Sayfa 2231/2451 İlkİlk ... 1231173121312181222122292230223122322233224122812331 ... SonSon
Arama sonucu : 19607 madde; 17,841 - 17,848 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

  1. #17841
    https://www.xtb.com/int/market-analy...st-rates-fears

    JP Morgan slumps 5% on guidance cut and falling Fed interest rates fears

    JPMorgan Chase (JPM.US) shares are fhe bank was too optimistic in alling almost 5% today amid bank's President Daniel Pinto remarkts. Pinto told analysts that [B]the bank was too optimistic in projecting next year’s expenses and net interest income (NII).


    https://www.investing.com/news/stock...mments-3609661

    JPMorgan stock drops after President Pinto's cautious comments

  2. #17842
    https://www.reuters.com/world/us/tru...ce-2024-09-10/

    Harris goes on offense against Trump in combative debate


    ABD'de başkan adayları münazarası yapıldı...

  3. #17843
    https://www.ekonomim.com/ekonomi/ith...-haberi-766062

    İthal tüketim makası açılıyor
    Başını otomobillerin çektiği tüketim malı ithalatı artışı 2024 yılında da hız kesmeden sürüyor. Ocak-Temmuz döneminde tüketim malı ithalatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,7 artarak 34,6 milyar dolar olurken, toplam ithalatın yüzde 15'ine ulaştı.Bu yıl da ithalat artışı sürdüğü için 50 milyar dolar sınırın aşılması bekleniyor.

    Türk lirasındaki değerlenme ve gelir dağılımındaki aşırı bozulmayla, içerideki üreticilerin rekabet gücü azalırken,ucuzlayan tüketim ithalatı artıyor,enflasyonla maliyetleri artan ancak döviz kurları aynı oranda artmadığı için fiyatı döviz cinsinden yüksek kalan içerideki üreticiler üretimi azaltmak ve çalışanlarını azaltmak durumunda kalıyor.


    https://www.bloomberght.com/tofas-ur...-gecti-2359469

    Tofaş üretimde tek vardiyaya geçti
    Tofaş, 2 Eylül tarihinden itibaren üretimde tek vardiya sistemiyle çalışmaya başladığını açıkladı.


    Uzun yıllar 3 vardiya olarak çalışan TOFAŞ üretimini önce 2 vardiyaya şimdi de tek vardiyaya indirdi.Daha önce çalışan sayısı 9000'e kadar çıkmışken şimdi 5900'a geriledi.
    Son düzenleme : deniz43; 11-09-2024 saat: 06:34.

  4. #17844
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Yıl sonuna kadar olan vadede Türkiyede de,dünyada da paranın ağırlıklı olarak sabit getirili,defansif yatırım araçlarında tutulması tarafındayım.

    Türk borsasına gelince görüyoruz ki;koç holding konsolde bilançosunda enflasyon muhasebesi uygulanınca grup bankası yapı kredi kar değil zarar etmiş gözüküyor.Muhtemelen sabancı holding bilançosunda akbank için de benzer bir durumu göreceğiz.Kişisel tahminim ;bankacılık sektöründe enflasyon muhasebesi uygulanınca garanti bankasının küçük bir karı olduğu,diğer bütün bankaların ise zarar yazdıkları şeklinde.
    Sanayi şirketlerine gelince; iç piyasada talebin ve satışların düşmesi bekleniyor.Dış piyasalarda ise,talebin düşmesine ilaveten ;şirketlerimiz fiyat rekabeti gücünü büyük ölçüde kaybetmiş gözüküyor.Küresel piyasalarda belirli standartlarda bir ürünün dolar ya da euro cinsinden bir fiyatı vardır, o fiyatın üstünde satış yapamazsınız,başka bir yerden tedarik ederler.Şirketlerimiz ise yüksek enflasyon ile artan maliyetlerden sonra ,ürün maliyetini TL olarak hesaplayıp,euro ya da dolar cinsinden bir satış fiyatı belirleme aşamasına geldiklerinde, küresel piyasa fiyatının üzerinde maliyet fiyatı ortaya çıkıyor.Bu durumda en azından yıl sonuna kadar olan vadede ,şirket bilançoları ve borsamıziçin iyimser olmak zor.

    Temel analiz olarak;faiz indirimi için bir sebep yok.Yaşanan enflasyon şu anda politika faizinin çok üzerinde .Bunu sadece koç-konda hanehalkı anketlerinde değil,merkez bankasının yaptırdığı kendi hanehalkı anketinde bile bunu görüyoruz.Faiz indirimi olursa ,bu rasyonel bir karar değil politik bir karar olur.

    Borsada olmak isteyenler için tavsiyem ;enflasyon muhasebesi uygulandıktan sonra fiyat/kazanç oranı 8'in altında bir bist-30 şirketi ise ve bu oranın 1 yıllık vadede yükselmeyeceğini bekliyorlarsa bu hisselerde pozisyonlarını koruyabilirler.
    Ama trade,kısa vadeli alım/satım her seviyeden yapılabilir,fakat bu az sayıda kişinin başarılı olabildiği bir sahadır.


    https://tr.tradingview.com/symbols/BIST-XU100.USD/

    Şu anda dolar cinsinden borsamız yıllık %5.2, 2 yıllık %85 primli gözüküyor.Dünyanın en çok prim yapan borsalarından biri.


    Son 2 yılda MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi ise dolar cinsinden sadece %7.0 artmış.

    https://tr.investing.com/indices/msci-emerging-markets
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Borsamız yaklaşık 2 yıl önce Temmuz 2022'de gördüğü 136.3 usd endeks seviyesine göre şu anda %113.9 primle 291.5 usd seviyesinde,

    Aynı dönemde MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi ise dolar cinsinden sadece %10.0 artmış.



    Son 3 yıllık periyoda bakarsak ise:

    Bizim borsamız dolar cinsinden 291.4/170.2=%71.1 yükselirken

    aynı dönemde MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi ise dolar cinsinden 1093.65/1280 ; (-)%14.6 düşmüş.


    Küresel piyasalar,küresel makroekonomi,Türkiye ekonomisi,ve Türkiye ülke görünümü dikkate alındığında;


    200 usd'ın veya TL endeks 7500'in üzerinde üzerinde Türk borsası cazip değil.Şirket değerlemeleri; ülke genel görünümü,ülke makrekonomik temel verileri ve bilançolardaki riskleri yansıtmayacak derecede primli.

    Borsa bu seviyelerin altına düşebilir mi,muhtemelen büyük piyasa oyuncuları buna izin vermez.Bu durumda -bana göre- paranın ağırlıklı olarak sabit getirili,defansif yatırım araçlarında tutulmasına devam edilmesi rasyonel bir karar olur.
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    https://www.dunya.com/gundem/prof-dr...-haberi-741197


    Beklenen büyük İstanbul depremi için ,deprem konusunda ülkemizin en saygın bilim adamlarından Prof. Dr. Naci Görür aşağıdaki ifadeleri kullanmış:

    "Denizin içerisindeki fay biz ona kabaca Marmara Fayı desek Marmara Fayı normal deprem üretme periyodu tekerrürü 250 sene, 1766'nın üzerine 250 sene koyduğumuzda 2016 yapar. Fayın deprem üretme, tekerrür etme zamanı da dolmuş"


    İstanbulun tarihi ,periyodik olarak tekrarlayan büyük depremlerle geçmiş ,Son 2 büyük deprem de 1509 ve 1766 tarihlerinde olmuş.Aradaki zaman tam olarak 257 yıl.Son büyük 1766 depreminden bu yana da 258 yıl olmuş,bu periyod Naci Hocanın da söylediği gibi geçen yıl dolmuş.Yani deprem uzmanlarının ifadelerine göre İstanbul'da artık, her an olabilecek 7.5 veya daha üzerindeki büyüklüğe sahip çok şiddetli bir deprem riskiyle karşı karşıyayız.Bu bilimsel bir yazgı,depremlerin olmaması için yapabileceğimiz bir şey yok.Ama gelen depreme tedbir alarak,hazırlık yaparak,mümkün olan en az hasarla atlatabiliriz.

    18 milyon kişinin yaşadığı İstanbulda bu büyüklükte bir deprem ulusal felaket olur,korkunç maddi kayıpların yanında yetişmiş önemli sayıda kilit insan gücümüzü de bu depremde kaybedebiliriz.Deprem birçok kişinin de ifade ettiği gibi Türkiye için önemli bir milli güvenlik ve beka sorunu yaratabilir.

    Bu hatırlatmayı,uyarıyı yapmamın sebebi; yatırımlarda,portföy yönetiminde temel prensip bütün yumurtaları aynı sepete koymamak,riski dağıtmaktır.Bu tür bir felaket yaşadığımızda borsamızın çok uzun süre kapalı kalacağını,borsadan likidite ihtiyacınızı karşılayamayacağınızı,borsa açıldıktan sonra da bütün hisse senetlerinin haftalarca taban serisi yapıp endeksin tarihi düşük seviyelere gerileyip,orada uzun süre çakılı kalma riskini söylemek gerekiyor.Bu nedenle,bu çok büyük risk başımızın üzerinde sallanırken;hisse senetlerinin yatırım porföyleri içindeki payını sınırlı tutmak rasyonel bir hareket olur.İşlemleri yatırımdan çok trade'e döndürmek tercih edilebilir.Yatırım portföyünde hisse senedi payını yüksek tutmak isteyenler ise,bu yatırımlarını deprem riski olmayan yurt dışı piyasalarda yapabilirler.Aynı nedenden dolayı,her an gerçekleşebilecek büyük İstanbul depremi riski varken ,yurt dışından borsamıza bir yabancı yatırımın da gelmesini beklemek gerçekçi olmaz,onlar da sadece günlük trade işlemleri ile işlemlerini sınırlayabilirler.

    Bu yazıdaki uyarım sadece borsa ile sınırlı değil.İstanbulda yaşayanlar için, yastık altında altın ve döviz tutmak da çok riskli,depremde hepsini kaybedebilirsiniz.Hatta bankadaki kasalarda tutulsa bile ,bankada kayıtlı olmadığı için onlar da büyük İstanbul depreminde yıkılan binaların altında buharlaşabilir.İstanbulda yaşayıp,banka kasasında altın ,mücevher gibi kıymetli taşlar veya döviz tutanlara tavsiyem;buradaki varlıklarını deprem riski olmayan örneğin Ankaradaki bir banka şubesindeki kasalarda tutması buraya taşıması veya İstanbulun depremden en az etkilenecek zemini sağlam (örneğin çekmeköy) semtindeki bir banka şubesinin kasasına taşıması olur.İstanbulda gayrımenkulleri olanlar ise; bunları tam gerçek değerleri üzerinden deprem sigortası yaptırmaları gerekiyor.


    https://gazeteoksijen.com/turkiye/bl...laniyor-220212

    Bloomberg yazdı: Bankalar olası İstanbul depremine hazırlanıyor


    https://www.gercekgundem.com/ekonomi...surecek-476105

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Ankara'dan İstanbul'a taşınması tartışılmaya devam ederken, olası İstanbul depremi için de planlamalar yapıldı. İstanbul'da deprem olursa Merkez Bankası çalışmayı Ankara'dan sürdürecek
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    https://fintables.com/son-bilancolar


    Bilançolar kötü gelmeye devam ediyor...Dün akşam gelen 14 bilançonun 9 tanesi zarar etmiş,kalanların 1 tanesi hariç, geri kalanların karı da %37 ile %98 arası değişen oranlarda düşmüş.Borsamız şirketlerinin değerlemelerinin aşırı primli olduğu,aşağıya düşecek epeyce mesafesi olduğu objektif bir bakış açısıyla gözüküyor.







    Borsa endeksimizin son değeri 284.5 usd,kabaca 2 yıl önce 13 Temmuz 2022 tarihinde 136.1 usd imiş,hala dolar bazında son 2 yıl içinde %100'ün üzerinde primli ve bunu hak edecek şirket bilançoları gelmiyor.


    https://tr.tradingview.com/symbols/BIST-XU100.USD/

    Aynı süre içinde MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi ise dolar cinsinden sadece %10.7 artmış.

    https://tr.investing.com/indices/msci-emerging-markets


    Mesela Hong Kong Hang Seng endeksi aynı sürede %13.2 düşmüş.

    https://www.cnbc.com/quotes/.HSI

    Borsamız için görüntü neden karamsar:

    1.Gelen bilançolar berbat.Enflasyon muhasebesi uygulanınca makyaj aktı,şirketlerin gerçek durumu ortaya çıktı.Holdinglerin konsolide bütçesinde bankalara enflasyon muhasebesi uygulanınca akbank ve yapı kredinin büyük zararlar yazdıkları ,ayrıca reel olarak etmedikleri karlar üzerinden büyük oranlı vergi ödedikleri için de özsermayelerinden yedikleri açığa çıktı,bankacılık sektörü enflasyon muhasebesi uygulandığında komple zarar.Sanayi şirketlerindeki durum ise ;onların karlarında da enflasyon muhasebesiyle düşüşler var.Hem en büyük dış ticaret ortağımız avrupa birliğinin ekonomisinin durgunluk içinde olması hem de TL'nin aşırı değerlenmesiyle, rekabet gücünün azalmasıyla ,dışarı mal satmak zorlaşırken içeride de genişlemeci para politikalarına son verilmesiyle iç talepte de azalma nedeniyle önümüzdeki bilanço dönemlerinde daha da kötü bilalançolar gelmesi bekleniyor.

    2.Bilançolar bu durumda iken, bizim borsamız 2 yıl öncesi endeksin 136 dolarına göre,son düşüşlere rağmen halen dolar cinsinden %100'ün üzerinde primli ve aynı MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksine göre de aşırı primli ve pahalı hale gelmiş durumda.


    3.Alternatif olarak faizin yıllık %40-%50 garantili getirisi var.Borsada bu getiriyi hak edecek bir hisse senedi bulmak zor.

    4.Yabancı yatırımcılar borsamıza girmek bir yana, son 2 yıldaki yükseliş ve döviz kurunun sabit kalmasıyla bunu fırsat bilerek borsamızdan büyük tutarlarda satış yaparak çıktılar.Borsamızın bu seviyesindeyken,riski hedge edecek swaplar kapalıyken,açığa satış yasakken, bundan sonra da büyük montanlı yabancı girişi beklemek gerçekçi olmaz.Bir diğer büyük risk.;ortalama her 250 yılda bir tekrarlayan büyük istanbul depremi riski;burada periyod dolmuş ve her an deprem olma riski var.Naci Görür'e göre ,beklenen depremle İstanbuldaki binaların üçte ikisinin yıkılması bekleniyor.Böyle büyük bir felaket yaşanma riski başımızın üzerinde sallanırken , yabancı fonların borsamızda büyük oranlı portföy tutması beklenmez,sadece trade işlemleri yapması beklenir.
    Son düzenleme : deniz43; 11-09-2024 saat: 07:35.

  5. #17845
    https://arastirma.isyatirim.com.tr/w.../Capture-1.jpg

    Bugün son gelen bilançolar.Tamamı zarar, ya da karları düşmüş.

    https://arastirma.isyatirim.com.tr/2...ri-11-09-2024/

  6. Inflation: Consumer price increases expected to slow in August as investors eye September rate cut..

    https://finance.yahoo.com/news/infla...195452339.html

  7. #17847
    Wednesday September 11 2024 Actual Previous Consensus
    03:30 PM
    US
    Core Inflation Rate MoM AUG 0.3%
    0.2% 0.2%
    03:30 PM
    US
    Core Inflation Rate YoY AUG 3.2%
    3.2% 3.2%
    03:30 PM
    US
    Inflation Rate MoM AUG 0.2%
    0.2% 0.2%
    03:30 PM
    US
    Inflation Rate YoY AUG 2.5%
    2.9% 2.6%

    Enerji -%0.8,ikinci el otomobil ve kamyonlar -%1,medikal bakım emtiası -%0.2 düşüş,yeni otomobil ve kamyonlar %0 artış ve gıda %0.1 ılımlı artış ile enflasyonu aşağı çekerken;%36.4 ile endekste en büyük ağırlığa sahip barınma %0.5 artış,ulaşım hizmetleri %0.9 artış,ve giyim %0.3 aylık artışlarla enflasyonu yukarı çekmiş.
    Son düzenleme : deniz43; 11-09-2024 saat: 15:55.

  8. #17848
    Borsanın bu düşüşüne şaşıranlara da ben şaşırıyorum.Hala 2 sene öncesine göre dolar bazında %100 primli,dünyada böyle bir borsa var mı?.Borsada yeni olanlar borsayı sonsuza kadar hep yükselecek bir enstrüman olarak görüyorlar ve şimdi öyle olmadığını öğrenerek rüyadan uyanıyorlar.Borsaların dibi de yoktur,tavanı da yoktur...

Sayfa 2231/2451 İlkİlk ... 1231173121312181222122292230223122322233224122812331 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •