Agesa yıl içinde fk 11-12 oldugu zamanlar oluyor... Mutlaka görüyor.. Aslında gördüğünde satıp alttan alıcaksın ama götürürler diye yapamıyorum
Sayin Miami,
"Negatif faiz verilen bir dönemde Portföy büyüklüğünü bu kadar arttırması büyük başarı." Negatif faiz verilen bir ortamda portfoy buyuklugunun armasinin ana nedeni, devletin ciakrdigi ve bankalari dolayli sekilde zorladigi CPI linkerlar(enflasyona endeksli tahviller), tahvil faizlerinin dusmesi(20 ler den 9 lara glemesi) ve BES''in gercekten iyi bir sekidle regule edilmesinden dolayi BES"ten cikislarin cok cok az olmasi.
Bankaalrin akrlarini goruyorsuuz. Onlarda da ayni durum var. 25 ile mevduat toplayip, 10-15 ile kredi veriyorlar. Normalde zarar yazmalari lazim ama bu CPI lar iyi kar yazdi gecen yil.
Demek istedigim, gercekten bir tahminim yok bu yilla ilgili ama negatif faiz vs ile iliskilendirmemek gerek. Sigorta ve bankalarda enflasyonun uzerinde ozsermaye buyumesi yoksa uzun vadede surdurulemez. Enflasyon muhasebesi yapilmadigi icin de su an biraz her sey havada.
Karlilik anlaminda negatif bir durum gormuyorum ama kar tahmini yapmak zor gercekten. Tek bildigim iyi bir sirket ve bu fiyatlar 3 yil ve uzerinde vadeler icin, bedavadan biraz pahali. Sektorun en guclu sirketlerinden birine ortagiz ve bu sektor devlet tarafindan tesvik edilmekte. Ustune henuz potansiyelinin cok cok altinda pazar.
Bir gün hükümet cıkar der ki, bundan sonra herkes kendi emekliliğini kendisi yatırsın, devlet olarak emeklilik uygulamasını kaldırıyorum..siz belcika da yaşıyorsunuz avrupada bu durum nasıl acaba?
Çalışanlar için bes zorunlu gibi bir şey... İşverenler içinde zorunlu olmalı.. İlerde boyle Bi karar alınır mı? Bir köşe yazarı bu konu hakkında yazı yazmıştı, eğer işverenlere bes e geçse Portföy büyüklüğü 2-3 katına cıkar demişti... Aslında beklentili geleceği parlak Bi sektör ama meyvesini Bi türlü yiyemedik
Krizde bile haftada 3000-4000 kişi agesa bese giriş yapıyor... Ekonomi biraz toparlasa insanların refah ve alım seviyesi biraz yükselse haftada 10000-15000 kişi bese giriş yapacaktır.... Güvenmekten başka caremiz yok gibi
Sayin twilight1517,
Belcika ozelinde kendimin icinde bulundugu sistemi anlatmaya calisayim:
Burada bir telekominikasyon sirketinde calisiyorum(Turkiye nin Turkcell i diyeyim). Zorunlu devlet emeklilik sistemi disinda;
1) Calistigim kurum, personeline BES hizmeti vermekte. Her ay belirli bir tutarda calistigim kuruma ozel bir fona aktariliyor. Bu fonda sadece calistigim kurumun personelinin bireysel emekliligi var. EMekli olacagimiz zaman bu fondan emekli maasimiza ekstra para gelecek. Istersek, bu parayi toplu alabiliyoruz.
Burasi ageas tarafindan yonetilmekte. Kulaga tanidik geliyordur umarim.
2) Her yil, sirketin performansina gore, prim aliyorum. Bu primin 40% i yine ayri bir bireysel emeklilik sirketine gitmekte. Burasi allianz tarafindan yonetilmekte. Her yil primimin 40% i buraya gitmekte. Bunu yapmaktaki sebep, primler 60% ile vergilenmekte ve bu vergiden kacinmanin bir yolu, primin bir kismini vergi kesilmesi olmadan BESe aktarmak. Buradaki birikim de emeklilik donemi icin birikmekte.
3) Kendiniz BES'e yatirim yapabilirisniz. Burada da devletin TR'deki gibi nakit destegi yok ama belirli bir tutara kadar belirli bri tutar da vergi indirimi var. Her yil, vergi beyannamesini girerken(burada herkes geliri olsun olamsin vergi bildiriminde bulunur), BESe bireysel oalrak yatridiginiz tutara gore, vergi indirimi olur. Bizdeki eski sistem.
Cevremde gordugum herkesin bu yukarida siraladigim sistemlerden en az bir tanesine sahip oldugudur. Tasarruf etmeyi seven bir toplum burasi.
Bunlarin hepsini tek bir platformdan(www.mypension.be) girip gorebilirsiniz.
Bunalrin disinda burada sigorta sirketi cok yaygin. Ornegin sirketim benim adima, seyehat sigortasi yaptirmakta. Seyehatim sirasinda bagajimin kaybolmasi durumu icin ayri bir sigorta yaptirmakta vs. Butun evler sigortali olmak zorunda. Ornegin bir deprem dolayisiyla evim yikilsa sigortam bu evi tekrar insa etmek zorunda ya da o bedeli odemek zorunda vs.
Kotu tarafi su: Tr'de ki gibi portfoyumu yonetemiyorum. BEFAS gibi seffaf platformlar yok. Sistem cok eski oldugu icin(1980 lerden beri var) her sey corba durumunda su an. Kimse de bulasmiyor anladigim kadariyla.
Sayın asuGaGuGa
Portföyün bir kısmında oluşan karın düşen faizler olduğunun farkındayım
Ama ben uzun vadeli düşük sabit faizli tahvillerden çok yüklü taşıdıklarını düşünmüyorum.
Bu arada bu tahvillerin bir kismi ile nakite geçip Hisse aldilar son 2 haftada . Bana göre bu da uzun vadede olumlu olacak bir gelişme.
Hayat sigortası bölümünde, deprem sonrası satışlarda bu yıl artış bekliyorum.
Ben uzun vadeli sektörü etkileyecek en önemli gelişmenin Eyt olduğunu düşünüyorum. Eyt sosyal sigorta sistemine büyük darbe vuracak. Emekli maaşlarının düşmesi kaçınılmaz. Bireysel emekliliğin önemi daha da çok anlaşılacak.
Kisa vadede, orta vadede ve uzun vadede sektörün önü çok açık.
4 milyar $ portföyun yeni katilimlarla artacak olması , mevcut giderlerin bu artış ile orantılı artmayacak olmasi karlılığı arttıracaktır.
Benim kısa vadeli tek beklentim hisse geri alım açıklanması. Hayal ama %5 geri toplasalar , ortak olarak bizim gelecekteki karlarimiz %5 artacak demek olur.
hocam sizin maliyetiniz 20 tl de olsa en çok zararda olan sizsiniz enflasyon anlamında gerekse hisse seçimi olarak akçansa çımsa mpark kordsa thy mavi aygaz gelinen konjonktürde içlerinde en ucuzu akçansa 60 tl diğerleri 100 TL üzeri ortama 80 90 tl civarı agesa sigorta hissesi olduğu için sanırım yatırımcı tarafından tercih edilmiyor yoksa bir sanayi şirketi olarak 2022 yılındaki kar yapsa yine 60 70 tl arası fiyatta olurdu 2023 karını bile demiyorum bunu tersine çevirmesinin de anacak 2021 öncesi dağıtılabilir karın eskisi gibi yüzde 60 ile yüzde 80 oranında tekrar dağıtmaya başlarsa yatırımcının ilgisi emeklilik fonlarının ilgisi artacaktır o zaman hakkettiği yere gelemesi kolay olacaktır
Yer İmleri