Sayfa 87/284 İlkİlk ... 3777858687888997137187 ... SonSon
Arama sonucu : 2267 madde; 689 - 696 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

  1. Not 1:
    Bir hissede birden fazla formasyon aynı anda görülebilir, o sebeple tekrarlar şaşırtmamalı.

    Not 2:
    Formasyonlara geometrik şekiller gibi bakılmamalı. Teknik analizin amacı geometrik şekil yakalamak değildir. Aksine bunlara yatırımcıların rasyonel ya da psikolojik aksiyon ve reaksiyonlarının oluşturduğu fiyat hareketleri olarak bakılmalıdır. Mesela yükselen üçgen dediğimiz olay nedir..?

    Fiyat yukarı yönlü hareket etmekte ve bir satış bölgesine çarpıp geri dönmektedir. Belli bir süre aşağıda alıcı bulan fiyatlar yine yukarı yönlü hareket etmekte, fakat tepede aynı bölgede bu fiyatlar aşılamaz düşüncesiyle satışla karşılaşmaktadır ve tekrar geri çekilmektedir. Ancak aşağıda her defasında daha yüksek bölgeden toparlanmakta, bir nevi düşük fiyatların reddedildiği ve fiyatın yukarıları hakettiği genel kabulüyle düşüşler fırsat olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle her düşüşte, belki de fırsat kaçar endişesinin de hakim olmasıyla birlikte, dipler sürekli yükselmektedir. Bu şekilde fiyat tekrar yukarı gitmekte, ama yukarda aynı satış bölgesinde bir direnç karşılamaktadır hareketi. Bu durumda geri çekilmeler artık daha azalacağı için fiyat üst direnç seviyelerine yakın şekilde sıkışmaya başlayıp genelde üstteki bölgenin aşılması ile sonuçlanacaktır.

    Şimdi bunu salt bir geometrik şekil gibi algıladığımızda, bu analizi sadece ezberci bir mantıkla alır kullanmaya çalışırız. Bu fiyat hareketini rasyonel ve/veya psikolojik kararların bir sonucu olarak algılarsak, hareketi anlamlandırmak hem daha kolay olacak, hem de oldukça sancılı ve sıkıcı bir hareket esnasında bizi pozisyonda tutmak açısından irademize rasyonel ve psikolojik destek sağlayacaktır.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

  2. Teknik analiz denilen şeyi birçoğumuz maalesef sadece trend çizgisi çekmek ya da grafikte geometrik şekiller keşfetmek sanabiliyor. Halbuki teknik analiz yukarıdakileri de içinde barındıran topyekün bir veri analizidir. Elbette buradaki veriler fiyatlardır, bilançolar ya da mali rasyolar değil. Fiyatların geçmişte hangi şartlarda, hangi tarihlerde, hatta bazen hangi günün hangi saatinde nasıl hareket ettiğini analiz edip buradan çıkarımlar yaparak ona göre bir alım-satım stratejisi belirlemektir. Bu tip analizler ülkemizde hem borsa tarihinin çok kısa olması, hem de detaylı veri analizi ve raporlaması yapan insan ve araştırmacı sayısının az olması sebebiyle sayısal olarak nerede ise yok denecek kadar azdır. Bunda teknik analiz kavramına sadece 'geometrik şekil avcılığı' ya da 'iki çizgi çekip zengin olmaya çalışmak' gibi olayı basite indirgeyerek bakılmasının etkisi de küçümsenmeyecek kadar fazladır. Halbuki bu durum bir araştırma ve analiz derinliğine kavuşsa, verilen emekleri hiç bir zaman karşılıksız bırakmayacak kadar cömert olan borsa bunu da karşılıksız bırakmayacaktır.
    Son düzenleme : deva-i dert; 23-12-2022 saat: 22:53.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

  3. Bu sıralar forumlarda ve etrafımda çokça karşılaştığım bir durum olduğu için burada bir konu hakkında izahat yapma gereği duydum:

    Bir şirketin değerlemesi sadece kazançları (yani favök ya da net kârı) baz alınarak değil aynı zamanda varlıkları ve özkaynakları da gözönünde bulundurularak yapılır. Bu sebeple bazen zarar açıklayan ya da dönem itibariyle işleri kötü gitmiş olduğu için düşük kârlar getirdiğinden çok yüksek f/k'lı gibi görünen şirketlerin fiyatları bile belli seviyelerin altına inmemekte ve hatta bazen görünüşte bir çok kişiye göre sözüm ona 'pahalı' fiyatlanabilmekte. Bir önceki yıl benzer fiyatlarda 4-6 f/k'da olan bir şirket herhangi bir sebepten işleri kötü gitse ve o dönem çok düşük kâr gelse ve bu sebeple 250 f/k oluşsa, sırf o f/k'ya bakarak bu şirket çok pahalı denemez. O durumda bence fiyat/varlıklar ve fiyat/özkaynaklar oranlarına geçmişle karşılaştırılarak bakılmalı ve işler normalleştiğinde o rasyoların nasıl şekilleneceği tahmin edilmeli ve ona göre değerleme yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki aynı şeklide 250 f/k'lar da 2-3 bilançonun çok harika gelmesi ile birden jet hızıyla aşağılara, 4-6 seviyelerine, inebilmektedir.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz



  4. Herkes aynı hareketlere bakıp aynı anda alım ve satım kararları alıyorsa bilemem, ancak bu kadar benzer W hareketi tekrarı ve bunların ufak sapmalarla üç aşağı beş yukarı aynı simetrik uzunlukta ve zamanda oluşması bunun serbest piyasa aktörlerine göre izah edilmesini zorlaştırıyor. Bu kadar raslantısal sonuçlar da olamaz. Belli ki son dönemde tahtada birileri planlı bir hareket silsilesi içerisine girmiş. Eğer son hareket de benzerlik arz eder ve 29 Aralık gibi işaretli noktaya gelirse durum çok belli olacak. Aslında ellerini bu kadar açık etmeleri normal bir durum değil. O sebeple hareket tarzlarını değiştirmeleri de olası. Merakla takip ediyorum. Böyle bir hareketin olma ihtimalini tahmin etsem de ya olmazsa deyip tepelerde dönüş olduğunu bellli ettikten sonra satış yapmamış olmaktan pişman oldum. Ancak kristal küremiz yok maalesef, sadece ana piyasa aktörlerinin fiyat hareketlerinin davranış modellerini anlamaya çalışıyoruz.



    Bana göre Olası Senaryolar:
    a) Bir sonraki harekette ya mavi bölgeden satış yedirip yükselen üçgen görünütüsünü bir süre daha devam ettirecekler.

    b) Ya da sarı trend bandı içerisinde hareket edecekler. (Tabi ikinci senaryo ilk senaryo limitleri içerisinde bir süre kalınarak da devam edebilir, illa ki hemen üst banda kadar götürecekler anlamı taşımıyor bu senaryo)

    Kendi gözlemlerimdir, yatırım tavsiyesi değildir..
    Son düzenleme : deva-i dert; 24-12-2022 saat: 07:47.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

  5. Rahmetli Yaşar Erdinç hoca kendisi iyi bir temel analist ve mali analist olsa da teknik analize de farklı şekillerde katkıları bulunmuş değerli bir insandı. Bu katkılarından birisi de Talep Konsantrasyon Eğrisi ismini verdiği ve piyasada en sık kullanılan 7 temel indikatörü birleştirdiği TKE indikatörüdür. Stochastic, RSI, CCI, Williams R, Money Flow Index, Ultimate Oscillator, Momentum indikatörlerini tek bir indikatör haline çevirmiş ve bunu formule edip ekranlarımızı indikatör kalabalığından kurtarmıştır. Matriks'i olanlar aşağıdaki formulle KHN menüsünden Indicator Builder'ı açıp TKE'yi ekleyebilirler. Matriks'i olmayanlar ise Tradingview'dan TKE Indicator by Kıvanç'ı seçip menülerine ekleyebilirler. Onlarca indikatör boca edilmesindense bu sade indikatör ekranınızda sabit kalabilir. Fiyat dönüş yerlerini tam olarak kestirmek imkansıza yakınsa da daha sade şekilde öngörebilmeye bir nebze katkısı olacaktır. İndikatörlere gereğinden fazla değer verip saplantılı olmadıktan sonra genel gidişatı okumak açısından faydalı olabilecek indikatörleri birleştirip bizlerin kullanımına sunduğu için bir kere daha teşekkür edip, kendisini rahmetle anıyorum.

    Matriks için TKE Formulü:

    TKE:=(STOFK(14,6,E)+RSI(c,14)+MFI(14)+CCI(14)+WILL R(14)+MO(14)+ULT(7,14,28))/7;
    TKE;
    Mov(tke,21,s);
    20;
    80;
    0
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

  6.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Rahmetli Yaşar Erdinç hoca kendisi iyi bir temel analist ve mali analist olsa da teknik analize de farklı şekillerde katkıları bulunmuş değerli bir insandı. Bu katkılarından birisi de Talep Konsantrasyon Eğrisi ismini verdiği ve piyasada en sık kullanılan 7 temel indikatörü birleştirdiği TKE indikatörüdür. Stochastic, RSI, CCI, Williams R, Money Flow Index, Ultimate Oscillator, Momentum indikatörlerini tek bir indikatör haline çevirmiş ve bunu formule edip ekranlarımızı indikatör kalabalığından kurtarmıştır. Matriks'i olanlar aşağıdaki formulle KHN menüsünden Indicator Builder'ı açıp TKE'yi ekleyebilirler. Matriks'i olmayanlar ise Tradingview'dan TKE Indicator by Kıvanç'ı seçip menülerine ekleyebilirler. Onlarca indikatör boca edilmesindense bu sade indikatör ekranınızda sabit kalabilir. Fiyat dönüş yerlerini tam olarak kestirmek imkansıza yakınsa da daha sade şekilde öngörebilmeye bir nebze katkısı olacaktır. İndikatörlere gereğinden fazla değer verip saplantılı olmadıktan sonra genel gidişatı okumak açısından faydalı olabilecek indikatörleri birleştirip bizlerin kullanımına sunduğu için bir kere daha teşekkür edip, kendisini rahmetle anıyorum.

    Matriks için TKE Formulü:

    TKE:=(STOFK(14,6,E)+RSI(c,14)+MFI(14)+CCI(14)+WILL R(14)+MO(14)+ULT(7,14,28))/7;
    TKE;
    Mov(tke,21,s);
    20;
    80;
    0
    Ustayı özlüyoruz sn deva-i dert.
    Onun gibisi gelmedi...
    Mekanı cennet olsun inşallah.

  7.  Alıntı Originally Posted by Kandirildim Yazıyı Oku
    Ustayı özlüyoruz sn deva-i dert.
    Onun gibisi gelmedi...
    Mekanı cennet olsun inşallah.
    İyi insanlar özlenir...
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

  8. #696
    Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Adana
    Yaş
    50
    Gönderi
    10,431
     Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    İyi insanlar özlenir...
    Çok degerli bir insandı.. Allah rahmet eylesin.
    Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.

Sayfa 87/284 İlkİlk ... 3777858687888997137187 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •