Ehonomi çoh eyi...yapıştır Pala vites arttır..
Sayko gitti, namı kaldı...
Espri mi yapıyo, ciddi mi söylüyo, bizimle eğleniy mi hiç çözemedim..
Son kısma takılmayın, skalada oynayarak değişir onlar...
Mevzu logaritmayla ilgili...
100 TL niz var, %10 artarsa 110 olur, bir %10 daha artarsa 121 olur, oran sabit ama bileşik etki yaratıyor. Bunu bu şekilde lineer grafikte gösterirseniz iç bükey yani uzaya giden grafik görürsünüz, logaritmik çizerseniz dış bükey yani bir değere yakınsayan grafik görürsünüz, hedef bölgesinden nereye gittiğini kestirirsiniz.
TÜFE, CPI yani endeks (Index) kümülatif, her yeni aylık değer eski değeri çarpa çarpa gidiyor, çarpan aynıysa logaritmik grafikte trend aynı, çarpan artarsa, yani artış hızı artarsa, ki bu enflasyon, trend açısı artıyor.
Burada elips içindeki açılara dikkat edin, 2008-2018 arası aynı trendte kardeş kardeş bunlar giderken, faizleri düşürünce birisi(?), millet kredi çekmiş, parayı da evde çalarlar diye gene bankaya yatırmış, banka da ula ben bu geri yatırdığı parayı madem bi daha kredi vereyim demiş, bu şekilde parayı 1/ZK oranında çoğaltmış, yani para yaratan MB değil aslında banka, sonra bu kredileri çekenler alışveriş yapmış talep artmış, talep artınca satan da ula acayip talep var biraz daha fiyat arttırayım bari demiş, ve enflasyon artmış...
Karikatürize ettiğim şekilde, hepsini arttıran, yani trend açılarını git gide dikleştiren şey faiz düşürülmesi, yani M2
+
2017 ye kadar TC ve KKTC TÜFE grafikleri cuk oturuyor, 2017 sonrası bariz ayrışma var. (Niyeküne)
Fırsat ve zaman olsa KKTC TÜFE verilerine esas aylık enflasyon artış oranlarını alıp, bizim TÜFE endeksinin 2017 sonrasını silip, bu değerlerle 2023 e taşıyıp, gerçek TÜFE yeniden hesaplanabilir, bu durumda TRCPI muhtemelen çok daha yukarıda olacak, ki -50 milyar dolar net rezervin de yerine konduğunu düşünün, USDTRY de daha yukarıya kayacak/kaymalı bu durumda, kur da bir problem var ki dış ticaret açığı error veriyor zaten.
Gibi gibi, kestirmeler yapmaya çalışıyoruz...
Yer İmleri