"ABD'li tasarruf sahipleri piyasadaki yüksek seviyelere rağmen güçlü hisse senedi varlıklarını koruyor"
https://tr.investing.com/news/econom...r-93CH-2712026
Abd vatandaşlarının borsa yatırımları rekora ulaşmış
biz 47 yıllık yatırım yapmıyoruz ki en fazla 10 sene sonrasının ne olacağına bakılıyor bence. yani hocam uzun vadeli yatırıyorsanız rusya ve gazze savaşların bitimiyle ilgili bi umut olabilir, uzun vadeciler al-sat stresi yaşamamalı. kendi kararlarına uymazsan kafa karışıklığın artar kaybetmeye meyilli ruh hali oluşur. o yüzden uzun vadeciyseniz satmayın zaten.
fakat kısa vadeci her ay fon alıp satan biriyseniz (pazartesi sabah benim yapacağım gibi) AOY'da %100 stop olmanız gerekir. stop bilmeyen acemiler paçayı 1 kere sıyırsa bile uzun vadede o manteliteyle sermayeyi batırmaya mahkumdur bundan kaçmasına imkan ihtimal yok. hep aynısı olur, bekler, sabreder, döndü dönecek der, dibin dibi gelir, kayıplar %20'yi bulur, sonunda aklıyla değil can acısıyla satar halbuki o sattığı yer balinanın alıma geçtiği yerdir.
en sonunda bu borsa işleri dolandırıcılık der, mevduatçı emekli dayı kadrosuna geçiş yapar: ) çocuklarına da 18 yaşına geldimi hadi gidin asgari ücrete iş bulun der, bu hayatta ders alarak yatırım konusunda kendini geliştirmeyi bilmeyenin kaderi ve kuracağı ailenin geleceği budur.
IVY konusunda gelince BTC'den tamamen bağımsız değil %60 uyuşuyor, ama en çok BKCH kodlu etf ile uyuşuyor, orda da 44 stop seviyem. özellikle uzun vadeciler için güzel alım fırsatı verdi son 1 haftada. BTC'nin 100 bini geçeceği kesin, ne zaman geçeceği kesin değil.ben gelecek yıl diye tahmin ediyorum. insan parasının en fazla %10'unu kriptoda evladiyelik çok uzun vadeli tutmalı. 20 yıl sonra hayal bile edemeyeceğin karlar oluşabilir.
HDA ile ilgili son bilgiler (alıntı)
"Hedef Portföy'ün arbitraj fonu #HDA, geçen hafta yüzde 6'lık değer kaybı sonrası toparlanmaya çalışıyor.
Ama kayıplar derin...
Fonun toplam değeri 1 milyar 140 milyon TL'den 696 milyon TL'ye kadar geriledi.
Yatırımcı sayısı da 2.029'dan 1.522'ye düştü.
Ve evet, halen bir açıklama yapılmış değil.
Riskli fonun risksiz diye pazarlandığını da unutmamalı.
8 ve 9 şubattan sonra gübre fabrikaları tavan tavan giderken bu düşmeye başlamış, hala kimse anlamamış. VIOP da açığını kapatamamış."
Bu arada AOJ'da da bayağı bir kayıp var galiba, onunla ilgili şikayetler de yoğunlaşmaya başlamış.
Ben TEFAŞ'tan dört fon belirliyorum (en fazla bu kadara izin veriyor), fon sayfasında karşılaştırıyorum, hem kendi aralarında hem dolar altın vs'ye karşı çeşitli dönemlerde getirilerini gösteriyor. Ona göre en optimum fonu çıkarmaya çalışıyorum. Tabi bazı aksak giden yönleri oluyor; mesela bir fon üç yıldır piyasada, diğeri bir yıldır, oralarda kopukluklar oluyor ama en azından fonun genel gidişatı hakkında ipucu veriyor.
Yöneticiler konusunda; yani bu konuda nasıl bir yol izlenir tecrübeli arkadaşlar daha iyi bilir. Mesela HDA'nın yöneticisi her Cuma Bloomberg'de. Böyle bir kanala çıkan biri hakkında olumsuz şeyler (HDA gibi patlamadıkça) aklınıza gelir mi? Aksine güvenmez misiniz? Yine Gözde Kuyumcu , Hedef Portföy'de Kurumsal Satış ve İletişim Direktörü olmuş. o da Bloomberg'de sunucu muydu yorumcu muydu neydi. Ama mesela sorulara hiç cevap vermiyor, sanki böyle bir olay olmamış gibi davranıyor. Kariyerine, duruşuna bakarsanız o da çok sağlam gibi örneğin.
Fon ücretleri konusuna gelince; sadece Ak Portföy'e takıntım varSinir oluyorum, fonun sadece adını değiştiriyorlar bir de bir iki içeriğini, yönetim ücretini %2'den %2.95'e fırlatıyorlar.
Fintables fonlarla ilgili yeni özellikler eklemiş
https://fintables.com/fonlar/getiri
Yer İmleri