Fed'in 25 baz puan daha faiz artırıp,politika faizini %5.75'e yükseltip orada durmasını bekliyorum.Ama Fed,piyasada bir faiz indirimi beklentisi oluştuğunda,riskli varlıklara yönelim olduğu,varlık fiyatlarının şişdiğini,şişen varlık fiyatlarından oluşan servet artışının ise tüketimi beslediğini,tüketim talebinin ise enflasyonu beslediğinin farkına vardı ve Fed başkanı Powell da 1 toplantıda bunun altını çizdi.Dolayısıyla Fed yeniden faiz artırmaya niyetli olmasa da üyeleri üzerinden sözlü iletişim yoluyla,piyasaya her an politika faizini yeniden artırabilir gibi izlenim vermeye devam edecektir.Aksi takdirde finansal koşullar endeksi sürekli gevşek kalmaya devam ediyor ve enflasyon beklentilerini kıracak parasal sıkılaşma bir türlü gerçekleşmiyor.
Ama Fed'in politika faizinden farklı olarak ABD Hazine tahvil faizlerinde %7'li rakamlar görülme ihtimali var.Çünkü hem Çin politik nedenlerden tahvil fortföyünü düzenli azaltıyor,Japonya'nın para politikasında değişiklikle japonların da portföyü azaltma ihtimali var,ayrıca Fed her ay bilançosunu 95 milyar dolar küçültüyor,itfası gelen hazine tahvillerinin yerine yenisini almıyor.Ayrıca bütçe açığını kapatmak için ABD Hazinesinin de yüklü bir borçlanma takvimi var, tahvil arzında hatırı saylı bir artış olacak,talep aynı oranda artmayacağı için tahvillerin getirisinin artarak daha çok talep çekmesi beklenebilir.Bütün bunlar ABD tahvil faizinin %7'leri görmesine neden olabilir.
Altuğ Özaslan da aşağıdaki tahmini yapmış,benim öngörülerimin de benzer şekilde olduğunu söyleyebilirim:
https://twitter.com/altugozaslan/sta...16870045806729
Yer İmleri