Hem doğru hem yanlışGeriye dönük bakarsan, geçen sene gidenlerin hepsini elimden çıkarıp 38'den ereğli alsaydım tabiki ciddi kar ederdim. Ama işin içine psikoloji girince bu zorlaşıyor. 200küsür aldığım ttrak 1000liraya yakın. Bu uzun bir oyun gibi benim için. Amaç potansiyeli olan, iyi şirketlerdeki payımı artırmak. Sattım Ttrak 1300 oldu, o noktadan almak o kadar kolay olmuyor. Çünkü 1300 alırsın sonra 700 olur. Alırken düşünüyorsun bunu beklesemmi düşermi çıkarmı
Ama 200 lira aldığın kağıdı elinde tutabilmek çok daha kolay. Düşse ne olur diyorsun çünkü artık. Ne kadar adrenalinden, stresten uzak olursan o kadar iyi borsada bence. Yanlış kararlar verme riskin azalır. Kendime eleştirim en azından gidenlerin %10'u gibi bir kısmını kaydırabilirdim daha potansiyeli olan hisselere az bir risk alıp. Bir de örnek olarak portföyüm de aslında Mavi de vardı ve ben gitti diye sattım onu ahaha. Sonra bir kat daha gitti ve ben bu hisseyi şu anda almıyorum. Tamamen psikoloji.
Güvendiğin tek kağıda basmak benim için daha mantıklı. Lazım olmayan paranla tabiki (acil ihtiyacınını olmadığı)
4-5 senede bir sağlam tahtalarda gezeceksin abicim. Şişe, Erdemir, Thy vs... ben bekleyip kaybeden görmedim. Kendimden bileyoro [emoji23]
Yetede [emoji3059]
Sent from my SM-A536B using Tapatalk
Hem de nasıl, ben de olayı anlamadan önce böyle düşünüyordum.
Buradaki olay micro management. Yani bekleyebilme kapasitesi.
Düşen hissede ne kadar bekleyebilirsin mesela? 10 sene boyunca düşen hisseyi elinde tuttuktan sonra çıkmaya başladığında kaçtan satacağın belli mi? Planın var mı? Hisseye girerken paranın yüzde kaçını riske ettin? Portföy yönetimi bambaşka bir olay.
Dışarıdan bakan iş bilmezler bisti bile tüm getiri ile değil kuru endeks performansı ile değerlendiriyorlar.
23 senedir borsadayım abi, 27 senedir de kendi mekanımı işletiyorum, az buçuk micro management geçmişim var şükür, e az da birikmişim hamdolsun.
Sen beni yanlış anladın galiba, vadeleri ve beklenecek tarz kağıtları yazdım.
Madem portföy işletiyoruz diyelim, yatırım tavsiyesi olmadan 4 kağıt ismi ver de Allah nasib eder de buralarda olursak 3-4 sene sonra, diyelim sen büyük managersın.
Sanal portföyden bahsettim bu arada, saygılar [emoji6]
Sent from my SM-A536B using Tapatalk
Micro management iyi bir şey değil. Bunda tecrübem var demek garip geldi. Başka bir terimle mi karıştırdiniz acaba?
Micromanagement bekleyebilme kapasitesi falan değil tam tersine beraber çalıştığı insanları iş konusunda darlamak, baskı yapmak, onları sürekli kontrol altında tutmak.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Micromanagement
Portföydeki hisseleri uygun yerlerde ağırlığını azaltıp, arttırarak portföy dengeleme işlemi olarak tarif etmek istedim aslında ama telefondan yazdığım için fazla ayrıntılı yazamadım.
30-40 tane hisseyi manage ediyorsan ve toplam tutar hatırı derecede büyük ise hiçbir pozisyondan zırt diye çıkılmaz, zart diye girilmez.
Mikro manage etmek gerekir. Bunun için de zaman gerekir. Portföy yönetimi tam olarak budur.
Yer İmleri