Sahibinden gibi bir site varken niye insanlar emlakçılara galericilere yüklü komisyonlar yedirir hiç anlamıyorum.
Market poşetine 25 kuruş vermemek için arka cebinde buruşuk poşet taşıyan adam, ev için emlakçıya yanımda korkunç bir komisyon ödedi.
Türkiye'de dürüst esnafı sevmiyorlar, keriz silkeleyen daha çok seviliyor ve iş yapıyor.
Emlakçılar bu işin en çok kaymağını yiyen gruptan. Silkelenecek çok insan var. Kural falan da yok kim ne tutturursa.
Yazık günah insanlar alın terlerini bunlara yediriyor. Fakir emlakçı kalmadı ülkede.
Çok büyük düzenbazlıklar ve üç kağıtlarda dönüyor, bir şekilde yakalansalar yüzleri bile kızarmıyor. İş tamamen dalavereye dönmüş durumda.
türkiye de de 18 - 20 yıl çarpanlı kiralar olsa fiyatlar normale gelir...bunun için gyo lara teşvikler verilmesi gerekiyor...mesela gyo lara toki kat karşiligi arsa veriyor..toki arsayı gyo ya bedavaya verse..ve inşaat için finansman verse...o gyo ya satış hakkı vermeyip kira 20 -25 yıl kira hakkı verse..atıyorum 2000 konut ve 200 iş yeri içeren bir porje için ..al bu arsayı al sana finanasman 0,69 la kredi ..25 sene burayı sen kullan ama 20 senenin sonunda o evler benim olacak dese..projeyi 5 yılda bitirirsen 20 yıl kullanm hakkın var 4 yılda bitirirsen 21 yıl kullanırsın ...kiralık konut sıkıntısı ortadan kalkar...kiralık ev sıkıntısı ortadan kalkarsa ikinci el ev fiyatları gevşer..çünkü kiraya verecek kiracı bulamazsan niye ..3,-5 10 ev alasın ki..süre dolunca toki evleri açık arttırma yolu ile satışa sunar ..gerekli vergisel indirimlerle vs ile de gyo ları buna teşvik etmek gerekli..bunların yapacakları kira sözleşmelerini de devlet denetler...yok zalim ev sahibi ..yok efendim kiraya verdim kiracı çıkmıyor derdi de kalmaz ortada...herşey hukuki olur...vay efendim birden çok evi olana daha fazla vergi koyalım ..kiralara sınır koyalıım...vs polisiye tedbirlerin hiç biri bir işe yaramaz. devletin elinde tüm rakamlar var...nüsüf artışı nedir ..yenilenmesi gereken binalar kaç tane..ne kadar konuta ihitiyaç var belli..arz yönünü arttırıcı tedbilrer getir yeter...sen o kadar arsa üret yeter.. o zaman 10 arsa aldım 100 e okutayım rantı da biter...arsa maliyeti düşerse o zaman aralarda yap satçı mütahitlerin de elleri rahatlar...
Aslında ev almak için beklemiyorum.
Tam olarak neyi beklediğimi ya da neden takip ettiğimi söyleyeyim:
Bu çok aç gözlü satıcıların evlerini istedikleri fahiş fiyattan satamadıklarını görünce mutlu oluyorum. Oh oluyor. Alıcıya ev satmaya değil, resmen alıcıyı xmeye çıkmışlar.
Biraz da alışkanlık olmuş bakmak.
Yoksa ev alma gibi bi düşüncem hatta isteğim de yok şu anda.
Zaten şu fiyatlar ev almak için uygun değil, hele benim gibi faiz hususunda hassas olanlar için.
Anca ölücü fiyata olursa olur. O da şu anki fiyatların üçte birine anca.
Bu ülkede ekranlara hep örgütlü olanların temsilcileri çıkarılarak konuşturuluyor. Onlarda çevirdikleri dolapları değil, aslında olması gerekenleri ( yapmadıkları halde ) kendilerine yontarak anlatıyorlar. İki de bir emlakçılar odası başkanını çıkartıyorlar. Adam dalga geçer gibi mal sahiplerini suçlayarak, piyasanın gereksiz pahalı olduğunu ( doğruyu söylerken bile başkasını suçluyor ) anlatıyor. O kadar meslek adabına ters iş yapan emlakçı var ki yine de işlem yapılmadığı veya uğraşılmak istenmediğinden cesaretleniyorlar.
örnek ; aldığı komisyon için fatura kesen emlakçı gören var mı ? Ya da maliye kaç emlakçıdan bunu kontrol etmiştir.
Sahipsiz ( yaşlı ) , eşinden gizli iş çevirmeye çalışan veya algısı bozuk müşteriyi tespit ettiklerinde nasıl çarptıklarını, müşterinin elindeki para miktarını öğrendikten sonra organize işlerle dolandırdıklarını hatta cinayete kadar giden vukuatları sürekli medyadan takip ediyoruz. Bunların çoğu delil yetersizliğinden yine ortada dolaşıyor.
Yer İmleri