Taban 28
Headshot 44
Stabilite 35
Faizlerin %15 yapılması tamamen anlamsız bir hareketti. Yapılması gereken düşük faiz kararı alsan bile kademeli olarak enflasyonun üzerinde reel faiz artışları yapacağım demekti. Bu kadar basitti.
Bir de madem ekonomi için en kötü kararı(beklenenden düşük faiz artışı yapılması) alsan bile en azından Fed yetkilileri gibi yapabilirlerdi.. İnsanları, toplum kesimlerini düşük faiz artış kararı alacağız aman ha dikkat vs. deselerdi bu bile fiyatlamaları bir derece daha olumlu etkilerdi.
Ancak yapılabilecek en kötü iletişimsizlik politikası uygulandı üstelikte hiçbir halta yaramayan bir artış yapıldı. Şimdi ne oldu tahvil piyasası zaten ölü bu haliyle canlanamaz, krediler kapalıydı devam eder yada çok yüksekten açarlar, yabancı bu faize asla gelmez, adamlar seçimden önce %40 lar olmalı demişlerdi gelmezler.. Enflasyon 40+ iken politika faizin 15 olacak. Adamlar gülüyorlardır eminim bize. Velhasıl işimiz zor..
Ben I.U.Iktisat'tan 1980'de mezun oldum.
Bu ulkede, Mikro ve Makro iktisat mi var.
Enflasyon orani kac mesela.
Hangi veriyle, bu calisma yapilabilir ?
Fiyatlar genel seviyesi nedir nasil bulunur, ihtiyac duyulan veriler nelerdir ?
Tek bir dogru rakam bulamazsiniz.
Bu nedenle ben 30 TL. lik dolar degerini cok ucuz buluyorum.
O yuzden Temmuz sonu itibariyle 28 TL.lik deger bir tahmin degil, temennidir.
Bu sabah Isbank satis fiyati 26.76 TL. idi, 28 TL.ye ne kaldi ki, Temmuz sonunu bulsun.
Burada Tansu Çiller dönemini canlı yaşayan kaç kişi var hatırlar bilmiyor ben yeni evli iken kira vermeden basit karnımı doyurmada zorlandığımi bilirim ilk asgari ücret ile çalıştığım dönemde. Onu aratmaz bundan sonra ki
31.12.2016 usd kuru : 3.52
31.12.2002 usd kuru : 1.64
sn. tınaz Türkiye'de ne farklı idi
ki
14 yılda sadece bu kadar kur değişimi olmuş
mesela dünyada bugünden daha mı fazla dolar bolluğu varmış, ülkemizde ki iktidar mı farklı idi , daha önce yüksek teknoloji ürünleri mi üretiyorduk da şimdi mesela tekstile, tarıma geçtik vs vs
benim olaya bakış açım bu
30 lira da olur 40 da 100 de ... ama burda bir çok değişken devreye giriyor ve hepsi ekonomik değil
neyse çok da önemli değil bekleyip göreceğiz
Yer İmleri