Babam penye gömlek pijama hem fabrikasında ortak olduğu üretti hem de ABD ve Almanya’da 20 mağazaya 15 sene ihracat yaptı toptancılar bizim 1-2 Euro üstünden 5 Euro kadar olan malımız 8-10 Euro eski para mark alırlardı . Mağazalar ise bazen 15 bazen 18 Euro öderlerdi , özetle maliyetine göre 3 katına kadar kar bırakan sektör olduğunu söyleyebilirim , Bangladeş Pakistan Çin ve Gürcistan mısır artık yeni rakipler hatta Endonezya bile sektörde Türk firmalarını zorluyor doğru ama Avrupa’ya çok yakınız ve % 50 net kar üstü ihracat potansiyelimiz yüksektir , emin ol tekstilde Türkiye çok güçlü detaya girmicem ama ithalata ağır vergi uygulamaktan bahsettim hatta yasak sınır DTÖ ÖRGÜTÜNE rapor hazırlamak şart plastik ve belli çöp seviyesi ucuz ürünler Full sınırlandı hatta yasak seviye gelecekti buna makine ve belli ekipman ilave yarı mamul eklenebilir yarı mamul ve üretimde kullanılan hammadde üretimi olmayan sahalarda fabrikalar kurulursa , Çin’le belli konularda anlaşıp ithalatı da zorlaştırıp 4-5 sene cari açık sorununu çözüp ithalatı sonra gevşetmeliyiz hatta ne satıyorsak , fazlasını almama ilkesini bazı ülkelere işletirsek bence ithalat sorun da olmaz .
Olay çok boyutlu öyle 2 cümleye sığmaz bence fabrikalar kurulmalı yarı mamul ve hammadde Türkiye’de üretilmeli maliyet artılı engellemek için devlet yarı mamulü işleyen sektörlere kooperatif modeli o hammaddeleri üretecek altyapıyı kurmalı Çin denklemden çıkmalı Ab ve ABD de ithalat azaltılmalı yabancı marka ve lobilerle mücadele edilmeli ilaç kimya enerji sorunlu sektörler mesela ithalatta örnek verdim bunları
Sektör sektör bakmak lazım ithalatı yok dolar ucuzlarsa çok mal gelir değil bu iş , lobi. Marka yarı mamul üretim eksikliği kolaycılık kar hırsı gümrük ve vergi eksikliği politika dtö çok yönlü bakmak lazım ithalata … bu milli politika olmalı bence poltikssızlık var danışmanlar da lobilerin adamı yani para yiyen asalak tipler sana doğru tavsiyeyi vermediklerinden POLİTİKA KURAMIYORSUN maalesef bürokrasimizin içine olan veya sızan ithalat lobilerin adamları ve kaşar danışmanlar yanlış mevzuatların ortaya çıkmasını sağlamış ülke ticareti bundan olumsuz cari açık olarak zarar görmüştür ! ithalatta sorunlar bence bunlar … doğru adamları dinlemek ve ülke çıkarlarını zorlamak zorundayız bu konuda Trump bile örnektir bence Çin ithalat politikasını ders gibi çalışmak lazım mesela ytd
Yer İmleri