
Originally Posted by
ugusek
Ref: Gottlob Frege - Aritmetiğin Temelleri kitabı okumasından. sağlıkla …
. Sıfır - çok ilginç bir şekilde kavram ve kavram altına düşen nesneler üzerinden bir tanımlama ile “kendisi ile aynı olmayan†kavramı altına düşen sayı sıfırdır diyor. Ha bu arada sonunda sayı denen şey bir nesnedir ama ne elle tutabilirsin ne de gözle görebilirsin cinsinden. Bu tanımlama ya da hedef diyelim çok hoşuma gitti. Zihin zaten abstract/soyut bir şey. (elle tutulmayan, gözle görülmeyen diyelim) matematik ve sayı da mantık da bu sınıftan diye düşündüm.
- şu örneği de vermiş hoşuma gitti olmayan bir şey manasında. “Kare çember†, “pamuk Demir†. Bu kavramlar altına bir şey düşmez, yani sıfır şey düşer. Hatta geçen gün, bir forumda sürekli ortamı rahatsız eden bir tip vardı. Kişiyi ve söylediklerini yok saymalı ki ne söylediği şeyleri okuyalım ne de söylediklerine cevap verip zaman kaybedelim dedim.
- Şakir Kocabaş - anlamlılık üzerine adlı kitapta vardı gene. Zamanında sormuşlar “Allah, kaldıramayacağı bir taş yaratabilir mi ?†Diye. İşte bu da buna örnek bir kavram. Altına sıfır nesne düşüyor. Bunun üzerine isterseniz bir koca dünya inşa edin, gene sıfır yapar gene sıfır yapar. Olmayan/ya da ölen şeylere yatırım/zaman/ömür harcamamak gerek sanki.
. Bir - “sıfır ile aynı olan†kavramı altına bir nesne(sıfır) düşer demiş
- burada da bende “yoktan var eder†düşüncesi belirdi. Bir sayısı da sıfırdan türeyiverdi.
. Eşitlik - Sonra da kavramlar ve altına düşen nesneler üzerinden bir eşleme yaparak sayıların eşitliğine geçti. İki kavram
- burada idi sanırım bir örnek vardı. Bir masada her tabağın soluna ve sağına bir çatal ve bir de bıçak koyarsak bunlar tabak sayısı kadar olur. Yani aslında tabakları saymamıza gerek yok bu işi yapabilmek için.
- Eşitlik, sayılar alemimde (öyle diyelim, başka bir alem orası) tanımlanabilen bir olgu ama nesneler için geçerli değil. Soyut seviyeye çıkmak gerek bunun için. Yoksa bir narın taneleri bile birbirinden farklı. Kar taneleri için de geçerli bir örmek olur sanırım
- Konuyu hatırlayamadım ama birisi gene bir cümle içinde “bunlar birbirine eşittir†demişti de “öyle demeyelim, benzer diyelim isterseniz, eşitlik farklı bir kavram demiştim†de, karşımdaki bana hak verir şekilde şöyle bir düşünüp, “sizin mesleğiniz ne?†Diye sormuştu.
. Diğer sayılar - sayma sayılar da anladığım kadarı ile “birbirini izleyen†tanımı üzerine kurulu.
insanlık daha asal sayıları çözemedi. O kapıyı açamadılar. 2 birim enerji verip üç birim enerji çıktı almayı becerdiler geçenlerde. Evet bu bir öncül devrim de, henüz yeterli değil, pratiğe dökülmesi lazım. Ayriyetten soğuk füzyonu ve evrendeki o serbestçe salınan sonsuz enerjiyi kullanabilmek için de asal sayılara ihtiyaç var. Ki bu da yardımsız ve izinsiz olacak gibi değil çünkü, insan ırkının bu dünyada yaşamını idame ettiren beşer soyu ikircilikli bir varlık. Zaten bu dünyadaki amacı da ya bu ikircikli yapısının kötü tarafına hapsolup şeytanın galibiyete ulaşmasına sebep olacak ya da iyiye yönelip negatif tarafını tamamen bırakacak. Bu gerçekleşmeden asal sayıları çözer ise, şu andaki fizik yasalarını geçersiz kılan sıçramayı yapar ise sonsuz enerjiye ve soğuk füzyona ulaşır ise, bunu hayırlara vesile için kullanmaz.
kainatın BİR varlığından bütünleşip! kendi birliğinde meçhul bir menzile yol almakta olan, insan dediğimiz yüce varlığa salat ve selam olsun ! hamza sütbıyık -aka- klaus maximilian kerpenter münche
Yer İmleri