Evet sayın hocam bilimsel teorileri birebir uygulamak noktasında belki bist üzerinde denenmiş akademik yayınlar kaynaklar üzerinden gidilebilir. Bir dönem gittiğim de oldu fakat şuan kendi riak algım üzerinden şekillendiriyorum.
Evet sayın hocam bilimsel teorileri birebir uygulamak noktasında belki bist üzerinde denenmiş akademik yayınlar kaynaklar üzerinden gidilebilir. Bir dönem gittiğim de oldu fakat şuan kendi riak algım üzerinden şekillendiriyorum.
Normalde kafamda hazırlık yaparak ve enine-boyuna düşünerek, basitçe analizlerim olursa yazarım buraya. Dünkü GSYH konusu karşılıklı sohbet sırasında ortaya çıkınca konu eksik biçimde ele alınmış oldu.
Belli bir veri setiyle güncellediğim borsa rakamlarını, 1986 başlangıçlı verilerle takip ediyorum. Karar alma sırasında kullandığım bu verileri son aşamada GSYH ile de karşılaştırıyorum. Otomatik bir sistem değil benimki sadece göstergelerden biri. Biraz bilimsel takılıp son kertede tecrübeye dayalı ampirik bir yöntem denebilir. Hep söylüyorum, 2009'dan sonra borsada kurallar değişti, eskiden GSYH'nin yükselmesini sorgulamadan kullanırken şimdi bunu yapamıyoruz. Eskiden açıklanan enflasyonu da kimse sorgulamazdı. GSYH odaklı bir borsa yatırım hedefi vererek sanki sadece buna bakıyormuşum gibi bir izlenim yarattıysam bunu düzeltmem lazım. Hiç bir öğreti borsada hep geçerli olmaz hatta tersine bile etki edebilir. GSYH artışı bu anlamda yatırımcı için pozitif bir işaret olabileceği gibi tersine alarm çanları da olabilir? İmalat sanayi ve üretim aktivitesi daralan, işsizlik oranı artan (bu konuda da detaylar var) bir ortamda milli gelir büyümesi ithalata bağımlı bir tüketim patlamasına işaret ediyor olabilir. Mevcut koşullarda yatırımlar durmuşken tüketim malı ithalatı azalmıyor, güven eksikliği nedeniyle insanlar kendilerini bu tarz tüketimle korumaya alıyor olabilir? Cari işlemler dengesinin aniden pozitife dönmesine mi, yoksa zaruri sanayi yatırmlarının birkaç ay ertelenmesinden kaynaklanan bu süreçte tüketimin artmaya devam etmesiyle yükselen GSYH'ya mı sevinelim? Bu soru sizin için önemli olmayabilir ama faizleri yönlendirenler ne yapmalı?
İşsizlik rakamlarıyla ilgili Capital dergisinin son sayısında çarpıcı bir analiz var. Çalışan sayısı arttığı halde iş saatleri azalmış yani tam zamanlı olmayan elemanların istihdamından söz ediliyor. Sanayinin içinde olanlar zaten gözlemleme şansına sahip.
Son düzenleme : yelpaze; 10-12-2024 saat: 11:32.
Yelpaze hocam makroekonomi ile ilgili mevzuları çok güzel özetliyorsun, hem yerel hem küresel. Eline sağlık, analizlerini okumak benim için büyük zevk😊
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Bilimsel metotlar konusunda çok haklısın TH hocam, bunlar genelde tek seferlik kullanıma uygun oluyor, daha doğrusu devamlı modifikasyon gerekiyor. Sonuçta Colomb'un doğru dürüst bir pusulası hatta zamanı gösteren saati bile yoktu, hiç bir ekipman ve hizalama yapabileceği bir kara parçası bile göremeden yeni kıtaya ulaştı.
daha yeni açıldı piyasa ama tutundu gibi hocam. belki çoğunluk şimdi önceden olduğu gibi yükseleceğini düşünür. bir kere daha yapsa bu hareketi yırtarım gibi![]()
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
Bugün bir istatistik dikkatimi çekti. Kasım ve Aralık ayında borsa prim yaparsa bu ayları müteakiben yılın ilk çeyreği de borsa yukarı gidiyormuş. BİST Kasım ve şu ana kadar Aralıkta çok güzel prim yaptı. Aralık sonuna kadar bu gidişat korunursa en azından Ocak iyi geçer gibi geliyor bana.
Yer İmleri