arz etmiş. Fakat imtiyazla şirketi yönetiyor.. Yıllarca 1 Kuruş temettü vermiyor ama Yüzde 100-200 bedelli kararları alıyor. Kasayı küçük yatırımcıların nafakaları ile dolduruyor. Sonra şirketi kurt gibi içeriden kemiriyor. Bir kaç yıl sonra aynı senaryolar tekrarlanarak sürüyor.
Yaaa yüzde 95 halka açık olup 1 kuruş vermeden 10 defa bedelli yapıp 500 milyonu geçen sermayeye ulaşan ama özvarlığı 300 milyona düşen şirket bile var.
MNDRS bunlara bakarak ehven_i şer yani
Yer İmleri