Originally Posted by
discretus
bu eyt filan hakikaten çok can sıktı son yıllarda, aleyhindeki söylemler yani. ama herkes yanlış yöne baktırılıyor. arada sos olarak da "eskiden 3 işçi bir emekliye bakıyordu, şimdi 1.5 tnesi 1 taneye bakıyor" filan tarzı saçmalıklar.
burası ekonomi forumu. her nesil bir öncekine bakmak için sayıca 3 kat olmak zorundaysa iş ponzi şemasıdır. sistem yanlıştır. ne olacak nufus 1 milyara mı gidecek emeklilik sistemi için.
bu tür hikayeler yalanlarla insanı uyutmak için uydurulmuş şeyler. yıllarca prim toplandıktan sonra ortaya çıkan yığından (toplu paranız) size belli bir yaştan sonra bir tutam veriyorlar aylık maaş olarak. olay budur. gerisini kullanmaya devam ediyorlar.
o para kanunen de ödeyen vatandaşın hakkı. 5510 sayılı yasanın 31. maddesini iyi okursak olay net: o para sizin paranız, 60 yaşına geldiği halde prim ve sigorta şartlarını sağlayamayan kişiler sgk'ya ödedikleri paralarını enflasyon düzeltmesi ile geri alıyor.
peki soru: siz 60' ı beklemeden şimdi bana paramı ver deseniz, emeklilik hakkından feragat ediyorum deseniz paranızı geri verir mi sgk ? hayır vermez. inanmayan sgk ya sorsun. buradan bile bu emeklilik işinden sgk nın aslında zarer etmeyeceği anlaşılır. ama işte her sene bir tiyatro oynanıyor.
Valla alıntı uzun oldu ama 2-3 gündür havanda su dövmüşüz, bir konu bu kadar güzel özetlenir.
Heleki PONZİ benzetmesi efsane, ulan benim 26 yıl 3 ay tam ödediğim primler nerede demek lâzım.
DOLAR 5 GAYME OLACAK!
Bu imza, Subat 2017 tarihine aittir!
Yer İmleri