1ç. tekstil tarafı iyi gelmeyecek 4ç zaten iyi gelmedi bu kurla bundan iyi performans beklenmemeli. ama şuan tünelin dibindeyiz. ışıkta karşımızda. nedeni kur durmayacak.
zaten bunu görüp %11.38 faizle 500m dan fazla kredi çekilmiş bu para kuru kapatmakta kullanılmış dendi. görünmeyen kısın ise kapanan borç stok u fonlanmış oldu .
neden yüksek stok yapılır.. yöneticiler çok zeki , bilginiz olsun..
1 yüksek sipariş gelir bundan hammadde alırsın
2 siparişler iptal edilir elde mal kalır. (edilen olmuş ama hammadde olduğu için sıkıntı yok.)
3 ülkemiz gerçeği düşük faizli para bulur hammaddeye gömersin mamül yükselir deli kar edersin.(bir nevi döviz açığını hedge edersin. banka hesabında döviz tuttunmu malesef sat baskısı görüyorsun)
3 en ağır basanı bilginiz olsun...
gıda işi 2 li yapıda satışlarımız ana ortak osman akça tarıma... satışlar tl görünsede anlaşma gereği kur yükselişinden fayda görüyoruz. yıllık 1 milyar ciro yaptı. büyük ihtimal bu yıl 1.5 milyar civarı gelecek. bu cironun %90 a yakını döviz endeksli hesabı siz yapın. son çeyrek acayip ciro artışı var bu artış bundan sonra devam edecek. kur durmayacağı için
bu çeyrek çok ağım şahım ker gelmez. ama üzmezde.
enerji işi
son 2ç tir 120m satış geliri geliyor. bu çeyrek 130m aşağısı gelmez.
ilk defa bunda iyi kar gelecek 40m civarı bekliyorum. umarım yanılmam
şirketin 1.2 milyar döviz açığı var malün kur yükselmesi kur zararı yazıp bu yıl hariç yıllardır zarar bildirdi. bilançoya dolar bazlı bakınca aslında geçmiş yıllarda da zarar etmediğini, durmadan borç ödedi görürsünüz. bu çeyrek sonun da bu açığın 1 milyara düşmesini bekliyorum..
döviz açığı 1.2 milyar görünsede. aslında döviz açığı yok.
enerjinin tamamı, tekstil cironun %75 yurt dışı, gıda cironun %90 döviz endeksli . şirket cirolarında doğal hedge dediğimiz durum var.
3 aylık verileri hesaplayınca bakın ne çıkıyor.
enerji :130m
gıda : 300m
tekstilde en kötüsü 400m
800m en kötüsü çeyreklik bazlı doğal hedge var.
kısaca 3 aylık veriler geldikten sonra artık doğal hedge ile döviz açığına eşit olacak ve döviz yükselmesi çok pozitif yansıyacaktır.. şuan bu evreye girdik... 
gelelim şeytanın gör dediği yere..
1ç geçen yılı göndersin kar olarak ben razıyım.... eğerki dövizin 25 30 civarına arttığını görüsek. bornovadaki inşaatta bu yıl bilançoya girerse ki. yöneticilerin beklentisi o yönde.. ozaman işin rengi fena hemde çok fena değişir.
yıllık 1.5 ile 2 milyar arası kar göndermesi olasılık dahilindedir.. şartlar gerçekleştiği taktirde yüksek olasılıktır
piyasa değeri kadar kardan bahsediyorum. ileride olacakları kimse bilemez sadece tahmin eder.
bu fiyatlarda dip tavan yaparak aklımızla alay etmeye devam edin..
HODRİ MEYDAN
YATIRIM, sonu yanlış giden SPEKÜLASYONDUR. EĞER, zamanında spekülasyondan çıkmazsanız MECBUREN yatırımcı olursunuz.
Yer İmleri