Şimdi burada mukayese ederken, enflasyonu yıllık ifade ediyoruz, doları da şu kadar ay sonra şu olsa enflasyon farkından dolayı diye düşünüp, bileşik faiz hesabından yürüyoruz.
Genel hatlarıyla doğru ama, eğer bu şekilde faiz arttırmaya devam ederlerse, bir yerinde bunlar eşitlenecekler, yani reel faiz getirisiyle, dolar getirisi diyelim -ki bu bir getiri değil aslında, ABD enflasyonunu da düşünerek eşitlenecekler.
Dolayısıyla illa matematik hesabıyla gidilecekse ay ay düşünmek gerek, 2024 ün ilk 4 ayı baz etkisinden dolayı enflasyon düşük gelecek deniyor bu husus bu 4 ay için reel faizi etkiler. Yani kısmen düşük gelse misal %2-3 gibi, bundan büyük aylık reel faiz için aylık >%2-3 net faiz olmalı. Net faizi yıllıklandırdığımızda bankanın sorulunca söylediği faiz nominal faiz yani 3x12=36 oluyor eşik değer. Bunun bileşik ifadesi ise (1+0,02) üzeri 12 olur.
Bu denklemde mukayese edilecek doların, bu ilk 3-4 aylık yerel seçim öncesi X fiyatı aşmaması sağlanırsa psikolojik anlamda aynı usüllerle baskılanırsa, bunu tek tek ay ay hesaplamak lazım hangi faizi baz alacaksak, o zaman bu dönem için faiz avantajlı olmuş olur.
Misal %55 veriyorlar diyelim DDKM den çıkana TL faizi teşvik için, müteakip ay da arttırdılar, %60 oldu diyelim, diyelim 6 aylık/yıllık da vade yapıyorlar bu orandan, 60/12 aylık %5 faizi aylık enflasyon geçmediği sürece seçim öncesi bu 3-4 aylık dönemde faiz karlı, seçimden önce doları çok da fazla salmazlar hesabı tutarsa tabi.
Bunu mesela Ekim'den itibaren Mart'ı da katarsanız 6 aylık dönem için hesaplayacaksınız. Mukayese edeceksiniz, kabaca reel faiz bu müteakip artışla birlikte ve yine enflasyon %8-9 lar seviyesinde değil de 2023 ün kalan ayları için önce %4-5,5 lar, 2024 ten itibaren %2-3 ler düzeyinde olursa ne olur şeklinde. Bu faize göre dolar kaçı geçerse karda/zararda oluruz. Bu DDKM den dönenlere verilen TL faizine göre başka, mevcut TL ye verilen faize göre başka çıkar. Eğer DDKM den dönenlere sadece 3 ay yüksek faiz verilirse ilk 3 ayı başka ikinci 3 ayı başka, ya da misal.
Ben kabaca böyle görüyorum durumu ama;
Doları yerel seçimden sonra, hele ki KKM/DDKM de bariz azalırsa, dış ticaret açığı baskısıyla komple salacaklarını düşündüğümden, bunun üzerinde de kademe kademe baskı olduğunu değerlendirdiğimden, nihayetinde ta ki fx piyasalara piyasa koşullarında dünya standartlarında tam bir entegrasyona kadar bunun gideceği yolu olduğunu düşündüğümde, bu dolar çok gider bence.
Eğer tam bir normalleşmeyse hedef, vurgulamak için söylüyorum, yarın KKM/DDKM cilerin tamamı, DTH ların da tamamı bozsa TL mevduata geçse, bu halkla MB arasındaki inatlaşmanın sonucu oluşan long short pozisyonu yok olsa yani, yine de dolar çok gider.
Çünkü dolar bir ekonomik rasyo parite oran, iki tarafın bastığı para miktarı oranıyla dış ticaretle borçlanma faiziyle alakalı bir mevzu. Dolar hisse senedi değil, herkesin alması satması uzun vadeli dolar trendinde sadece bir dalgalanma yaratabilir.
Amaç sonunda yabancıya orta yapmak, yani yabancı bu TL o kadar devalüe oldu o kadar devalüe oldu ki daha da düşmez deyip veya düşse de ben onu TL varlıklardan alacağım faizle (borsayla ya da) kurtarırım deyip, gözü karartıp girecek.
O yüzden, ilk başta yazdığım ayrıntıya girmem hesaplamam, Mart'tan sonra, KKM/DDKM den kurtulduktan sonra başlayacak olan faiz yukarı dolar yukarı enflasyon yukarı dolar yukarı faiz yukarı sarmalına odaklanırım, ki bu bunların hesabı Ağustos 2024 te tepeyi bulmak, ya bu iş Ağustos 2025 e sünerse, yol kazası olursa, dünyada çarşı karışırsa, 1994-2000 arası dolar rallisini inceleyin. Macera aramaya gerek yok yani bence, sis pus dağılana her şey normalleşene kadar dolarda kalırım, dolar bazlı getiri peşinde koşarım.
Bu benim görüşüm tabi, yarın bir şeyler karşılığı 50 milyar dolar gelir IMF den Dünya Bankasından ABD'den, ne bileyim boğazları açarız NATO donanmasına, ya da komple kapatırız, hibrit kompozit bir çok farklı gelecek oluşur, ne eskiye benzeyen, ne benim dediğim, tamamen kendine özgün yeni bir gelecek, bilemem.

Yer İmleri