Sayfa 2269/2460 İlkİlk ... 1269176921692219225922672268226922702271227923192369 ... SonSon
Arama sonucu : 19680 madde; 18,145 - 18,152 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

  1. #18145
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    U.S. 10 Year Treasury
    US10Y:

    Yield | 9:16 PM EDT
    4.188%

    Benchmark ABD 10 yıllık hazine tahvil faizleri 16 Eylülde %3.62'yi gördükten sonra kabaca 1 ayda hızlı bir yükselişle tekrar %4.19'a yükseldi.Bu yükselişin nedenleri:

    -ABD ekonomisinin güçlü görünümü,son verilerin güçlü gelmesi,ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte de bir gelişmiş ülke için yüksek sayılan %3.4 oranında büyümesini sürdürürken işsizliğin tarihi ortalamaların altında %4.1 düşük seyretmesi,işgücü piyasasının güçlü kalması.

    -Son anketlerde Donald Trump'ın başkanlık seçimini kazanma ihtimalinin artması.

    .Trump seçildiği takdirde gümrük vergilerini Çin hariç %20'ye,Çin'e ise %60-%100 arası yükselteceğini deklere etti.Bunun da gerek üretimde kullanılan girdiler,gerekse mamul ürün olarak ithal ürünlerin fiyatlarını yükselteceği için ABD'de enflasyonu canlandırması bekleniyor.(ABD dünyanın açık ara dünyanın en yüksek ithalat yapan ülkesi(2023 yılında 3.827 trilyon usd))

    .ABD 1.10.2023-30.9.2024 mali yılında 1.85 trilyon dolar bütçe açığı verdi.Trump'ın yapmayı vaat ettiği vergileri düşürme planıyla bütçe açıklarının daha da artması,bunun da ABD Hazinesinin borçlanma ihtiyacını artırmasıyla,artacak tahvil arzının faizleri yükseltmesi bekleniyor.

    -ABD'de tahvil faizleri artarken,avrupa ve Çin'de düşüş trendinde olması,ülkeler arası faiz getirileri farkı nedeniyle, Trump seçildiği takdirde,ABD para birimi doları güçlü kılacağı ve dolar endeksinin artacağı tahmin ediliyor.
     Alıntı Originally Posted by Baygeorge Yazıyı Oku
    Deniz üstad aşağıdaki grafiğin bize anlattıklarında ne gibi değişiklikler oldu ?
    Saygıalr ,

    10 Yıllık Hazine Sabit Vade Eksi 2 Yıllık Hazine Sabit Vade (T10Y2Y) | FRED | St. Louis Fed


    Dip NoT : İtibar puanı veremiyorum kusura bakmayın.
    Salı günü yazmıştım.Anketlerde Trump'ın kazanma ihtimalinin artması nedeniyle,enflasyon beklentileri uzun vadede yükseldi,bu da 10 yıllık tahvil faizini yükseltti.

  2. #18146
    Thursday October 24 2024 Actual Previous Consensus
    11:00 AM
    EA
    HCOB Composite PMI Flash OCT 49.7
    49.6 49.8
    11:00 AM
    EA
    HCOB Manufacturing PMI Flash OCT 45.9
    45.0 45.3
    11:00 AM
    EA
    HCOB Services PMI Flash OCT 51.2
    51.4 51.5

  3. #18147
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Salı günü yazmıştım.Anketlerde Trump'ın kazanma ihtimalinin artması nedeniyle,enflasyon beklentileri uzun vadede yükseldi,bu da 10 yıllık tahvil faizini yükseltti.
    abi tahvilden anlamıyorumda
    yatırım yaptığım piyasalarda
    TRUMP yükselince, bitcoini alıyorlar
    bitcoini alınca, amerika borsaları yükseliyor
    ve buda bizim borsaya az-çok sirayet ediyor

    yine benzer bir şekilde korelasyon bekleyebilirmiyiz ? beklemelimiyiz ?

  4. #18148
     Alıntı Originally Posted by çıtak Yazıyı Oku
    abi tahvilden anlamıyorumda
    yatırım yaptığım piyasalarda
    TRUMP yükselince, bitcoini alıyorlar
    bitcoini alınca, amerika borsaları yükseliyor
    ve buda bizim borsaya az-çok sirayet ediyor

    yine benzer bir şekilde korelasyon bekleyebilirmiyiz ? beklemelimiyiz ?
    https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trump...a-sozu/3287356

    Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, ABD'yi "gezegenin kripto başkenti ve dünyanın Bitcoin süper gücü" olmasını sağlamayı planladığını açıkladı.

    Trump'ın yukarıdaki vaadinden dolayı Trump öne geçince bitcoin de yükseliyor.Borsayla bir korelasyonu yok.Para politikasında gevşeme beklentileri riskli tüm varlıklarda borsa dahil talep oluşturuyor.

  5. #18149
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    https://x.com/AhmetBuyukduman/status...896884/photo/1


    Bizim enflasyon sepetinde kiranın ağırlığı sadece %5.06

    https://pbs.twimg.com/media/GT1kX9gX...jpg&name=large


    Halbuki mesela ABD'de %34.5.Bizim enflasyon sepetinde de en az bu oranda olmalıydı çünkü uzun yıllar ortalaması olarak hane halkının aylık harcamasının %30-%50 arası kira harcamasına gidiyor.

    Eğer böyle olsaydı, sadece kiradan yıllık enflasyona 117*0.345=40.4 puan ilave gelecekti.

    Halka göre enflasyon %100 civarındayken ,TÜİK'in afaki düşük enflasyon rakamları açıklamasının arada büyük uçurum olmasının sebebi de bu.TÜİK'in enflasyon sepetiyle hanehalkının harcamalarının dağılımı arasında bir örtüşme olmadığı gibi arada uçurum var.Bu nedenle Tüik'in enflasyon rakamları hayali rakamlar,gerçeği yansıtmaktan çok uzak.
    Yukarıdaki yazımı biraz açmak istiyorum.
    -Önce Türkiyede evsahipliği ile ilgili oran %56.2,bunun linkini vereyim.

    https://tr.tradingeconomics.com/coun...ownership-rate

    Geçmişte bu oran daha yüksekti ama yılda kabaca 600 bin evlilik ve 200 bin boşanma olduğu için kiralık ev talebine bağlı olarak ,hanelerde ev sahipliği oranı düştü.

    -İkinci olarak enflasyon hesaplamalarında hanehalkının toplam harcamaları içinde kiranın payı ,kira vermeyenler düşülerek yapılmaz.Çünkü finans teorisinde "alternatif maliyet" denen bir kavram vardır.Örneklerle açıklayalım.

    -Örneğin yanyana, birbiriyle aynı büyüklükte 2 restoran varsa ,birisi kira veriyorsa,diğerinin kendi mülkü ise;maliyet hesaplarında kira vermeyen de kira veriyormuş gibi maliyet hesabı yapar,eşdeğer kira ödemesini de maliyetine ekler.Çünkü zaten restoran işi yapmasa mülkünü kiraya verecek olsa, o kadar kazanç elde edecek.Ancak eşdeğer kira gelirinin üzerinde bir kazanç sağlamışsa o kardır.

    -Diğer örnek de buna benzerdir.Diyelim ki 2 arkadaş var,bunların 8 milyon TL'leri var,birisi aylık 40 TL kira getirisi olan bir daire alıyor ve artık kira ödemiyor,diğeri ise ben 8 milyon TL'yi sermaye olarak kullanır,aylık reel sermaye getirisi olarak 40 bin TL'den fazla gelir elde ederim,aradaki fark bana kalır diye düşünebilir.Dolayısıyla artık kira ödemeyen kişinin de aylık 40 bin TL getiriden mahrum kaldığı için enflasyon sepeti hesaplamalarında o evin eşdeğer kirası kadar bir harcaması olduğu varsayılır.

    Örneğin ABD'de kiranın enflasyon sepetinde ağırlığı %34.5'tur ve 2 ayrı anketle ölçülür.Birincisi "Rent of Primary Residence CPI " dır.Kiracıların fiilen ödediği kiralarla ilgilidir.İkincisi ise "The Owners' Equivalent of Rent CPI" bu anket ev sahipleri arasında yapılan ve evlerini kiraya verecek olsalar ,ne kadara kiraya vereceklerine dair yapılan bir ankettir.ABD'de ev sahipliği oranı %65.6 ile bizden çok daha yüksek olduğu için ikinci anketin kira ödemelerine ilişkin enflasyon sepetinde ağırlığı daha yüksektir.
    Son düzenleme : deniz43; 24-10-2024 saat: 15:41.

  6. Bulunmaz bilgiler sunuyorsunuz bizlere sevgili Hocam. Çok teşekkür ederiz...

  7. #18151
    https://www.hisse.net/topluluk/showt...97#post6910997

    Yabancı yatırımcılar 17 Ekim haftasında

    - (-)73.6 milyon dolarlık hisse senedi sattılar,

    - (+)115.7 milyon dolarlık DİBS aldılar,

  8. #18152
     Alıntı Originally Posted by İzmirli Yazıyı Oku
    Bulunmaz bilgiler sunuyorsunuz bizlere sevgili Hocam. Çok teşekkür ederiz...

    Ben de nezaketiniz için teşekkür ederim.

Sayfa 2269/2460 İlkİlk ... 1269176921692219225922672268226922702271227923192369 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •