Sayfa 2235/2460 İlkİlk ... 1235173521352185222522332234223522362237224522852335 ... SonSon
Arama sonucu : 19673 madde; 17,873 - 17,880 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

  1. İsrail ordusu (IDF), füzeyi düşürmek için defalarca girişimde bulunulduğunu ancak füzenin büyük ihtimalle havada parçalandığını açıkladı.
    Husiler, operasyonda yeni tip hipersonik füze kullanıldığını iddia etti. Bu durum, füzeyi engelleme girişimlerinin neden başarısız olduğunu açıklayabilir.

    https://www.bbc.com/turkce/articles/cdx96xg33e7o

    İlginç bir olay. Özellikle ukrayna-rusya savaşı ile birleştirirsek

    NATO'nun üst düzey yetkilisi Ukrayna'nın uzun menzilli silahlar kullanmasını destekliyor

    https://tr.euronews.com/2024/09/15/n...ni-destekliyor


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

  2. İkinci ilginç haber

    Almanyada aşırı sağ yükselirken. Alman hükümeti farklı denemeler yapıyor.

    Almanya Kenya'dan 250 bin kalifiye ve yarı kalifiye çalışan almayı kabul etti

    Anlaşmayla, Kenyalı IT uzmanları resmi diplomaları olmasa bile Almanya’ya çalışmak amacıyla girebilecekle

    https://www.bbc.com/turkce/articles/cy7677j5n0zo


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

  3.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Para, repo ve para piyasası fonlarına kayıyor:

    Repo 593.506 milyar TL ;Yıllık artış %320.08

    Para Piyasası Fonları 858.543 milyar TL;Yıllık artış %534.54
    bu para bolluğunun bir sonucu olarak da gecelik getiriler düştü son 3-4 günde. Siz mb den faiz indirimini ne zaman bekliyorsunuz hocam?
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

  4. #17876
     Alıntı Originally Posted by pit Yazıyı Oku
    bu para bolluğunun bir sonucu olarak da gecelik getiriler düştü son 3-4 günde. Siz mb den faiz indirimini ne zaman bekliyorsunuz hocam?
    https://x.com/ali_hakan_kara/status/1830881007051894840

    "Ağustos'ta mevsimsel etkilerden arındırılmış çekirdek enflasyon (B ve C) %3'ün üzerinde, hizmet enflasyonu %4'ün üzerinde. Bu aşamada faiz indirimini destekleyecek bir veri yok."


    TÜİK verilerine göre bile, bir faiz indirimini destekleyecek enflasyon verisi yok.Muhtemelen gelecek sene faiz indirimlerine başlar, (eğer yukarıdan daha önce faiz indirimlerine başlayın seklinde çok baskı gelmez ise).

  5.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    https://x.com/ali_hakan_kara/status/1830881007051894840

    "Ağustos'ta mevsimsel etkilerden arındırılmış çekirdek enflasyon (B ve C) %3'ün üzerinde, hizmet enflasyonu %4'ün üzerinde. Bu aşamada faiz indirimini destekleyecek bir veri yok."


    TÜİK verilerine göre bile, bir faiz indirimini destekleyecek enflasyon verisi yok.Muhtemelen gelecek sene faiz indirimlerine başlar, eğer yukarıdan daha önce faiz indirimlerine başlayın seklinde çok baskı gelmez ise.
    evet hocam Hakan Kara hocanın haftasonu bir yayınını izledim. Aynı şeyi söyledi. ancak ben son paragraftaki durumdan endişeliyim maalesef.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

  6. #17878
    Uluslararası Muhasebe Standardları çerçevesinde enflasyon muhasebesi uygulanmasının niçin yüksek enflasyonun getirdiği bir zorunluluk olduğu aşağıdaki makalede tarihsel gelişimi ve enflasyon muhasebesinin neden yüksek enflasyona tabi olan ülkelerde uygulanmasının ihtiyaç ve zorunluluk olduğu herkesin anlayabileceği şekilde çok güzel ve çok detaylı bir biçimde anlatılmış:

    https://legal.com.tr/blog/ekonomi/en...ihsel-bir-tur/


    -Enflasyon olgusu zaman içerisinde nominal/parasal değerlerde aşınma yaratır. Enflasyon oranı düşük bile olsa uzun zaman sürelerinin geçmesi durumunda bu olgu şirket bilançoları üzerinde önemli düzeyde birikimli etki yaratabilir..Üllkemizde olduğu gibi, yasanan yüksek enflasyon dönemleri şirketlerin bilançoları ve gelir tabloları üzerindeki bozucu etkiyi artırabilir. Enflasyonist dönemler şirketlerin özsermayelerinin aşınmasına, gelirlerinin enflasyonist unsurlar içererek reel olarak azalırken kârdaki nominal artışlar nedeniyle kâr dağıtımı ve vergi ödemeleri yoluyla şirketlerin özkaynaklarının reel olarak azalmasına yol açabilir. Bu nedenle bilanço ve gelir tablosu ve diğer finansal tablo ve raporlardaki yer alan veriler ve açıklamaların güvenilirliği, kıyaslanabilirliği ve karar alma sürecinde kullanılabilirliği kuşkulu ve yetersiz hale gelebilir.


    -Enflasyonun yükselmesi ortalama efektif vergi oranını yükselterek şirketler üzerinde vergi yükünü artıracağı gibi bu yükün dağılımını da önemli ölçüde değiştirdiği kabul edilmektedir. Vergi yükündeki bu artış hem zaman içinde hem de endüstriler arasında kaymalar yol açarak sermaye maliyetini artırır; şirketler kesiminde tahsis etkinliği azalır.

    Enflasyonun bilanço ve gelir tablosu üzerindeki etkilerini iki grupta toplayabiliriz

    (i) Bilançoların Homojenliğinin Bozulması: Enflasyon nedeniyle paranın satınalma gücünün azalmasi sonucu bilançoda gösterilen değerler, birbirinden farklı satınalma gücüne sahip para birimiyle ifade edilmektedir. Doğal olarak nakdi kiymetler (kasa, banka, alacak ve borçlar gibi) cari para birimiyle ya da cari değerleriyle, nakdi olmayan kiymetler ise paranın tarihsel değerinin yansıtan alış bedeli ile gösterildiklerinden bilanço kalemleri satınalma güçleri farklı olan para birimiyle ifade edilmektedirler.

    (ii) Mali Tabloların İşletmenin Ekonomik ve Mali Durumunu Doğru Olarak Yansıtmaması: Nakdi olmayan varlıklar, reel veya cari değerlerini koruduklan halde, nakdi olmayan varlıklar ya da sabit kıymetler nominal olarak degerleri değişmediğinden bilançolarda cari para ile olan degerlerinden önemli ölçüde az gösterilmekte, dolayisiyla mali tablolar gerçegi yansıtan belge olmaktan cıkmaktadır. Diger taraftan paranın degerinin düşmesi sonucu elde bulundurulan nakdi varliklar reel kıymetlerini kaybedecek, buna karşılık borclarda da reel bir azalma olacaktır. Nakdi degerlerinden ortaya cıkan bu tip kazanç ve kayıplar klasik muhasebenin düzenledigi mali tablolarda yer almayacaktir.

    -Kuşkusuz enflasyon muhasebesi ya da finansal tabloların yükselen fiyatlar düzeyi nedeniyle düzeltilmesi ve şirketin kâr dağıtımının ve vergi yükümünün düzeltilmiş hesaplara göre yerine getirilmesi meselesi şirketin kendisini, pay sahiplerini, vergi idaresini ve diğer paydaşlarını ilgilendiren çok taraflı bir konudur. Enflasyon muhasebesinin birinci amacı şirketin finansal tablolarını düzelterek şirketin net varlıklarında azalış yaratan kâr dağıtımı ve vergi ödemelerini azaltarak şirketin net varlıklarını ya da özkaynaklarını korumaktır. Böylece sahiplerinden ayrı bir hukuksal varlığı olduğu kabul edilen şirketin reel net varlık değeri korunmak istenmektedir. Enflasyon muhasebesi ile pay sahiplerine dağıtılacak kâr rakamı da düzeltileceğinden dağıtılabilir kâr rakamının azalması bir taraftan pay sahiplerinin alacağı kâr payını azaltırken diğer yandan şirkete yaptıkları yatırımın da değerindeki aşınma da önlenmekte ve yatırım değerleri korunmaktadır. Finansal tabloların düzeltilmesi ile şirketin kârı ve kâr dağıtımı üzerinden ödenecek olan gelir ve kurumlar vergisi azalacağından vergi idaresi enflasyon muhasebesi uygulaması ile elde edeceği vergi gelirlerinin bir kısmından mahrum kalacaktır. Bu kısa süreli etki olmakla birlikte şirketlerin mal varlıklarının korunmasının orta ve uzun vadede kamu politikaları açısından pozitif sonuçları bulunmaktadır. Diğer yandan sektörel düzenlemeye tabi tutulan sektörlerde (bankacılık ve sermaye piyasası gibi) ilgili kamu otoriteleri de gözetimi altındaki şirketlerin finansal tablolarının hazırlanması ve sunumu ile yakından ilgilidirler; bu şirketlerin finansal açıdan daha sağlam ve sağlıklı bir yapıda faaliyetlerini sürdürmelerin onların temel misyon ve görevlerinin bir parçasıdır. Bu nedenle enflasyon muhasebesinin kapsam ve içeriği konusunda kamunun sektörel düzenleyici örgütlerinin (bizdeki BDDK ve SPKr. gibi) temel misyon ve anlayışlarıyla kamunun vergi idaresinin misyon ve yaklaşımı arasında farklılık olması olağandır. Nitekim enflasyon muhasebesi uygulaması her zaman ve her yerde vergi hukukunun yakından ilgilendiği; vergi iaresinin konuya olabildiğince kuşkucu ve sınırlayıcı biçimde yaklaştığı bir olgu olagelmiştir.
    Son düzenleme : deniz43; 16-09-2024 saat: 21:43.

  7. #17879
    Monday September 16 2024 Actual Previous Consensus
    10:00 AM
    TR
    Auto Production YoY AUG -26.7%
    -13.9%
    10:00 AM
    TR
    Auto Sales YoY AUG 0.8%
    -17.5%


    İçeride otomobil üretimi çökmüş ama otomobil talebinde ve satışlarında bir düşüş yok.Ucuzlayan döviz ile ithal otomobiller ucuzlarken ,yüksek enflasyon ile pahalılaşan yerli otomobillere talep azalmış,ithal otomobillere talep artmış.Gelir dağılımındaki bozulma,servet transferi ,yasal olmayan kazançlar ve vergilendirilmeyen kayıt dışı ekonomi kazançları da ithal otomobillere talebi artıran diğer etken.
    Son düzenleme : deniz43; 17-09-2024 saat: 06:21.

  8. #17880
    12 aylık bütçe açığı 2 trilyon TL'ye dayandı.

    https://pbs.twimg.com/media/GXnQx9LW...jpg&name=large

Sayfa 2235/2460 İlkİlk ... 1235173521352185222522332234223522362237224522852335 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •