Sayfa 544/1003 ÝlkÝlk ... 44444494534542543544545546554594644 ... SonSon
Arama sonucu : 8019 madde; 4,345 - 4,352 arasý.

Konu: Banka Mevduat Faizleri ( ARTI PUAN/tezgah altý faiz oranlarý) - VIII

Londralý finansçý memo pasha'nýn ilk icraatý :

1 yýl (539 gün) vadeli, 6 ayda bir yüzde 4,65 kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç etmek...

ahhh zavallý bankalar ,

ahh zavallý tasarrufunu TL ile deðerlendiren sevgili vatandaþým...

ayný tas ayný hamam

banka istemiyorsa almasýn

vatandaþ zaten BES denen sistemle otomatik olarak alýyor...

gavurlar oltaya gelecek mi ?

enflasyon oraný zaten sanal...
    enag'ýn rakamýna göre baþtan paranýn % 90'nýný buharlaþtýðýný bile bile bu kaðýtlarý BES'e ( Vatandaþa) kamu/özel banklara kakalamak...

Memo sana evropa'da böyle mi öðrettiler ...

kafayý mý yedin Rafael Sadi ? dedirtiren bir yazý ...

Sakalcý Soner'in yani menfatsiz yaralý parmaða iþemeyen solcu görünümlü paragöz ...

AKP'li iþadamýnýn boðazdaki yalýsýndan yazar...

CHP'yi KK'yý vururda vurur.

Nefret Ortamý yaratmakta üstüne yoktur...

Sanýrsýnýn ki ,Rafael Sadi dürüstlük abidesi...

Ýsrailden Türkiyye bakýþ: Tek sorun vergi

Ben ekonomist deðilim . Her ne kadar Ýktisat okuduysam da diploma alamadým. Olmadý iþte . Bazý basýn mensuplarý bunu da diplomasý yokmuþ diye de manþetler attýlar ama olsun . Kaldý ki ben var demedim ki. Sanki yalanýmý yakalamýþlar gibi ayýp ettiler. Diyen de Emin bey. Sað olsun.

Neyse üzerine basa basa Ekonomist olmadýðýmý yazarak baþladým ki yanlýþ anlaþýlmasýn. Ekonomist deðilim ama bu konuda köþedeki bakkal amca kadar da söz söyleme hakkýmýz var. Ticaret sektöründeki bütün badireleri en azýndan büyük bir kýsmýný hem Türkiyede hem de Ýsrailde geçirmiþ biri olarak bazý hatýrlatmalarda ve tespitlerde bulunmak istiyorum.

Kabul edersiniz ki Türkiye ekonomisinin en büyük dertlerinden biri yeterinde ve doðru kesimlerden vergi toplayamamaktýr. Bu nedenle direkt vergi toplanan mamullerden çok daha rahat ve de haksýz da olsa vergi tahsili yoluna gidilmektedir. Ýçkilerden Araba ithalatýndan sigaradan tahsil edilen direkt vergiler gibi. Benzer sorunlar Ýsrail ekonomisinde de mevcuttur ve direkt vergiler ile çok kazanandan deðil az gelirli vatandaþlardan vergi toplanabilmektedir. Kimse de mesela sigara tiryakiler çocuðunun ekmeðinden kýsýp sigara parasý ile üzerindeki katmerli vergiyi ödemek zorundadýr.

Örneklerini binlerce üründe görebiliriz.

BÝLANÇO SAHTEKARLIÐI

Gelir vergisi konusunda ise bilanço sahtekarlýðý ve sahte faturalar ile kar hanesinin düþürülmesi yolu ile büyük miktarlarda vergi kaybý olduðunu sanýyorum ki saðýr sultan bile duymuþtur.

Üniversite birinci sýnýfta iken Rahmetli babamýn dükkan komþularý iki nedenden dolayý güvenirler ve vergi usul ve muhasebe konularýnda bana danýþmayý uygun görürlerdi. Peki neydi o iki neden:

Yahudi idim ve konuþulanlarý Vergi dairesini aktarmayacaðýma güvenirlerdi.

Ben 18 yaþýmda idim komþunun oðlu idim ve danýþmanlýk ücreti ödemeyeceklerdi.
    Ýlk danýþma müracaatý Eryaman Han 1. Katta ki Nurettin abiden geldi. Beni dükkanýn en ýssý köþesine çekip : Sen bu konuda okuyorsun bilirisin dedi. Tabii adam alçak sesle konuþuyordu ki kimseler duymasýn.

Bak Rýfatçýðým Muhasebecimiz þu kadar kar çýktýðýný söyledi ve sonuç olarak bu kadar da vergi çýkýyor. Hayýrlý olsun abim dedim. Rakam bayaðý güzeldi.

Ne hayrý dedi bunun ödersek dükkaný kapatmamýz lazým.

Nasýl yani dedim. BU çok para ödeyemeyiz.

Ne yapacaksýnýz ki dedim.

Bak bizim buralarda dolaþan bir Ýsmail Efendi var.

Necidir ki bu Ýsmail Efendi diye saf saf sordum.

Faturacý ya faturacý. Nasýl dedim matbaacý falan mý.

Yahu sende hiç anlamýyorsun bu iþlerden dedi.

Anlat abim dedim.

Bu Ýsmail efendi masrafa iþlemek iþçin ne faturasý istersen temin ediyor. %12.5 komisyon alýyor.

%50 vergiden ucuzdur.

Peki ne faturasý alacaksýn ki.

Ýþte hýrdavat biz ne satýyorsak onlardan maksat gider göstermek ona göre de vergi düþecek.

Peki bunu yaparsanýz envanter ve stoklarý nasýl denk getireceksiniz ki. O kadar da olacak dedi muhasebeci ayarlarlar onu da.

Peki Nurettin abim bu adamýn size vereceði faturaya nasýl güveneceksiniz ki ya sahte ise.

Sahte tabii ama adamda her türlü fatura var ne istersen ona göre fatura koçanýndan kesiyor.

Ne dersin yapalým mý bir sýkýntý olur mu dedi.

Abicim sence sýkýntý olmaz mý?

Bu faturanýn sahte olduðunu adamýn muhasebe kaydý olmadýðýný bile bile bunu muhasebe evraklarý içine koyacaksýn ve sýkýntý olur mu diye soruyorsun. Yakalanýrsan sýkýntý olur tabii.

Peki abim sen salak mýsýn ki bile bile sahte fatura satan birine %12.5 fatura bedelinden para ödeyeceklesin. O kadar cesursan sahte faturayý muhasebene iþleyecek kadar git Tamburacý Hanýn içindeki Matbaacý Niko ustaya bastýr ne faturasý istiyorsan hangi antetli kâðýt ile kendi faturaný kendin kes 5 kuruþ ta ödeme dedim. ( þeytanlýðý da biliyormuþ...)

Nurettin abimin kafasýna yatmýþtý. Ýþte Yahudi aklý budur helal olsun sana kurtardýn beni.

Abicim ben seni o sahtekara para vermekten kurtardým ama hatayý yapmandan kurtaramadým. Ama ne diyeyim kolay gelsin.

Kýsaca bu anekdot tamamý ile gerçektir. Ve Nurettin abimi baþý yanmasýn diye soyadýný ve þirket adýný yazmadým.

Benzer danýþanlarým çok olmuþtu o piyasada çalýþýrken.

85 MÝLYONA KARÞI 50 BÝN KÝÞÝ

Okul hocalarýmýzdan biri de Prof. EROL Zeytinoðlu idi. Ekonomi Profesörü idi.

Bakýn dedi arkadaþlar. Devletin en önemli konusu vergi toplamaktýr. Vergi demek maaþ demek vergi demek yol su elektrik belediye hizmetleri demektir. Kýsaca Vergi toplayamazsanýz kimseye ne hizmet ne de maaþ ödeyemezsiniz. Ve vergi toplamak dünyanýn en zor zanaatýdýr demiþti.

Nasýl hocam sesleri arasýnda Hoca anlayýn kimse gönül rýzasý ile Devlet’e bile olsa para vermeyi sevmez. Bizler Akademi hocalar profesörler devlet erkaný bakanlýklar hep birlikte nasýl vergi toplarýz nasýl vergi kaçaðýný önleriz diye kafa patlatan insan sayýsý taþ patlasýn 50 bin kiþiyiz. (Bugün belki daha fazladýr) Nasýl vergi vermem diye kafa patlatan insan ayýsý ise ,55 milyon insan (o senelerde, þimdi 85 milyon) Yani kýsaca 50 bin kiþinin beyni 55 milyon kiþiyi yenemez.

Sizler yani halk o denli uyanýksýnýz ki bin bir numara icat etmekte üstünüze yoktur. Bizim de görevimiz tehlike sizleri yakalamak vazgeçirmek ve bu numaralarýn önünü kesmektir. Ama oyun baþtan satýlmýþtýr. Daima siz kazanacaksýnýz.

Ýþte bu tespitlerden sonra vergi kaçýrmaya deðmeyecek vergi oranlarý ile ithalat imalat dengesini doðru hesaplayabilecek vergileri tespit edebilmektir. Kolay deðil tabii ancak hatýrlatmak istediðim bir husus daha var.

Kimse dolar 23-25 lira oldu diye aðlamasýn. Türkiye çok daha kötü ekonomik tablolar görmüþ geçirmiþ bir ülkedir. 70 cent'e muhtaç olduðumuz günleri herkes unuttu ne yazýk ki. Veya bir çoðunuzun yaþý tutmuyor. Bir teneke ay çiçek yaðý için bakkala rüþvet verdiðimizi bilmez nüfusun yarýsýndan fazlasý. Bir depo benzin almak için Þiþliden Dudulludaki benzinciye kadar gidip elde bir kaç plastik bidon da doldurabilmek için saatlerce kuyruk beklediðimizi kaç kiþi hatýrlýyor acaba. Yuh anasýný bu kadar mý yaþlandým.

DOLAR KURUNDAKÝ ARTIÞ

Dolar kurunun bir den bire artmasý kadar yýkýcý bir durum yoktur doðrudur ancak bu daha çok ithalat ile iþtigal edenlerin en büyük sýkýntýsýdýr. Hele hele ithalatçý dýþ kredi ile çalýþýyor ve Dolar ile borçlu ise dünya sonudur. Borç istem dýþý çalýþan kaslar gibi habire büyür dolar olarak ayný miktarda borçludur ama ödemesi gereken TL miktarý karþýlanamayacak kadar büyüktür. Mal da TL cinsinden o deðerde satýlamaz. Kredilerin ödenme saati geldiðinde ise hangi fiyata olursa olsun satýþ gerekmektedir.

Durum ihracatçý için az bir þey daha olumludur dolar fiyatý ile satýþ yapacaðýndan daha fazla TL elde edecektir. Kuþkusuz o da satýn aldýðý TL bazlý ürünlere daha fazla TL ödeyecektir. Ama durumu ithalatçýnýn durumundan iyidir. Tespit ettiðim kadarý ile þu anda Türkiyede ihracatçýlar da Dolar bazýnda zam yapma telaþý içindekiler ki bu da ne yazýk ki hesapsýzca yapýlmýþ kararlardýr.

Dolar kurlarý ile ilgili bir liste elde ettim takdim ediyorum.

DEVLETÝN GÖREVÝ GELÝR DAÐILIMINI DENGELEMEK

Ýncelerseniz dolarýn nasýl bir yol kat ettiðini ve günümüzdeki kur artýþlarýnýn nispeten daha az sýkýntýlý olduðunu görebilirsiniz. Tabii ki dar gelirli vatandaþýn cebindeki ile geçinmesini rahatlatmayacaktýr .

Devletin ilk etapta mücadele etmesi gereken konu vatandaþýn gelir seviyesini ve gelir daðýlýmýný dengeleyebilmesidir. Bu her ülke için de geçerlidir. Kazanýlan paranýn ailenin geçiminin temin edilebilmesi esastýr.

Saygý ve sevgi ile...

Odatv.com

https://www.odatv4.com/yazarlar/rafa...vergi-40342965

en iyisi herkes devlet memuru olsun , bitsin...

Rafael Sadi madem bu kadar özlem dolusun vatanýna geri dön
    belki Reis seni azýnlýklardan sorumlu baþ danýþman falan yapar,
    KÝT'lerde sana bir kaç görev verir...
    altýna makam aracý vs imkanlar tanýr...

dön vatanýna , dön mahallene gel gel orada harcanýyorsun

3. Hay maþallah ne kadar kýsa bir post

https://www.hisse.net/topluluk/showt...82#post6449082
    Kendime masallar.!!
    Masallar dünyasý.!!!
    Kötümser yalnýz tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ýþýðý görür, gerçekçi tünelle birlikte hem ýþýðý hem de gelecek treni görür.!!!

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
    Millet mali gotururken korku pompalayarak KKM yaptirmadin millete.
    Iyimserler mali goturdu.
    Bi rahat ver artik.
    Kim ne yaparsa yapsin.
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

Evet bosporus vs duduya karsi.karsilasma basladi.biletler biletix de[emoji39]
    Bosporusa burda is bulduk.
    Mb da gorev yapacak.risk yonetimi yapicak.
    Disarda bi trafik var kriz mriz yok sanki.para olmasa gezmez.

Alýntý Originally Posted by Dudu Yazýyý Oku
    Millet mali gotururken korku pompalayarak KKM yaptirmadin millete.
    Iyimserler mali goturdu.
    Bi rahat ver artik.
    Kim ne yaparsa yapsin.

Kendime masallar.!!
    Masallar dünyasý.!!!
    Kötümser yalnýz tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ýþýðý görür, gerçekçi tünelle birlikte hem ýþýðý hem de gelecek treni görür.!!!

Alýntý Originally Posted by blue70 Yazýyý Oku
    Evet bosporus vs duduya karsi.karsilasma basladi.biletler biletix de[emoji39]
    Bosporusa burda is bulduk.
    Mb da gorev yapacak.risk yonetimi yapicak.
    Disarda bi trafik var kriz mriz yok sanki.para olmasa gezmez.
    Dudu abiye saygýmýz sevgimiz sonsuzdur.!!!
    Kendime masallar.!!
    Masallar dünyasý.!!!

Sayfa 544/1003 ÝlkÝlk ... 44444494534542543544545546554594644 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •