Thursday October 24 2024 Actual Previous Consensus
11:00 AM
EA
HCOB Composite PMI Flash OCT 49.7 49.6 49.8
11:00 AM
EA
HCOB Manufacturing PMI Flash OCT 45.9 45.0 45.3
11:00 AM
EA
HCOB Services PMI Flash OCT 51.2 51.4 51.5
https://www.aa.com.tr/tr/dunya/trump...a-sozu/3287356
Eski ABD Baþkaný ve Cumhuriyetçilerin baþkan adayý Donald Trump, ABD'yi "gezegenin kripto baþkenti ve dünyanýn Bitcoin süper gücü" olmasýný saðlamayý planladýðýný açýkladý.
Trump'ýn yukarýdaki vaadinden dolayý Trump öne geçince bitcoin de yükseliyor.Borsayla bir korelasyonu yok.Para politikasýnda gevþeme beklentileri riskli tüm varlýklarda borsa dahil talep oluþturuyor.
Yukarýdaki yazýmý biraz açmak istiyorum.
-Önce Türkiyede evsahipliði ile ilgili oran %56.2,bunun linkini vereyim.
https://tr.tradingeconomics.com/coun...ownership-rate
Geçmiþte bu oran daha yüksekti ama yýlda kabaca 600 bin evlilik ve 200 bin boþanma olduðu için kiralýk ev talebine baðlý olarak ,hanelerde ev sahipliði oraný düþtü.
-Ýkinci olarak enflasyon hesaplamalarýnda hanehalkýnýn toplam harcamalarý içinde kiranýn payý ,kira vermeyenler düþülerek yapýlmaz.Çünkü finans teorisinde "alternatif maliyet" denen bir kavram vardýr.Örneklerle açýklayalým.
-Örneðin yanyana, birbiriyle ayný büyüklükte 2 restoran varsa ,birisi kira veriyorsa,diðerinin kendi mülkü ise;maliyet hesaplarýnda kira vermeyen de kira veriyormuþ gibi maliyet hesabý yapar,eþdeðer kira ödemesini de maliyetine ekler.Çünkü zaten restoran iþi yapmasa mülkünü kiraya verecek olsa, o kadar kazanç elde edecek.Ancak eþdeðer kira gelirinin üzerinde bir kazanç saðlamýþsa o kardýr.
-Diðer örnek de buna benzerdir.Diyelim ki 2 arkadaþ var,bunlarýn 8 milyon TL'leri var,birisi aylýk 40 TL kira getirisi olan bir daire alýyor ve artýk kira ödemiyor,diðeri ise ben 8 milyon TL'yi sermaye olarak kullanýr,aylýk reel sermaye getirisi olarak 40 bin TL'den fazla gelir elde ederim,aradaki fark bana kalýr diye düþünebilir.Dolayýsýyla artýk kira ödemeyen kiþinin de aylýk 40 bin TL getiriden mahrum kaldýðý için enflasyon sepeti hesaplamalarýnda o evin eþdeðer kirasý kadar bir harcamasý olduðu varsayýlýr.
Örneðin ABD'de kiranýn enflasyon sepetinde aðýrlýðý %34.5'tur ve 2 ayrý anketle ölçülür.Birincisi "Rent of Primary Residence CPI " dýr.Kiracýlarýn fiilen ödediði kiralarla ilgilidir.Ýkincisi ise "The Owners' Equivalent of Rent CPI" bu anket ev sahipleri arasýnda yapýlan ve evlerini kiraya verecek olsalar ,ne kadara kiraya vereceklerine dair yapýlan bir ankettir.ABD'de ev sahipliði oraný %65.6 ile bizden çok daha yüksek olduðu için ikinci anketin kira ödemelerine iliþkin enflasyon sepetinde aðýrlýðý daha yüksektir.
Son düzenleme : deniz43; 24-10-2024 saat: 15:41.
Bulunmaz bilgiler sunuyorsunuz bizlere sevgili Hocam. Çok teþekkür ederiz...
https://www.hisse.net/topluluk/showt...97#post6910997
Yabancý yatýrýmcýlar 17 Ekim haftasýnda
- (-)73.6 milyon dolarlýk hisse senedi sattýlar,
- (+)115.7 milyon dolarlýk DÝBS aldýlar,
Yer Ýmleri