Originally Posted by
roxette
Primli DDKKM var , prim baştan yatıyor , git hemen çek , ister harca , ister döviz al , ister günlüğe koy değerlendir. Bunu ing ve garanti yapıyor , hsbc ve odeo da duydum , sormadım.
Niye bunu yazdım ?
sn.Achiles ve shorts ve bir de sn.Bülent yazmış , gayet açık , net. Kimse kimseyi inandırmak zorunda değil. Ama iğneli laflar adamın canını sıkar , insan bildiğini , yaşadığı tecrübeleri niye paylaşayım ki psikolojisine düşürür.
Ben de yaptım , şubat başında 6 ay vadeli , ing den , 100 bin dolar , o zamanlar %12 faiz alabildim , primi de peşin aldım ve kullandım. O zaman ing faizleri en iyisiydi , minimum 10 bin dolar ile yapılabildiğini o gün için söylemişlerdi , bugün için sınır nedir bilmem.
Şubat başında , bankalar ile serbest piyasa arasındaki makas çok daha az idi . Ama şu an %3-4 falan makas var artık , gittikçe de artacak deniliyor. Ben şubat da yaptığım gün , 100 bin doları merkez bankası kurundan tl hesap yaptı memur , %12 faizden 6 ay için net 6 bin doların merkez bankası kurundan TL karşılığını hemen hesaba yatırdı , daha bankadan çıkmadan hemen oradan o parayı eft yapmıştım. Stopaj yok . Ama şu an , mesela arkadaşlar diyor ya %20 - 25 civarı ddkkm primli hesap. İşte gene merkez bankası kuru ile çarpılıyor , mesela dolar için 19,50 civarıdır herhalde , paranın TL karşılığı için resmi kur ile çarpıyor . Ama sana yatırılan o prim ile , aslında o söyledikleri faize göre biraz daha az faiz oranı oluyor , çünkü piyasa kuru artık %3-4 daha pahalı. Yani ben o an , şayet dolar almak istesem , 6 bin dolar değil de mesela 5900 dolar falan alabilirdim , makas daha az olduğu için . Ama bugün 5700 dolar anca alabilirim , çünkü makas gittikçe artıyor. o yüzden dolarıma göre aslında %20 değil de , mesela %18-19 falan , makasa göre hesap ile net olarak hesaplanabilir elbet.
Burada ilk defa bu uygulamayı nick ini unuttuğum biri bahsetti , bi kaç soru sordum ona , herhalde görmediği için cevap yazmadı. Ama ertesi sabah 2 şube gezince olayın ne olduğunu kavradım ve aynı gün uyguladım. Bi çok şeyi bu siteden öğrendiğim için - 1999 dan beri farklı nick ile de olsa yazarım , okurum , bi gönül bağı var artık bu site ile , o yüzden tecrübemi de paylaşmıştım.
Bu sitenin eski müdavimleri , kimin kuru sıkı palavracı , kimin doğru bilgiler verdiğini bilir . Farklı biliyorsanız , o şekilde tecrübe yaşadıysanız , donelerinizi ortaya koyarak elbet karşı çıkılabilinir , ama moral bozmak , iğneleyici laflar sokmak , olmaz ..
Yer İmleri