sn selym, birlik olmak, dayanışma içinde olmak, deneyimleri paylaşmak konusunda sizinle hemfikirim. Ama videonun konusu farklı tabii.
Öncelikle ben kalabalıkların bilge olduğunu da, bazılarının iddia ettiği gibi aptal olduğunu(bizim toplumun % bilmem ne kadarı aptaldır gibi) da düşünmüyorum. Aslında insanların hiç bir konuda önceden fikirleri yoktur; çevresel şartlar ve yaşadıkları deneyimler sonucu bir konuda fikir sahibi olurlar. Bu biraz diyalektik materyalizm konusu; önce maddi şartlar oluşuyor, sonra düşünce meydana geliyor. Tabii bu benim inandığım düşünce tarzı, bazıları da bunun tam tersini savunuyor.
Videoya gelince; hayatında hiç bonibon yememiş birinin kavanozdaki bonibon sayısını yaklaşık tahmin etmesi mümkün değil. Zaten adamın biri 900.000 dedi önce, deneyi yapanın yönlendirmesi ile 9.000 olarak düzeltti. Deneyi yapan kişinin samimi olduğunu varsaysak bile 900.000 sayısı ortalamayı 2 katına çıkarırdı.
Bir de bu tahmini, sadece bonibon konusunda tecrübeli, şekerleme üretici ve satıcı kişilere sorulduğunu varsayalım. Bu durumda tahminlerin ortalaması gerçeğe yakınsayabilir. Amaaaaaa burada devreye Piyasa Yapıcı giriyor. PY nin elinde bu işle ilgili veya ilgisiz kaç kişi var, bunların tahminleri hangi aralıkta olabilir gibi her türlü veri var. Onun için PY önce kavanozu gösteriyor, tahminde bulunmamızı istiyor, sonra çaktırmadan kavanozun altına bir delik açıyor

senin tahminin çöp oluyor.
Yer İmleri