Sayfa 139/286 İlkİlk ... 3989129137138139140141149189239 ... SonSon
Arama sonucu : 2286 madde; 1,105 - 1,112 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

  1. HABER- JANTS

    Jantsa/Çerçioğlu: Yeni tesiste ağırlıklı olarak yol dışı araçlar için jantlar üreteceğiz - NBE


    Nasıl Bir Ekonomi (NBE) gazetesinde yayınlanan habere göre; Yılda yaklaşık 2,5 milyon adet jant üreten Jantsa, 40 milyon dolara mal olacak yeni tesisi ile bu rakamı 4 milyon adete çıkaracak. Jantsa Genel Koordinatörü Ata Caner Çerçioğlu, "50 bin metrekare alana sahip yeni tesiste ağırlıklı olarak yol dışı araçlar için jantlar üreteceğiz" dedi.

    Aydın Efeler'deki tesisinde yılda 2,5 milyon adet jant üretimi gerçekleştiren Jantsa, Ortaklar OSB'de önümüzdeki yıl başında devreye alacağı tesisi ile bu rakamı 4 milyon adete çıkaracak. 40 milyon dolara mal olacak tesiste büyük ebatlı tarım ve iş makineleri jantları üretilecek.

    Jantsa'nın temellerinin 1977'de Nazilli'de büyükbabası Şefik Çerçioğlu tarafından mütevazı bir işletme ile atıldığını belirten Jantsa Genel Koordinatörü Ata Caner Çerçioğlu, "Kendisi işe tarım makineleri imalatı ile başlamış, ardından ticari araç ve iş makineleri jantları gelmiş. Ailenin ikinci kuşağı olan babam Ercan Çerçioğlu'nun firmada göreve başlamasının ardından 1990'lı yılların ortasından itibaren ihracat gündeme geldi. Bugün ciromuzun yüzde 75-80'lik kısmı ihracattan geliyor. İlk yıl 80 olan çalışan sayımız da bin 380'e yükseldi. 5 bin metrekare olan tesis büyüklüğümüz de 90 bin metrekareye ulaştı" dedi.

    Yine Aydın'da İtalyan Magnetto firmasıyla yüzde 50'şer ortaklığa sahip oldukları JMW firmasıyla otomobil jantları ürettiklerini anlatan Çerçioğlu, "Bu tesiste ürettiğimiz jantları Stellantis grubuna satıyoruz. Jantsa yıllık 2,5 milyon adet jant üretme kapasitesine sahip. Bunu artırmak için Ortaklar OSB'de yeni bir tesis kuruyoruz. 35 bini kapalı olmak üzere toplam 50 bin metrekare alana sahip olacak tesiste deneme üretimlerimiz sonbaharda başlayacak. Orada ağırlıklı olarak zirai araçlar ve iş makineleri gibi yol dışı araçların jantlarını üreteceğiz. Daha çok ihracat üzerine yoğunlaşacağız. Yeni tesisimizin kapasitesi yılık 1,5 milyon adet olacak. Yani kapasitemizi yüzde 60 dolayında artıracağız" diye konuştu.

    "Jant büyüklüğünü 65 inç'e kadar çıkaracağız"

    Yeni yatırımı sektörden gelen talep üzerine hayata geçirdiklerini vurgulayan Çerçioğlu, "Özelikle pandemi sürecinde Türkiye'ye ciddi bir yönelme oldu.

    Avrupa'daki ve Çin'deki firmaların kapanmasıyla Türk otomotiv sektöründe siparişlerde gözle görülür bir yükseliş meydana geldi. Bunun faydası de OEM firmalarının Türk firmalarını daha iyi tanıması oldu. Bizim kapasitelerimizi, üretim yeteneğimizi, kalitemizi, teslimat sürelerimizi deneyimleme şansı buldular. Bunun sonucu gelen talep de bu yatırımı gündeme getirdi. Mevcut tesisimizde 54 inç çap büyüklüğüne kadar jant üretebiliyoruz, hedefimiz yeni tesisimizle bunu 60 - 65 inçlere çıkarmak" dedi.

    "Geçen yılı, 206 milyon dolar ciro ile kapattık"

    Dünya çapında otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörlerinde dalgalanmalar olsa da bu yılki performanslarının da iyi seyrettiğini anlatan Ata Caner Çerçioğlu, "Geçen seneyi 206 milyon dolar ciro ile kapattık. Bunun yüzde 75'i ihracattan geldi. İhracatımızın yarısını AB ülkelerine, yüzde 25'ini Amerika kıtasına, kalan kısmı da dünyanın çeşitli bölgelerine yapıyoruz. Yaklaşık 80 ülkeye ihracatımız var. Volvo, Krone, Caterpillar, Liebherr, Komatsu, JCB, Doosan, Manitou gibi dünya devi markaların araçlarında bizim jantlarımız kullanılıyor. Zirai ve ticari araçlarda Tırsan, Koluman, Agco, Türk Traktör; savunma sanayinde BMC'nin tedarikçisiyiz. Son dönemdeki gurur verici gelişme ise, yurt içi ve yurt dışında savunma sanayi firmalarına da jant tedarik etmek oldu" diye konuştu.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

  2. Portföy performansına bir bakayım dedim. Değerlendirilen rakamlar temsilidir ve yatırım tavsiyesi de içermez.


     Alıntı Originally Posted by BaHtıÇıktı Yazıyı Oku
    Portföy performansına bir bakayım dedim. Değerlendirilen rakamlar temsilidir ve yatırım tavsiyesi de içermez.

    Not: Listede bir korsan var onu zaten Hüsnü Hocam yakalar


  3. Zahmet verdik Hüsnü Hocam teşekkürler.

     Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Hiç bir analiz yöntemini küçümsemem, o sebeple takas ya da akd analizini de küçümseyemem. Bütünün parçalarıdır her şey. Ama ben o işin çok yanıltıcı sonuçlara da sebep olabileceğini, takasları ve kimin alıp sattığını takiple her zaman bir yere varılmasının çok da kolay olmadığını düşünenlerdenim. Onun yerine hisseye talebi artıracak sebeplerin üzerine yoğunlaşmayı daha makul ve kullanılabilir bir yöntem olarak buluyorum.

    Biz hisse senedi yatırımı yapıyoruz. O sebeple portföyümüzün büyümesi için hisse fiyatlarının yükselmesi bizim için aslolan şey.

    Fiyatı yükselten 2 temel şey vardır, ve ikisi de dolaylı ya da doğrudan birbirleriyle de ilintilidir. Biraz düşünen herkes zaten bu sonucu bulur, bunu söylemek için yığınla ekonomi ya da işletme teorileri okumaya da hacet yoktur. Nedir bu 2 şey?

    - Talebin artması
    - Arzın azalması

    Şimdi bunu hisse senedi bazında düşünelim:

    Hisse senedine talep niçin artar?

    a) İşler iyi gitmiştir ve gelecekte de işlerin iyi gideceği öngörülmektedir, bu sebeple mevcut fiyat gelecekte oluşacak nakit akışını baz aldığımızda iskontoludur, yani ucuzdur. Ucuz görülen şeye ya da gelecekte bugün alınan fiyatın çok ucuz kalacağı düşünülen şeye talep artar. (Temel ve mali analiz kullanılarak bu takip edilebilir)

    b) Bir şeyde bir hareketlilik vardır, herkes orada bir şeyler oluyor, ben de fırsattan istifade edeyim diye oraya yönelir. İlgi odağı olan şeye talep artar. (Fiyat ve hacim hareketleri takip edilerek olay çözümlenebilir.)

    Bu 2 durumda da hisse senedinin potansiyel yönü yukarıdır.

    Arz nasıl azalır?

    - Fiili dolaşımda bulunan lotlar al-sat yerine yerine al-topla-tut aksiyonuna maruz kalırsa, piyasada serbest olarak dolaşan lot miktarı azalacaktır. Lot sayısı toplamda aynıdır ama alıp stoklandığı için piyasada gerçek anlamda dolaşan miktar azalmıştır. Benzer taleple ya da artan taleple karşılaşıldığında bu sefer fiyatın eğilimi yine yukarı yönlü olur.


    2 senaryonun da tersi olduğunda yani talep azaldığında ve arz çoğaldığında da fiyatlar düşme eğilimine girer.

    Ben talebin artmasını oluşturan şartlarla daha çok ilgileniyorum. Arzı azaltan şeyleri yani hisse senedinin serbest dolaşımdaki miktarını azaltan pratiği takip etmenin çok kolay olmadığını düşünüyorum. (İmkansız değil elbette) Bu nedenle bu konuya çok fazla mesai harcamıyorum. Talebi artıracak sebeplere yoğunlaşıyorum daha ziyade. Zaten o sebepleri görürsek bir şekilde aynı sebep arzın azalması ile de sonuçlanacaktır. Bu durumda AKD ya da takas takibi ve çetelesi tutmanın (eğer kendim bir gün tahta yapıcı olmayacaksam) okeyde milletin elini takip etmeye çalışmaktan çok da farklı olmadığını düşünüyorum. Faydasız olduğunu iddia etmiyorum, ancak daha faydalı olduğunu düşündüklerime mesai harcamayı daha doğru bulduğumu iddia ediyorum.

    Senaryonu güzel kur, oyununu doğru oyna. Gerisi bahtına ne çıkarsa.. Yani saded beye gelirsek, bana akd ya da takas sorma.. O işin üstadları başka mekanlardadır.

  4. "Envy is a really stupid sin because it’s the only one you could never possibly have any fun at. There’s a lot of pain and no fun. Why would you want to get on that trolley?"

    C. Munger
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

  5.  Alıntı Originally Posted by BaHtıÇıktı Yazıyı Oku
    Portföy performansına bir bakayım dedim. Değerlendirilen rakamlar temsilidir ve yatırım tavsiyesi de içermez.
    Senin aktif portföy bu mu?
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

  6. #1110
    Bol kazanclar sonuçta bu işle ilgilenen herkesin bir stratejisi olmalı

    2019 dan beri hiç bir stratejisi olmayanlarla olanlar arasında pek fark yok

    2024 den itibaren bu fark ortaya çıkacaktır

  7.  Alıntı Originally Posted by nilkiz Yazıyı Oku
    Bol kazanclar sonuçta bu işle ilgilenen herkesin bir stratejisi olmalı

    2019 dan beri hiç bir stratejisi olmayanlarla olanlar arasında pek fark yok

    2024 den itibaren bu fark ortaya çıkacaktır
    Daldan dala atlamadılarsa eğer, stratejisi olanları bile yenmiş olabilir stratejisi olmayanlar. Belli bir dönem aralığında bu dedikleriniz olabiliyor. Ayrıca bir de fon olayı var. Fona yatırmak ne kadar stratejidir, tartışılır. Şöyle bir bakıyorum, hiç uğraşmadan güzel bir hisse senedi fonuna yatırsanız elinizdekileri, fazla başınızı ağrıtmadan, yorulmadan yine iyi gelirler elde edebiliyorsunuz. Çok iyi referanslı ve istikrarlı ve iyi getirili olan fonlar var. Ama işin bir de zevk ve adrenalin tarafı var, beni cezbeden. Fonda yatan bir paranın size getireceği en fazla heyecan endeksi takip edip endeks çıkmışsa fon acaba endeksten daha mı iyi performans sergiledi, düşmüşse fon acaba daha az mı hasar aldı sorusu olacak en fazla. Portföylerin seçimindeki, güncellemesindeki ve sonuçlarını izlemedeki zevk ve heyecan, bazen gerilim ve stres olmayacak. Paranın yarısı yöneticilerini dinamik ve hızlı bulduğum bir fonda. O kısımda olanın durumu bana hiç heyecan ve zevk vermiyor. biliyorum ki adamlar parayı iyi yönetiyor. Bilançolar iyi gelmiş, kötü gelmiş, hisse fiyatı görece iyi performans sergilemiş ya da geride kalmış, pek de konuyla ilgisi yok, fonda olunca paranız. Para kazandırıyor mu? Evet, iyi de kazandırıyor. Ama başkasının yaptığı filmi seyrediyorum. Kötü de olsa senaryosu ve yapımı bana ait olmalı diyorum, sanki bir yarımı benden koparıp almışlar gibi bu durum.

    Zaman en iyi terbiye edici derler. Kimbilir, belki doğrudur.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz



  8. KCAER'de kısa vadeli fiyat hareketleri için düşüncelerim şöyle:

    Yeşil bölge TL bazda zaten fiyatın zorlanacağı direnç bölgesi kısa vadede. İlk zirve hareketinde de destek bölgesi olarak çalışmış. Yani fiyatın dönüm noktalarından bir bölge. Aynı zamanda Fibo % 61,8 bölgesi. Fibo % 61,8 ile fibo % 50 arası fiyatı sıkıştırıyorlar. Bir de sarı çizgilerle gösterdiğim yükselen takoz durumu var fiyatın sıkıştığı bölge olarak. Sonuncusu genelde pek olumlu algılanmaz ve aşağı kırılma riskine delalet eder. Ancak ben iyimser bakıp buralardan, sarı alt trend çizgisinden güç toplayarak tekrar yukarı hareket edeceğini, bilançoyu da buna bahane edeceğini ve hem yatay direnç bölgesini, hem de yükselen takozun üst bandını yukarı kıracağını umuyorum. (Bakalım züğürt tesellisi mi olacak?)


    Bilanço ve finansal durum hakkındaki beklentilerim ise şöyle:

    1. Çeyrek bilançodaki Net Döviz Varlığı 984.440.983 TL. 31 Mart 2023 ile 30 Haziran 2023 arası ortalama döviz kuru değişimi %34,94. Eğer 1. Çeyrek bilançodaki net döviz varlıklarında bir erime olmadı ise minimum 343.963.679 TL kur farkı geliri eklenir çeyreklik net kâr kalemine. Bunun haricinde 2. Çeyrek kötü gitmiş dahi olsa en son 4 çeyreğin en kötü performansını gösteren 2022 3. Çeyreği kadar bile Net kâr gelecek olsa kur farkı etkisinden bağımsız yuvarlak 131 Milyon TL demek bu rakam, buna bir de kur farkı geliri eklerseniz 475 Milyon civarı 2. Çeyrek Net Kârı ve toplamda 650 Milyon TL civarı 6 aylık net kâr açıklanması beklenebilir. Haydi diğer çeyrekler de 3Ç ve 4Ç kötü performans ile 500 Milyon civarı 6 aylık kâr getirsin, toplamda yıllık net kâr 650 + 500 = 1.150 Milyon TL yapar. Ortalama 2024 başı şu an fiyatlandığı gibi 15 f/k ile fiyatlansa prospektif piyasa değeri 1.150 x 15 = 17.250 Milyon TL Piyasa Değeri eder ki, mevcut Piyasa Değeri olan 12.750 Milyon TL'nin yaklaşık % 35 yukarısıdır. En defansif değerleme bile 4-5 ay için % 35 yükselme potansiyeline işaret ediyor. %70'e yakın ihracaat oranı ile 3. ve 4. Çeyrek net kârları da öyle toplam 500 M gibi düşük değer geleceğini pek sanmıyorum mevcut döviz kurunu düşündüğümde, eğer dış piyasadaki talep çok azalmazsa. Yükselen kurların etkisiyle kötü bir performansla bile 500 M yerine 700 M Net kâr gelse yılın 2. yarısında bu sefer 1.350 Milyon TL yıllık net kâr demektir ve 15 f/k ile 20.250 Milyon prospektif piyasa değeri yapar, o da % 58'lik prim potansiyeline işaret eder. Teknik olarak da benim için 2024 başı için ilk hedef fibo 161,8 noktasıdır, o da kabaca 34,20 TL civarına yakın bir değerdir ve % 76 potansiyele işaret eder.

    Bunlar bakkal hesabı tahminlerdir. Ne kadar net kâr geleceğini elbette tam olarak kestirmek mümkün olmadığı gibi piyasanın kaç f/k ile fiyatlayacağı da belirsizdir. Piyasada aşırı coşku ile 20 f/k ile fiyatlanırsa başka bir sonuç doğar, piyasada bir satış dalgası yaşanır ve 10 f/k ile fiyatlanırsa başka bir sonuç doğar. O sebeple kendi hesabınızı kendiniz yapınız ve beklentinizi kendiniz oluşturunuz.

    Not: KCAER sayfasına yazdıklarımı buraya kopyaladım.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

Sayfa 139/286 İlkİlk ... 3989129137138139140141149189239 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •