
Originally Posted by
deniz43
Merkez bankası ne diyor:
"Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. "
Merkez bankalarının para politikaları esas olarak talep enflasyonu üzerinde etkilidir.petrol,doğal gaz,elektrik,demir çelik,bakır vs... fiyatı arttığı zaman maliyet enflasyonuna ,para politikasının etkisi sınırlıdır.
Ama hizmet enflasyonu yani kendi sattığı malın ve hizmetin fiyatını belirleyen;hekim,elektrikçi,tesisatçı,bahçıvan,kua för,berber,restoran,otel,kafe vs.. hizmet sektöründe para politikası ,-eğer yeterince sıkılıkta uygulanırsa- çok etkilidir.Hizmet sektöründekiler fiyatı ne kadar artırırlarsa artırsınlar,satış cirolarında bir azalma olmuyorsa fiyat artırmaya karlarını maksimize etmeye devam ederler.Ne zaman ki bir fiyat seviyesinde talep durur,orada fiyat artışları da orada durur.Ama bunun için, para politikasının yeterli sıkılıkta olması,piyasada likidite sıkıntısı darlığı olması gerekir,o zaman fiyat artışları bir yana fiyat düşüşleri de görmeye başlarız.
Merkez bankasının bu karar metni para politikasındaki başarısızlığının itirafı,para politikasının iflası olmuş oluyor.
Bir diğer konu piyasada ,üretimde,dağıtım kanallarında büyük bir tekelleşme,kartelleşme,oligopol yapılar oluşmuş durumda.Büyük şirketler kendi aralarında anlaşıyorlar diledikleri gibi fiyat yükseltiyorlar.Telekomünikasyon şirketleri,sigorta şirketleri,özel okullar,demir çelik ve çimento sektörlerinin üreticileri..Bu, kırmızı et-beyaz et dağıtıcılarından kuru yemiş dağıtıcılarına kadar gidiyor.
Rekabet kurulu ve düzenleyici kurumlar da oturduğu yerden seyrediyor.Neden..çünkü bunların sahipleri iktidara yakın kişiler.bulaşmak istemiyorlar.
Sonuçta enflasyonun bu şekilde düşebilmesi mümkün değil.Tabii TÜİK sipariş veriler yayınlayabilir,o başka..
Yer İmleri