Sağda solda çok sık tekrar eden yanlışlardan bir tanesini burada bir kere daha düzeltme ihtiyacı hissediyorum:
Arkadaşlarımız şirketlerin bilançolarının Öz Kaynaklar kısmında görülen Dönem Kârı ve Geçmiş Yıl Kârlarının, hatta ve hatta Ödenmiş Sermayesinin bir yerlerde nakit olarak durduğunu sanıyorlar.
Şu işi bir kere daha en basit seviyeden anlatalım:
Bilançonun sol tarafında yer alan Aktifler ya da diğer bir deyişle Varlıklar şu anda şirketin sahip olduğu her şeyi kapsıyor, elinde ne var ise o bilançonun ilan edildiği tarih itibariyle. Fabrikalar, araziler, bunların üzerinde ya da başka yerlerde kullanılan makinalar ve techizatlar, isim hakları, varsa patentler, araçlar, stoklar, ticari alacaklar, finansal yatırımlar ve nakitler. (Ana kalemleriyle yazdım).
Bilançonun sağ tarafında bulunan Pasifler ya da diğer deyişle Kaynaklar kısmı ise sol tarafta bulunan Varlıkların hangi kaynaklarla elde edildiği kısmını özetliyor. Bunun içinde Kısa ve Uzun Vadeli Borçlar var (bu borçlar banka kredileri, bonolar, ilişkili taraflardan alınan borçlar ve ticari borçlardır genel itibariyle) ve Özkaynaklar var. (Özkaynaklar da şirketin kurulurken ilk kullandığı Ödenmiş Sermayesi ve sonrasında oluşan dönem ve geçmiş karları ve yeniden değerlemeden oluşan değer artışları gibi ana kalemleri kapsıyor, tüm kalemleri tek tek yazmadım.) Bilançonun sol tarafında bulunan Kaynaklar kısmında gördüğünüz her şey ama borç ama öz kaynak, hepsi sağ tarafında gördüğünüz varlıklar için kullanılmış durumda. Yani bunlar herhangi bir yerde saklı gizli hazine gibi filan beklemiyor.
Bir şirketin bilanço yayınlandığı an itibariyle kasasında ya da hesabında duran Nakit ve Benzerleri şirketin o an itibariyle elinde bulunan paradır. Onun haricinde gizli saklı başka bir para mevcut değildir. Ticari Alacaklar ya da Stoklar ya da Finansal Yatırımlar zaten Varlıklardır, tahsil edilerek, satılarak ya da üretimde kullanılarak paraya çevrildiği an başka bir tasarrufta bulunulmayacaksa (borç ödemesi ya da yatırım gibi) o zaman şirketin Nakit Durumu değişir.
Son düzenleme : deva-i dert; 25-07-2023 saat: 14:54.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri