Artan

99,00 10 18:10
16.477,50 10 18:10
134,20 10 18:10
71,50 10 18:10
291,50 10 18:10
Artan Hisseler

Azalan

87,30 -10 18:10
512,00 -9.94 18:10
11,87 -9.94 18:10
56,95 -6.64 18:10
32,60 -6.48 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

25.705.427.996,65 18:10
25.126.837.234,00 18:10
19.159.886.780,88 18:10
15.041.630.827,90 18:10
14.530.506.819,80 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 538/583 İlkİlk ... 38438488528536537538539540548 ... SonSon
Arama sonucu : 4658 madde; 4,297 - 4,304 arası.

Konu: ISDMR - İskenderun Demir Çelik

2023 sonuna doğru olumlu birkaç rüzgâr esti;

- AB' nin Ocak-Şubat-Mart 2024 ilk çeyrek için Asya' dan ithalat kotası, yılın ilk birkaç haftasında bitecekti. Ayrıca Kızıldeniz sorunu nedeniyle navlun/teslimat sıkıntıları çıktı. Bunlara paralel avrupada hrc fiyatları artmaya başladı (ithalat yapılamayacağı için lokaller fiyat arttırdı).

- Çin, ekonomiyi rahatlatıcı bazı kararlar aldı. (piyasaya likitide pompalamak, ZK değişimi..vs)

Ben aslında 2024' te ereğli alımı yapacaktım ama bu rüzgârlara dayanamadım ve ilk parti hisse alımımı Aralık' ta yaptım.

Şu an yaşadığımız sıkıntılar;

- Avrupadaki bahsettiğim rüzgârlar kesildi. Üstüne bir de avrupada geçen yıl durdurulan/kapatılan fırınlar devreye girmeye başladı. Mal bollaşıyor.

- Çin' de de açıklanan destekler yetersiz kaldı. Piyasa daha büyük teşvik/destek bekliyor.

- Mevduat faizi ülkemizde aylık %3,5 civarında olduğu için, ereğliyi taşıdığımız her gün büyük maliyet/zarar ödüyoruz

- Bist ve hisseler coşarken, ereğlinin zarar yazması gerçekten kaldırılabilecek bir durum değil.

Eskiden enflasyon/mevduat 20 civarındayken ereğli yükselmese bile "biriktirme zamanı" diyerek alıp taşımak sorun olmuyordu. Ama şimdi gerçekten yakıcı bir taşıma maliyeti var. Hisseyi uzun zamandır taşıyan arkadaşlar zaten biliyor, yanlış anlamasınlar. Şu an ilave hisse almak ne kadar cazip emin değilim. Anti-damping bile hala açıklanmadı....

2. 2024'de 20 milyar kâr yapabilir ama Ereğli'nin hisse olarak çok tercih edilir bir hisse olacağını sanmıyorum.

Antidamping olmadı, olacak olsa Ocak'ta olurdu filmaşin ile birlikte...
    Çin'in ne olacağı belirsiz...
    Fed ancak yıl sonuna doğru düşürürse faiz düşürür...

2025 iyi bir yıl olabilir ama 2024 ü pek sanmıyorum. Yine de yarın 41 i görürse 1000 lot daha yapıştırırım.

Bence yeni alımlar sorun değil ama eldeki sermayenin erimesi sıkıntı. Yeni alımları %100 enflasyonist bir ortamda geçen seneki fiyat ile aynı fiyata alıyorsun, yani 20 liraya Ereğli alıyorsun, bir bakıma tabii..

Benim çelik sektörüne bakış açım, fiyatlamaları 3-6 ay önden yapması.

Tüm dünya FED' i bekliyor. Faizler düşmeye başlasın da, dolarlar riskli varlıklara/piyasalara aksın.
    Mart gibi faizler düşmeye başlar diyerek planlar yapılmıştı ama geçen hafta Powell amca noktayı koydu ve faiz olayı Mayıs' a kaldı.

Oradan bir gecikme yaşıyoruz.

Ayrıca Çin' den de aylardır bir müdahale bekleniyor ama Xi amca hala bir şey yapmadı. Çin, dünyaya deflasyon ihraç ediyor. Dünya için güzel bir şey ama AB-Abd bir yere kadar izin verecek (çelik, otomotiv..vs).
    Çin' in tüketime başlamasını bekliyoruz.

Oradan da bir gecikme yaşıyoruz.

Bizimkiler otomotiv için bir koruma sağladı ama çelik için hala sessiz.

2 ay önce pozitiftim ama keyfim kaçtı.

4.  Alıntı Originally Posted by KaaN- Yazıyı Oku
    Bizimkiler otomotiv için bir koruma sağladı ama çelik için hala sessiz.

2 ay önce pozitiftim ama keyfim kaçtı.
    İşte burada bir art niyet ararım ben... Bu kadar cari açığın üstüne düşülmüşken, buradan bu kadar ithalata göz yummak...

5.  Alıntı Originally Posted by KaaN- Yazıyı Oku
    2023 sonuna doğru olumlu birkaç rüzgâr esti;

-AB' nin Ocak-Şubat-Mart 2024 ilk çeyrek için Asya' dan ithalat kotası, yılın ilk birkaç haftasında bitecekti. Ayrıca Kızıldeniz sorunu nedeniyle navlun/teslimat sıkıntıları çıktı. Bunlara paralel avrupada hrc fiyatları artmaya başladı (ithalat yapılamayacağı için lokaller fiyat arttırdı).

-Çin, ekonomiyi rahatlatıcı bazı kararlar aldı. (piyasaya likitide pompalamak, ZK değişimi..vs)

Ben aslında 2024' te ereğli alımı yapacaktım ama bu rüzgârlara dayanamadım ve ilk parti hisse alımımı Aralık' ta yaptım.

Şu an yaşadığımız sıkıntılar;

-Avrupadaki bahsettiğim rüzgârlar kesildi. Üstüne bir de avrupada geçen yıl durdurulan/kapatılan fırınlar devreye girmeye başladı. Mal bollaşıyor.

-Çin' de de açıklanan destekler yetersiz kaldı. Piyasa daha büyük teşvik/destek bekliyor.

-Mevduat faizi ülkemizde aylık %3,5 civarında olduğu için, ereğliyi taşıdığımız her gün büyük maliyet/zarar ödüyoruz

-Bist ve hisseler coşarken, ereğlinin zarar yazması gerçekten kaldırılabilecek bir durum değil.

Eskiden enflasyon/mevduat 20 civarındayken ereğli yükselmese bile "biriktirme zamanı" diyerek alıp taşımak sorun olmuyordu. Ama şimdi gerçekten yakıcı bir taşıma maliyeti var. Hisseyi uzun zamandır taşıyan arkadaşlar zaten biliyor, yanlış anlamasınlar. Şu an ilave hisse almak ne kadar cazip emin değilim. Anti-damping bile hala açıklanmadı....
    Mevduat faizi ülkemizde aylık %3,5 civarında olduğu için, ereğliyi taşıdığımız her gün büyük maliyet/zarar ödüyoruz

Asıl burası fena yıpratıyor.

2 yıldır yerinde sayması tum varliklara göre değer kaybetmesi inanilir gibi değil.

Sanırım ülkemiz için en önemli sektör otomotiv.
    Hükümetler de çok seviyordur muhtemelen. Hem bol bol vergi topluyor, hem de insanlar parasını araçlara harcayıp, dolara/altına yatırmamış oluyor. İthalat da olsa sorun yok, gelsin vergiler. (giden doları kompanse edebiliyorlar)

Çelik ise kritik bir malzeme. Çoğu sektör için bir girdi kalemi. Çin' den Rusya' dan ucuz mal gelmesini sever hükümet. Hem deflasyon ithal etmiş oluyor, hem ekstra gümrük vergisini tahsil ediyor, hem de otomotiv/beyaz eşya gibi çok kritik ihracat mallarımızın girdi maliyetini azalttırıp, rekabetine destek veriyor.
    Çelik sektörü 2021' de müthiş para kazandı, devlet de "bu kadar kazandınız, yeter, kasan dolu, biraz para harca" demiş oldu.

Artık bu ortamın değişmesi gerekiyor. Tekstil ve çelik sektörü aşırı kötü durumda...

Alıntı Originally Posted by osisa Yazıyı Oku
    Mevduat faizi ülkemizde aylık %3,5 civarında olduğu için, ereğliyi taşıdığımız her gün büyük maliyet/zarar ödüyoruz

Asıl burası fena yıpratıyor.

2 yıldır yerinde sayması tum varliklara göre değer kaybetmesi inanilir gibi değil.
    Enflasyona/mevduata göre yerel fiyatlanan sektörler, sattığı mala zam yapıp tüketiciye yediriyor. Gıda, giyim, otomotiv..vs sektörlerinde olduğu gibi... Hisse yükselmeye devam etti, sorun olmadı.

Ama çelik sektörünün ekstra acı çektirme durumu var. İstediği gibi zam yapamadığı, fiyatın global belirlendiği ve dolar da baskılandığı için sıkıntı çok büyük.

Hali hazırda hisse sahipleri iki arada bir derede kalmış durumda. Atıyorum geçen sene 35 liraya hisse alanın maliyeti enflasyon dahil şu an 70 dersek. Hisse 70 lira olsa maliyeti anca kurtarır ama yüksek enflasyon devam ediyor. Maliyet artıyor.
    Ya "bıktım' deyip hisseyi satacak ya da eğer çelik sektörü döngüsünde yükseliş evresi başlayacaksa, şimdi yine alım yaparak maliyet ortalamasını aşağı çekip, döngü yükselişinde kâr etmeyi amaçlayacak. (Fedor gibi)

Ama döngü ne zaman yükseliş evresine geçecek??? Fed ve Çin bekleniyor....

Bu arada kuşlu sitede bol bol şöyle mesajlar görüyorum. Yurtdışındaki ürün fiyatları, ülkemizdeki fiyatlardan ucuz duruma gelmiş. Giyim, ayakkabı, saç kurutma makinesi gibi reel örnekler verilmiş.

Bu durumun açıklaması; TL' nin olması gerektiği yerden daha değerli olduğu olarak yorumlanıyor.
    Dolar ile ticaret yapan bizim gibi şirketler de bundan etkileniyor. Üstelik asgari ücret, işçi maaşları da dolar bazlı tarihi zirvelerde... Ama yine herkes mutsuz.

TL değersizleşsin ya da maaşlar fazla arttırıldı demiyorum tabii ki. Dolar yükselince de enflasyon olarak ödüyoruz faturayı.

Ereğli açısından değil ama genel yatırım sepetimizi nasıl oluşturmamız adına öngörü oluşturmaya çalışıyorum....

Sayfa 538/583 İlkİlk ... 38438488528536537538539540548 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •