Vergi kaçaklarını tespit ederken yapay zeka kullanıyorlarmış...
Tey tey tey
Bizim mahallede esnaflar çay maden suyu söylüyorlar, sohbet ediyoruz zaman zaman geçerken sesleniyorlar. Birisi yeni inşaata başlayacak, laf arasında hesap kitap yaparken söyledi (geçen sene filan) ayda 65 bin TL net karı varmış, bu sene de 150 filandır herhalde, mekanda çalışan aile bireyleri de asgari ücretli görünüyor, vergi ne diye baktım, nerdeyse zero...
3 yılda bir araba değiştiriyorlar vergi vermemek için, nasılsa işte hesabı kitabı, oradan da vuruyorlar mala. Geçen karşıdaki esnaf hayvani bir pikap almış, full donanım, dedi nasıl bak bakalım beğenecek misin, bi lastik var mübarek otoyoldaki orta bariyeri aşacak nerdeyse....Dedim hafta sonu domuz avına gidiyorsunuz sanırım arkadaşlarla. Dedi yoo, ben seviyorum böyle arabaları, ee vergiden düşünce tabi, ballı kaymaklı oluyor.
Demem o ki, bu yapay zeka, iki ayak üstüne dikilip de, Robocop gibi sokak sokak cadde cadde dolaşmadıktan gayri zor tespit eder vergi kaçağını.
Memleket ekonomisinin direk yarısı kayıt dışı...
İşsizlik verisi yanlış, istihdam verisi yanlış, enflasyon yanlış, deflatör yanlış...milyonlarca insan kayıt dışı asgari ücretin altına çalışıyor, kimisi asgari ücret görünüyor, 3-4 bin TL sini elden geri teslim ediyor. Ne olduğunu bilen yok.
Düzenin adı Kara Düzen...-mış gibi ekonominin -mış gibi borsası....ver mehteri...![]()
Yer İmleri