Sayfa 2146/2460 ÝlkÝlk ... 1146164620462096213621442145214621472148215621962246 ... SonSon
Arama sonucu : 19680 madde; 17,161 - 17,168 arasý.

Konu: ...:::vobelýt:::...

  1.  Alýntý Originally Posted by deniz43 Yazýyý Oku
    https://www.bloomberg.com/news/artic...witter-markets

    Turkey Eyes Taxing Stock Gains as Part of Fiscal Tightening Push

    Türkiye, mali sýkýlaþtýrma hamlesinin bir parçasý olarak hisse senedi ve kripto varlýklara yapýlan yatýrýmlardan elde edilen gelirleri vergilendirmeyi düþünüyor.
    [/B]
    hocam siz hatýrlarsýnýz 2006 baþý yine böyle vergi muhabbeti olmuþtu- borsa kazançlarýna vergi.. verginin telaffuz edildiði an’dan itibaren borsa düþmeye baþladý, düþtü düþtü önü alýnamadý, en sonunda 10. günde maliye bakaný çýktý dedi ki- vergiyi yabancýlar için kaldýrýyoruz yerliye vergi devam.. ama sayýn bakan niye ayrýmcýlýk yerli yabancý ?? unakýtan þöyle cevap verdi -bizim halimizden biz anlarýz.. o sýra memet simsek masanýn öbür tarafýnda oturuyordu, merryl linch emea director kartvizitiyle

    unakýtan yerli yatýrýmcýya diyodu ki, vergi koysak bile ödemiyosunuz ki zaten.. yabancýyý ise zaten vergilendiremez, hissede yabancý takas saklamasý yapan bi kaç kurum var, citi deutsche bnp vs .. bunlar kurum bazýnda bildirimde bulunuyo, sen bofa satýþ emri veriyorsun, mal nerde -mal var iþte citi deutsche takaslarýnýn tamamý, virmanlý satýþ..

    þimdi vergi gelirse citi doyçe teb vs hesap bazýnda bildirimde bulunmak zorunda kalýr, böyle bi þey bütün yabancý takasý- algoritma- bofa vs cari sisteme temelden öldürücü bi darbe, devrimci bi aksiyon olurdu.. ama eminim ki, memet simsek en kýsa zamanda çýkýp borsaya vergi falan yok diyecek, kendisi zaten bütün dinamiklere masanýn her iki tarafýnda oturmuþ biri olarak hakim

    enteresan bi unsur da, haber/piyasa tepkisi, çünkü erken saatlerden itibaren bu laf biliniyordu duyulmuþtu ekrandan geçmiþti.. oysa piyasa tepkisi ismini vermek istemeyen bi batýlý haber ajansýnýn da haberi vermesinden sonra ortaya çýktý seansýn son dakkakarnda

    .. enteresan deðil mi sizce de deniz hocam ??

    ..
    Son düzenleme : Ozan Erol; 05-06-2024 saat: 00:18.

  2. Hazýrlanan Grafikler: https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...85613d-o.zr5Zq

    Tutanak toplam 106 sayfa. Merkez Bankasý Baþkanýnýn sorulara verdiði cevaplarý buraya alýntý yapacaðým. Milletvekili sorularýný eklemiyorum sadece Faik Öztrak'ýn sorularýný ekleyeceðim. Bilgilerinize.

    Esen kalýn.

    PLAN VE BÜTÇE KOMÝSYONU - KOMÝSYON TUTANAKLARI
    28. Dönem 2 Yasama Yýlý
    04.06.2024 Tarihli Toplantý



    FAÝK ÖZTRAK (Tekirdað) – Teþekkür ediyorum Sayýn Baþkan.

    Ben de sözlerime baþlarken yeni Merkez Bankasý Baþkanýna ve yönetimine baþarýlar diliyorum.

    Þimdi bazý sorular sormak istiyorum. Gayrisafi yurt içi hasýla deflatörü, ÝTO Ücretliler Geçinme Endeksi ve TÜFE arasýndaki makas 2021 Eylül ayýndan bu yana açýlýyor. TÜÝK, mahkeme kararýna raðmen enflasyon madde sepetini açýklamaktan sürekli kaçýnýyor, resmî enflasyon rakamlarýna vatandaþýn güveni kalmamýþ vaziyette. Þimdi, enflasyon hedeflemesi yapan bir Merkez Bankasý enflasyonun doðru ölçülmediði bir ülkede enflasyon hedeflerine nasýl ulaþabilir, doðru ölçülemeyen bir þey nasýl doðru yönetilebilir? Ekonomi politikalarýnda rasyonelleþmeden bahsedilecekse ilkin resmî enflasyon verileri üzerindeki kuþkularýn kaldýrýlmasý gerekmez mi? Enflasyon verilerine güveni nasýl arttýracaksýnýz, bu konuda nasýl bir strateji izleyeceksiniz?

    Bu yýlýn ilk 5 ayýnda kur korumalý mevduatýn Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasýna yol açtýðý zararý ne kadar oldu? Ýlk 5 ayda kur korumalý mevduattan çýkýþ kaç dolar oldu? Kur korumalý mevduat için vergi istisnalarý baþta olmak üzere verilen tatlandýrýcýlarýn ne zaman kaldýrýlmasý gerektiðini düþünüyorsunuz? Hükûmet ve Merkez Bankasý enflasyonun en önemli belirleyicilerinden birinin asgari ücret olduðunu söylüyor ýsrarla oysa bugün dünyada uluslararasý kuruluþlar ve merkez bankalarý “satýcýlarýn enflasyonu” “fýrsatçýflasyon” gibi kavramlarý tartýþmaya baþladý. Bu konuda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasýnýn hiçbir çalýþmasýný duymadýk; neden sessiz kalýyorsunuz? Sayýn Þimþek enflasyonun þok öncesi seviyeye dönmesinin üç dört yýl alacaðýný söyledi oysa Türkiye 2001’de Güçlü Ekonomiye Geçiþ Programý’yla bir yýl içerisinde enflasyonu önceki yýlýn yarýsýnýn altýna indirmeyi baþarmýþtý; bu konuda sizin görüþünüz nedir?

    Mayýs ayýnda aylýk enflasyondaki rekor artýþ dikkate alýndýðýnda çok umut baðlanan baz etkisine raðmen 2024 için açýklanan enflasyon hedefinin üst bandý bile ekonomi çevrelerinde inandýrýcý bulunmamaya baþladý. Bu konuda ne yapmayý düþünüyorsunuz?

    Kura aþýrý yaslanan bir dezenflasyon stratejisinin iç talep çok radikal bir þekilde baskýlanmadýkça, kýsa vadede verimliliði artýracak bir dönüþüm de yokken ithalatý özendireceði, ihracatý sekteye uðratacaðý ve yüksek faizle birlikte “carry trade” yoluyla yurt dýþýna dövizle çok yüksek bir kâr transferine neden olacaðý ve bunun döviz dengesini bozacaðý, borçlanma ihtiyacýný artýracaðý bilinen, daha önce de yaþadýðýmýz bir gerçek. Ekonomi yönetimi olarak Türk lirasýnýn reel olarak deðer kazanmasýný, çok hýzlý deðer kazanmasýný uyum stratejinizin sürdürülebilirliði açýsýndan risk olarak görüyor musunuz?

    Politikalarýnýzýn emek ve sermaye verimliliði dýþýnda toplam verimlilikte hýzlý bir artýþý desteklediðini düþünüyor musunuz?

    Reel efektif kurun artýþýnýn önüne nasýl geçeceksiniz?

    Seçim sonrasýnda rezervlerin seviyesi döviz alýmlarýna imkân verdi, peki, rezerv biriktirmenin enflasyon üzerindeki etkisini sterilize etmenin güçleþtiði bir noktada sermaye hareketlerini nasýl yönetmeyi planlýyorsunuz?

    .
    .
    .
    .
    .

    TÜRKÝYE CUMHURÝYET MERKEZ BANKASI BAÞKANI FATÝH KARAHAN – Teþekkür ederim öncelikle.

    Sayýn Baþkan, deðerli milletvekilleri; güzel dilekleriniz için önce bir teþekkür edeyim. Daha sonra da tecrübelerinizi, bilgilerinizi bizimle paylaþtýðýnýz için teþekkür ederim.

    Tavsiyeler oldu, sorular oldu, eleþtiriler oldu, hepsini ciddiye alýyoruz. Bazý konularda birden fazla soru geldi, bunlarý birleþtirerek yanýt vermeye gayret edeceðim. Bazý konularda teknik detaylar da vererek cevaplayacaðým. Öncelikle ana baþlýklardan cevaplayacaðým, kalan vaktimizde diðer sorulara döneceðim. Vakit yetmemesi hâlinde yazýlý olarak da sorularýnýza teker teker dönüþ yapacaðýz ama daha rahat bir ortamda da konuþmak isterseniz Merkez Bankamýza da bekleriz, çay, kahve eþliðinde daha rahat görüþebiliriz.

    BAÞKAN MEHMET MUÞ – Teþekkür ediyoruz, biz davetleri genelde kaçýrmayýz Komisyon olarak.

    TÜRKÝYE CUMHURÝYET MERKEZ BANKASI BAÞKANI FATÝH KARAHAN – Yemek ikram edemiyoruz çünkü tasarruf tedbiri var ama çay, kahve…

    BAÞKAN MEHMET MUÞ – Biz yemeðimizi alýr geliriz, hiç sorun yok.

    TÜRKÝYE CUMHURÝYET MERKEZ BANKASI BAÞKANI FATÝH KARAHAN – Öncelikle, öne çýkan birkaç konu var, oradan baþlayacaðým. Dezenflasyon programýyla ilgili olarak bunun “carry” odaklý, sýcak parayý çekerek olduðu yönünde çok fazla kiþi görüþ bildirdi, o konuda onu bir netleþtirmek istiyorum. Bizim enflasyonla mücadele programýmýz “carry trade” üzerinden, sýcak para üzerinden deðil kesinlikle; talep üzerinden, talebi kontrol ederek enflasyonu düþürme amaçlý, bununla birlikte, enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranýþlarýndaki -birçoðunuzun da öne çýkarmýþ olduðu- bozukluklarý düzeltme amaçlý.

    Bu beklentilerde ve fiyatlama davranýþlarýnda düzelme oldukça ithalat da normalleþecek, zaten -bunun öncü sinyallerini, aslýnda öncü sinyal de deðil- geçen seneden bu yana oldukça ciddi bir toparlanma gördük. Bununla birlikte cari açýkta kalýcý bir iyileþme olacak, zaten bunun olduðunu görüyoruz. Geçen sene bu dönemde cari açýk 60 milyar dolarken þu anda 30 milyar dolar seviyesine geldi. Bunu daha makul seviyelere kalýcý bir þekilde çekmek de istiyoruz, politikalarýmýzýn böyle bir sonucu da olacaðýný düþünüyoruz açýkçasý. Tabii ki bunu yaparken para politikasýnýn ana enstrümaný politika faizidir.

    Bu, dünyanýn her yerinde politika faiziyle yapýlýr, biz de benzer bir program iþliyoruz ama bunun yan etkisi oluyor. Faiz arttýkça tabii ki daha cazip hâle geliyor, birtakým sermaye akýmlarý olabiliyor. Þimdi, bu çerçevede, son bir-bir buçuk ayda rezervlerde yaþadýðýmýz iyileþmeye bakarsak bunun üçte 1’inin yurt dýþý kaynaklý olduðunu görüyoruz; üçte 1’i yani geri kalan üçte 1 pay daha bireysellerden kaynaklanýyor, bireysellerin döviz mevduatlardan Türk lirasý mevduata dönmesinden kaynaklý; geri kalan üçte 1 de tüzel kiþilerden yani kurumsallardan, ihracat gelirleri ve iþte, kurumlarýmýzýn benzer þekilde Türk lirasýna dönmesi. Yurt dýþýndan gelen bu kaleme baktýðýmýzda, üçte 1’in hepsi off-shore kaynaklý, faiz farkýndan faydalanma amacýyla gelmiþ para deðil. Yani üçte 1’i yurt dýþýndan geliyor, o üçte 1’in de yarýsý “carry trade” diye nitelendirebileceðimiz bir kýsýmdan geliyor, geri kalan yarýsý aðýrlýklý olarak hazine bonolarýna, DÝBS’lere gelen bir para.

    BAÞKAN MEHMET MUÞ – Sayýn Baþkan, miktar olarak nedir bu “üçte 1” diye böldüðünüz, 150 milyar dolar mý yaklaþýk?

    TÜRKÝYE CUMHURÝYET MERKEZ BANKASI BAÞKANI FATÝH KARAHAN – Þu anda 65 milyar dolar civarý bir düzelme olduðunu düþünürsek 20 milyar dolarýn biraz üzerinde, onun da yarýsý, iþte, 10 milyar dolar gibi bir “carry trade” oluyor.

    RAHMÝ AÞKIN TÜRELÝ (Ýzmir) – Bu son iki aydaki ama…

    TÜRKÝYE CUMHURÝYET MERKEZ BANKASI BAÞKANI FATÝH KARAHAN – Yani seçimden sonrayý milat alalým.

    RAHMÝ AÞKIN TÜRELÝ (Ýzmir) – Bir yýl oldu yani o rakam 65 mi son bir yýldaki?

    TÜRKÝYE CUMHURÝYET MERKEZ BANKASI BAÞKANI FATÝH KARAHAN – Öncesinde daha azdý zaten. Sermaye akýmlarýnýn çok büyük kýsmý þu son bir ayda geldi. Dolayýsýyla, daha uzun sürede bakacak olursak oran olarak daha da düþüktür bu. Yani þu anda sermaye akýmlarýnýn çok büyük bir risk oluþturduðunu düþünmüyoruz ama bu dikkatle deðerlendirilmesi gereken bir konu, bu konuda size katýlýyorum. Bunun çok yüksek olmasý da arzu edilen bir þey deðil, programýmýz da kesinlikle bunun üzerinden yürümüyor. Zaten Türkiye'nin cari açýkta bir finansman problemi kesinlikle yok, bunu çok net söyleyeyim. Yani bizim sýcak paraya bu þekilde, bu anlamda ihtiyacýmýz yok ama dediðimiz gibi, talebi soðutmak için, beklentileri düzeltmek için, fiyatlama davranýþlarýndaki bozulmayý düzeltmemiz için yapmamýz gereken faiz artýþýnýn yan etkisi olarak sermaye artýþý da geliyor. Diðer ülkelerin tecrübelerine baktýðýmýzda da bu þekilde oluyor. Ýlk baþta bir miktar “sýcak para” diye niteleyebileceðimiz “carry” kaynaklý gelen para, daha sonra, enflasyon düþtükçe, enflasyonun düþeceðine olan inanç pekiþtikçe daha çok bonolara kayýyor ve ondan sonra da enflasyon düþtüðünde ve öngörülebilirlik arttýðýnda daha çok doðrudan dýþ yatýrým olarak da geliyor. Bu bir süreçtir, bizde de bu þekilde, saðlýklý olarak gerçekleþmektedir ama önemli olan, sadece rezervde iyileþme deðildir, bu konuda haklýsýnýz; enflasyonun düþmesi, kalýcý bir þekilde tek hanelere inmesi, hatta daha sonra da yüzde 5’e inmesi kalýcý baþarý için -geçici deðil- hem cari açýkta hem rezervlerde hem yatýrýmlarda oldukça kritiktir. Bunu söylemiþ olayým.

    Þimdi sorulara teker teker geçeceðim, dediðim gibi, hepsine cevap vermeye çalýþacaðým süre yettiði kadarýyla. Yýl sonu hedefi; Sayýn Özlale, siz söylemiþtiniz ama baþka söyleyenler de oldu bunun makul bir hedef olmadýðý noktasýnda. Biz hedefleri yaparken ne yapýyoruz? Hedefleri belirlerken… Sizin de övdüðünüz gibi çok kaliteli bir araþtýrma departmanýmýz var, gerçekten Türkiye'nin en iyi araþtýrmacýlarýnýn bizde olduðunu gururla söyleyebilirim. Burada ciddi teknik analizler yapýlýyor, talebin seviyesi nedir, politika duruþumuz ne olacak, enerji fiyatlarý -yani emtia fiyatlarý diyelim daha genel olarak- ne yönde seyredecek, piyasa bu konuda ne düþünüyor, küresel görünüm nedir, yönetilen/yönlendirilen fiyatlarda zamlar ne þekilde olacak, vergiler vesaire bu gibi birçok varsayýmýn girdiði bir modelimiz var, aslýnda birden fazla çalýþmamýz var. Bunlar ýþýðýnda biz bir…

    TAHSÝN OCAKLI (Rize) – Yeni ekip mi bu yoksa eski arkadaþlar mý?

    TÜRKÝYE CUMHURÝYET MERKEZ BANKASI BAÞKANI FATÝH KARAHAN – Eskiden beri yapýlan bu ama ben kendi dönemim adýna konuþabilirim. Bunun neticesinde bir enflasyon görünümü ortaya çýkýyor. Tek bir sayý da deðil, o nedenle 38 diyoruz ama etrafýnda bir bant var. Neden? Çünkü birtakým varsayýmlar var, bu varsayýmlar farklý gerçekleþirse o bant içinde farklý yerlere gidebilir. Bizim varsayýmlarýmýzdan çok farklý gerçekleþirse daha üzerinde de olabilir ve þu anda risklere baktýðýmýzda, net söylemek gerekirse yukarý yönlü risklerin daha aðýr bastýðýný görüyoruz, bunu da zaten iletiþimimizde çeþitli kez kullandýk, net bir þekilde açýkladýk. Dolayýsýyla, hedefimizin þu anda gerçekçi olduðunu düþünüyoruz, bununla birlikte, her gelen veriyle birlikte tekrar gözden geçiriyoruz.

    ÜMÝT ÖZLALE (Ýzmir) – Hedef deðil, tahmin.

    TÜRKÝYE CUMHURÝYET MERKEZ BANKASI BAÞKANI FATÝH KARAHAN – Hedef ve tahmin.
    Yüzde 5’ten uzak olduðumuz için þu anda ara hedef yapmamýz gerekiyor, ara hedef çerçevesinde politika duruþumuzu belirliyoruz.

    TAHSÝN OCAKLI (Rize) – Ama Sayýn Baþkan, ekip yeni deðilse, eskiden beri varsa daha önce bu tahminlerde yanýlma olduðu için endiþelerimiz var.

    TÜRKÝYE CUMHURÝYET MERKEZ BANKASI BAÞKANI FATÝH KARAHAN – O, önceki kurulun kararý yani tahminler ve hedefler, son verilen tahmin kurulun -sonuçta araþtýrma yapýlýyor- iradesinde ama benden önceki dönemle ilgili ben bilgi sahibi de deðilim, bir þey söylemeyi de zaten doðru bulmuyorum.

    TÜÝK’le ilgili epey bir soru geldi. TÜÝK, EUROSTAT’ýn koymuþ olduðu uluslararasý standartlara uygun olarak hareket ediyor, bir kere, metodolojisi çok net, diðer uluslararasý kurumlardan farklý deðil; çok kapsamlý, birçok üründe çok detaylý fiyat topluyor ve gerçekten, dediðim gibi, birçok kurumla uluslararasý açýdan tutarlý þekilde verileri açýklýyor.

    Bir de bizim verilerimizle ilgili bir soru olmuþtu. Biz de TCMB bünyesinde piyasadan fiyat topluyoruz ve diðer varsayýmlarla birleþtirerek belli tahminlerde bulunuyoruz, TÜÝK daha güvenilir bize göre ama bu bize ay içinde bir fikir edinme fýrsatý veriyor bir öncü veri olarak. Genel olarak bizim dönemimizde bizim verilerimiz ile TÜÝK’in verilerinin tutarlý olduðunu düþünüyoruz. Hatta, farklýlýk olduðu durumda genelde yukarý yönlü farklýlýk oluyor yani TÜÝK’in açýkladýðý aylýk verilerin bizim kendi topladýðýmýz verilerden daha yüksek olduðunu daha çok görüyoruz, onu söyleyeyim ama ortalamada benzer þekilde. Dolayýsýyla, para politikasý kararlarýmýzý alýrken de resmî enflasyon verilerini dikkate alýyoruz. Bununla birlikte, tabii ki ÝTO’nun verileri de kýymetli. O tabii kapsam olarak biraz daha farklý, Ýstanbul odaklý, bir de metodoloji olarak TÜÝK’ten farklýlýklarý var, bu nedenle, aylýk bazda ya da birkaç aylýk bazda farklýlýklarý olabiliyor ama onun verilerini de son derece kýymetli buluyoruz ve deðerlendirirken dikkate alýyoruz.

    Performansla ilgili birkaç soru olmuþtu, onu da söyleyeyim. Siz de söylediniz ama tekrar vurgulamak istiyorum: Bir kere, Baþkan, Baþkan Yardýmcýlarý, Denetleme Kurulu üyeleri, Banka Meclisi üyeleri, Para Politikasý Kurulu üyeleri performans tazminatý ödemesi almýyor, böyle bir þey söz konusu deðil. Bu performans ödemesi, çalýþanlarýn bireysel performansýný teþvik etme amacýyla kullanýlan bir sistem, 1980’lerden beri uygulanýyor, yeni bir uygulama deðil yani kýrk yýldan fazla bir geçmiþi var. 2023 yýlýna iliþkin de sorunuz olmuþtu. Bir kere, her çalýþanýmýza vermedik, onu sormuþtunuz, net olarak söylemiþ olayým. Performansa göre, yüzdelik dilimlere göre ödemeler yapýldý, 1 ila 2 maaþ arasýnda tazminat ödemesi yapýldý, bunu da açýklamýþ olayým. Bu da uluslararasý uygulamalarla tutarlý, diðer merkez bankalarýnda da -ben de FED’de çalýþmýþtým- benzer þekilde sene baþýnda performans hedefleri belirlenir, sene sonunda da performansa göre bu uygulanýr.

    TAHSÝN OCAKLI (Rize) – Toplam ne kadar ödendi, rakam verebilir misiniz?

    TÜRKÝYE CUMHURÝYET MERKEZ BANKASI BAÞKANI FATÝH KARAHAN – 1 ila 2 maaþ yani o herkesin maaþýna göre deðiþiyor.

    TAHSÝN OCAKLI (Rize) – Onu þu anda bilmiyorum, ona daha sonra dönebiliriz, yazýlý olarak iletebiliriz.

    TÜRKÝYE CUMHURÝYET MERKEZ BANKASI BAÞKANI FATÝH KARAHAN - “Döviz kýtlýðý vardý, þimdi döviz bolluðu var, bunun temeli faiz artýþýdýr, sýcak paraya dayalý bir modeldir.” Sayýn Türeli söylemiþti. Bunu da ilk baþta açýkladým, program, kesinlikle talebi düþürme ve bunun üzerinden, talepte dengelenme, büyümede dengelenme üzerinden enflasyonla mücadele programýdýr, para politikasý ayaðýndan bahsediyorum. Ama bununla birlikte, bunun gerektirdiði sýký para politikasý neticesinde yabancý yatýrýmcýnýn Türkiye’ye olan güveni artmaktadýr; dediðim gibi, bununla birlikte sermaye akýmlarý da baþlamýþtýr. Ama tekrar söyleyeyim: Önemli bir birimi “sýcak para” olarak nitelendirilecek düzeyde deðildir, uzun vadeli portföy yatýrýmlarý da vardýr; dediðim gibi, bu üçte 1’in yarýsý “carry” olarak nitelendirilirse yarýsý da bono tarzýnda enstrümanlara yatýrým olarak gerçekleþmiþtir. Buradaki sayýlarý zaten sunumda söylemiþtim, tekrar etmeyeyim.

    Bankalarýn döviz kredisi vermesinin sýnýrlanmasý. Bunu yakýn zamanda yaptýk, bununla ilgili birkaç soru olmuþtu, “Bunun nedeni ‘carry trade.’” diyen oldu, baþka þey diyen oldu. Tabii, biz politikamýzda faiz artýrýmý yapýyoruz ama bununla birlikte aktarým mekanizmasýný desteklemek için ilave adýmlarla bunu destekliyoruz. Türk lirasý kredilere zaten büyüme limiti vardý, yakýn dönemde yabancý para kredisi çok artmýþtý, yüzde 4 civarýndaydý sanýrým son ayda, biz önlem aldýðýmýzda yüzde 3,5 civarýndaydý ama ayý yüzde 4’le bitirdi. Bu, enflasyon programý açýsýndan bir problem, sonuçta, kredi büyümesi talebi destekleyen bir þey. Tabii, bunun birçok sebebi var, kurun daha stabil olmasý yabancý para kredi iþtahýný artýrýyor ve Türk lirasý kredilerin faizinin artmýþ olmasý iþtahý artýrýyor. Biz bunu sýnýrlama amacýyla yüzde 2 limit getirdik.

    “Yüzde 2’yi aþan bankalara ne oluyor?” diye sormuþtunuz. Bu yeni geldi, dönem henüz tamamlanmadý ama dönemde aþan olursa zorunlu karþýlýk tesis etmeleri gerekiyor. Aynen Türk lirasý kredi büyümesinde yaptýðýmýz gibi yabancý parada da ayný þekilde iþleyecek ve kesinlikle, bunu aþan her banka bir miktarý bir yýl bloke olacak þekilde bizde zorunlu karþýlýk tesis ediyor.

    Ýhracatçýlara getirilen yüzde 40 döviz satýþýyla ilgili bir soru gelmiþti. Bildiðiniz gibi, ihracat bedellerinin yüzde 40’ýnýn belli bir süre içinde -sanýrým, altý ay olmasý lazým- Merkez Bankasýna satýlmasý gerekiyor, bu da dövizi ülke ekonomisine kazandýrma amacýyla yapýlmýþ. Þu anda bu uygulamanýn devam edeceðini öngörüyoruz fakat oran konusunda bir deðerlendirme yapabiliriz. Rezerv pozisyonumuz güçlendikçe, enflasyonun düþeceðine olan inanç arttýkça ve piyasa koþullarýnýn el verdiðini düþündüðümüz müddetçe bunu yeniden gündeme getirebiliriz, yüzde 40’ý deðerlendirebiliriz.

    Kripto varlýklarla ilgili bir soru vardý bu kanunda aktif rol alýp almadýðýmýzla ilgili: “Kripto düzenlemesi geçerliliðini sürdürecek mi?” Þimdi, burada kripto varlýklarýn ortaya çýkýþýndan bu yana farklý kurumlarca çeþitli duyurular yapýldý, MASAK ve bankamýzca da kripto varlýklara iliþkin düzenleyici adýmlar atmýþtýk, zaten siz de söylediniz. Diðer taraftan, kripto varlýklara iliþkin hizmetler ve iþlemler ile genel hususlara dair düzenlemelerin deðerlendirilmesi çalýþmalarý Hazine ve Maliye Bakanlýðýnýn koordinasyonuyla ve ilgili kurumlarýn da katýlýmýyla yürütülmüþtü. Bunun da bir kanun taslaðý hazýrlandý ve Meclise sunuldu. Bu taslakta ilgili kurumlarýn kendi yetki alanlarýnda gerekli düzenlemeleri yapacaðý bir yaklaþým belirlendi. Bankamýzca 2021 yýlýnda çýkarýlan bu sizin bahsettiðiniz yönetmelik ülkemizde bu alanda yapýlan ilk düzenleme. Yönetmelikte kripto varlýklarýn ödemelerde kullanýlmamasý, ödeme ve elektronik para kuruluþlarý tarafýndan kripto varlýk platformlarýna fon aktarýlmamasý yani bunun önüne geçilmesi amaçlanmýþtý. Merkez Bankasý olarak bizi ilgilendiren ödemeler ekosistemine dair katkýlarýmýz, o hususlar; bu konuda da biz zaten katkýlarýmýzý yaptýk ve yapmaya da devam edeceðiz bu çalýþmalar süresince.

    RAHMÝ AÞKIN TÜRELÝ (Ýzmir) – Yönetmelik devam edecek mi etmeyecek mi?

    TÜRKÝYE CUMHURÝYET MERKEZ BANKASI BAÞKANI FATÝH KARAHAN – Yani yasa çýktýktan sonra onu tekrar deðerlendirebiliriz, bizim yetkimizde olacak. Dolayýsýyla henüz bir…

    RAHMÝ AÞKIN TÜRELÝ (Ýzmir) – Çünkü “Ödeme olarak kullanýlmaz.” dediniz, onun için yani yeni bir sistem geliyor.

    TÜRKÝYE CUMHURÝYET MERKEZ BANKASI BAÞKANI FATÝH KARAHAN – Þu anda farklý bir deðerlendirmemiz yok. “Faiz 8,5’a inmiþti, neden yüzde 50'ye çýkardýnýz?” Siz mi sormuþtunuz, onu hatýrlayamadým, birkaç kere…

    RAHMÝ AÞKIN TÜRELÝ (Ýzmir) – Ben sordum yani 8,5’a indiren de sizsiniz, 50’ye çýkaran da…
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .

    Açýklamalarýna sonra devam edeceðim. Sayfa sayýsý fazla olduðu için ilk seferde yüklenme yapmak istemiyorum. Tarihe not düþmek adýna, konuþmalarý olduðu gibi aktarýyorum.

    Saygýlar.

  3. #17163
     Alýntý Originally Posted by Ozan Erol Yazýyý Oku
    hocam siz hatýrlarsýnýz 2006 baþý yine böyle vergi muhabbeti olmuþtu- borsa kazançlarýna vergi.. verginin telaffuz edildiði an’dan itibaren borsa düþmeye baþladý, düþtü düþtü önü alýnamadý, en sonunda 10. günde maliye bakaný çýktý dedi ki- vergiyi yabancýlar için kaldýrýyoruz yerliye vergi devam.. ama sayýn bakan niye ayrýmcýlýk yerli yabancý ?? unakýtan þöyle cevap verdi -bizim halimizden biz anlarýz.. o sýra memet simsek masanýn öbür tarafýnda oturuyordu, merryl linch emea director kartvizitiyle

    unakýtan yerli yatýrýmcýya diyodu ki, vergi koysak bile ödemiyosunuz ki zaten.. yabancýyý ise zaten vergilendiremez, hissede yabancý takas saklamasý yapan bi kaç kurum var, citi deutsche bnp vs .. bunlar kurum bazýnda bildirimde bulunuyo, sen bofa satýþ emri veriyorsun, mal nerde -mal var iþte citi deutsche takaslarýnýn tamamý, virmanlý satýþ..

    þimdi vergi gelirse citi doyçe teb vs hesap bazýnda bildirimde bulunmak zorunda kalýr, böyle bi þey bütün yabancý takasý- algoritma- bofa vs cari sisteme temelden öldürücü bi darbe, devrimci bi aksiyon olurdu.. ama eminim ki, memet simsek en kýsa zamanda çýkýp borsaya vergi falan yok diyecek, kendisi zaten bütün dinamiklere masanýn her iki tarafýnda oturmuþ biri olarak hakim

    enteresan bi unsur da, haber/piyasa tepkisi, çünkü erken saatlerden itibaren bu laf biliniyordu duyulmuþtu ekrandan geçmiþti.. oysa piyasa tepkisi ismini vermek istemeyen bi batýlý haber ajansýnýn da haberi vermesinden sonra ortaya çýktý seansýn son dakkakarnda

    .. enteresan deðil mi sizce de deniz hocam ??

    ..
    Evet enterasan.Bence ekonomi yönetimi bugün borsanýn nasýl bir tepki vereceðini bekleyecektir.Eðer borsa çok sert bir tepki verirse,Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkanlýðý'ndan haber ile ilgili bir yalanlama gelir.Sonra da borsa da ertesi gün kayýplarýný geri alýr.Ama borsada küçük düþüþler olursa,bu zaten bekledikleri ve istedikleri bir durum,kararlarýnýn yönünü deðiþtirmeyecektir.Tepkinin dozuna göre ;vergi daha düþük oranlý,beyanname vermek yerine stopaj kesintisi þeklinde de, nihai hale getirilebilir.
    Son düzenleme : deniz43; 05-06-2024 saat: 05:07.

  4. #17164
    Wednesday June 05 2024 Actual Previous Consensus
    04:45 AM
    CN
    Caixin Services PMI MAY 54.0
    52.5 52.6
    04:45 AM
    CN
    Caixin Composite PMI MAY 54.1
    52.8

    Piyasa beklentilerinden daha iyi.

  5. Borsada vergi zaten var. Yapýlan iþlemlerden ayrý, temettüden ayrý, takastan ayrý alýnan 40 çeþit farklý kesinti ve vergi var. Zaten henüz geliþmemiþ sürekli tökezleyen bir kurum borsamýz ve konut, döviz, altýn gibi aslýnda yatýrým aracý olmayan þeylere karþý yegane yurt içi alternatif de borsa, o da kör topal gidiyor. kýrk çeþit dolandýrýcýnýn 80 çeþit riskin tahakkümü varken yenisine gerek yok.

  6. #17166
    https://www.bloomberght.com/hissede-...oktada-2354298

    Hissede alým-satým üzerinden iþlem vergisi çalýþmasý nihai noktada


    Vergi dairesine menkul sermaye iradý vergisi için beyanname vermek þeklinde deðil,"Hissede alým-satým üzerinden iþlem vergisi " düþünülüyormuþ.

  7. #17167
     Alýntý Originally Posted by deniz43 Yazýyý Oku
    https://www.bloomberght.com/hissede-...oktada-2354298

    Hissede alým-satým üzerinden iþlem vergisi çalýþmasý nihai noktada


    Vergi dairesine beyanname vermek þeklinde deðil,"Hissede alým-satým üzerinden iþlem vergisi " düþünülüyormuþ.
    Alým satým üzerinden vergi alýnýrsa, zarar ederek satýlanlar da vergi ödemiþ olacak.
    Kazanç durumuna elde edilen kazanç üzerinden vergi alýnmasý daha mantýklý.
    Ancak bunun takibi zor olacaðý için iþlem bazlý vergi alacaklar demek ki.

  8.  Alýntý Originally Posted by EGEDUK Yazýyý Oku
    Alým satým üzerinden vergi alýnýrsa, zarar ederek satýlanlar da vergi ödemiþ olacak.
    Kazanç durumuna elde edilen kazanç üzerinden vergi alýnmasý daha mantýklý.
    Ancak bunun takibi zor olacaðý için iþlem bazlý vergi alacaklar demek ki.
    Hocam 3-5 satýr koda bakar. Kar edilen iþlem ayrýlarak vergi alýnabilir.

Sayfa 2146/2460 ÝlkÝlk ... 1146164620462096213621442145214621472148215621962246 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

  • Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •